Forum Klimatyzacja
Skraplacz od klimy? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Skraplacz od klimy? (/showthread.php?tid=5000)

Skraplacz od klimy? - miezala5 - 2011-10-26

Mam padnieta klime 5kw na 407!
Mysle sobie ze moglbym kiedys zmontowac agregat do komory na 404/507 na bazie tego skraplacza i obudowy!
Wyszloby fajne ciche urzadzenie!
Tylko nie potrafie okreslic wydajnosci tego skraplacza i jakiej wielkosci sprezarke mozna maks. dobrac zeby sprawnie to chodzilo!
Co myslicie na ten temat?
Pozdrawiam!
Robert

Skraplacz od klimy? - mg - 2011-10-26

dobry pomysł

Skraplacz od klimy? - wit - 2011-10-26

przyjmij, że skraplacz ma max 5kW. będziesz miał bezpieczny zapas. r404/507 mają wyższe ciśnienia niż r407 -i muszą pracować na nieco niższych temperaturach.

w rzeczywistości ten skraplacz -od klimy r407 5kW ma około 7kW. Jednak jeśli tak dobierzesz agregat na 404 -to jest to proszenie się o kłopoty.
czyli -bezpiecznie dajesz agregat o wydajności około 3,5kW. I masz zapas. Ogólnie -fajne rozwiązanie.
Zwróć uwagę na wiatrak tego skraplacza -czy silnik żyje -i jaki stan łożysk/panewek.

No to elegancko!
3,5 jest o.k
Najczesciej buduje niewielkie komory lub jakas lade trzeba podlaczyc!
Moge wykozystac zawór i zrobic rozmrazanie ciepla para!
Bede mial co robic zima na warsztacie!Smile
Pozdrawiam!
Robert

Skraplacz od klimy? - wit - 2011-10-26

rozmrażanie ciepła parą w takim małym układzie nie jest najlepszym pomysłem.

typowo klima raczej w zimie nie pracuje. komora chłodnicza/mroźnicza często musi -nawet gdy na dworze -20*C. odtajanie gorącymi parami wtedy idzie byle jak. No i odparowanie będzie bardzo bardzo nisko w momencie odtajania jak mróz na dworze... musiałbyś ocenić czy zastosowany agregat zmieści Ci się w tzw. "kopercie"
Ponadto popularne zawory z klimy mają nieprzyjemną właściwość -zacinania się lub awarii... -o ile w chodzącej od czasu do czasu klimie -to żaden problem -a awaria to jedynie dyskomfort -i naprawa zazwyczaj może być na spokojnie -to w komorach awaria lub zakłócenia pracy bywają często klęską żywiołową i naprawić trzeba natychmiast. zwłaszcza małe układy -lepiej (bezpieczniej) nie komplikować.
choć można i gorącym gazem -jak układ przemyślany a zawór lepszej jakości... zwłaszcza jesli mamy blisko do potencjalnego serwisu...

Skraplacz od klimy? - bxz - 2011-10-26

miezala jak mogłeś nigdy Ci tego nie wybaczę...
Właśnie jutro miałem wybebeszyć co cenniejsze i pozbyć się 2 klim jakie mam z demontażu. Trzymałem je w razie awarii, bo to stare Tadirany na R22 i miały być dawcami części do naprawy tych starych klim, ale od roku nie trafiło mi się żeby były potrzebne i dziś uznałem że nadszedł ich czas, bo widocznie już wszystkie padły, kiedyś to elektronika z KFR cenna była ;p. Teraz poddałeś mi pomysł na wykorzystanie i będzie mi żal wyrzucić... wrrr
Ja zapytam o sprężarki, bo i one sprawne, jutro spiszę modele i poszukam danych w necie, klimy pracowały do końca, prądy ok, demontaż jak należy.... Klimy miały 5 i 8 kW z czego tak 8 była prawie nie używana...
Wit nada się te sprężarki do czegoś czy wyjąć i na złom zawieść.... ta z 8 to 100kg waży :lol:
Tak mnie ciekawi co zostawiacie z demontowanej klimy... miałem elektronikę zabrać, silniki wentylatorów, wentylator promieniowy i osiowy, serwisowe zaworki, 4drogowy, a reszta na zł... no do utylizacji ^^

Masz racje!
Czasami agregat stoi na dachu komory w pomieszczeniu,wtedy mozna by sie pokusic o wykorzystanie zaworu!
Ale jak sie zacinaja to nie ma jak to grzaleczki!Wink
Cieplym gazem 5 min i juz rozmrozone to tez plus!
Pozdrawiam!
P.s Jak juz jestesmy przy agregatach do malych komor to moze poradz mi jak najlepiej podlaczyc grzalki karterow sprezarki.Mam trzy agregaty kolo siebie i wyciagnolem sobie osobne zasilanie na te grzaleczki i chce to puscic na najzwyklejszym trmostacie +30 - 30C i ustawic na 0C.

Skraplacz od klimy? - crocens - 2011-10-26

mizela, temat był poruszany parę razy.
Albo termostat albo przekaźnik/stycznik/styki pomocnicze i praca grzałki gdy sprężarka stoi... albo oba... ja preferuję to drugie rozwiązanie

Skraplacz od klimy? - miezala5 - 2011-10-27

o.k dzieki!
Mam problemy z opcja szukaj na forum!
Nigdy nie moge nic znalesc!Wink
Pozdrawiam!
Robert

Skraplacz od klimy? - Shitashii - 2011-10-27

Opcja szukaj działa. Problemem są tematy jakie wątkom nadają forumowicze. Po pierwsze brak polskich liter, a po drugie tematy są jakby jakimś wyrwanym z kontekstu frazesem. Miezala - sam powiedz czy za jakiś czas trafisz na swój temat? Skraplacz od klimy. A ja się pytam: skraplacz od klimy co?

o.k
ale jak wpisuje np slowo klucz w tytule "skraplacz"
to czemu mi wyskakuje np:Sprzedam krótko używaną klimatyzacje!
i wiele innych nie pasujacych ani troche do słowa skraplacz tytułów!
O takie sytuacje mi chodzi!
Pozdrawiam!
Robert

bxz napisał(a):miezala jak mogłeś nigdy Ci tego nie wybaczę...
Właśnie jutro miałem wybebeszyć co cenniejsze i pozbyć się 2 klim jakie mam z demontażu. Trzymałem je w razie awarii, bo to stare Tadirany na R22 i miały być dawcami części do naprawy tych starych klim, ale od roku nie trafiło mi się żeby były potrzebne i dziś uznałem że nadszedł ich czas, bo widocznie już wszystkie padły, kiedyś to elektronika z KFR cenna była ;p. Teraz poddałeś mi pomysł na wykorzystanie i będzie mi żal wyrzucić... wrrr
Ja zapytam o sprężarki, bo i one sprawne, jutro spiszę modele i poszukam danych w necie, klimy pracowały do końca, prądy ok, demontaż jak należy.... Klimy miały 5 i 8 kW z czego tak 8 była prawie nie używana...
Wit nada się te sprężarki do czegoś czy wyjąć i na złom zawieść.... ta z 8 to 100kg waży :lol:
Tak mnie ciekawi co zostawiacie z demontowanej klimy... miałem elektronikę zabrać, silniki wentylatorów, wentylator promieniowy i osiowy, serwisowe zaworki, 4drogowy, a reszta na zł... no do utylizacji ^^

Jak pracowalem w firmie to raz robilismy taki myk:
Agregat na tylach sklepu miesnego chałasowal i ludzie sie skarżyli wiec zrobilismy tak że puscilismy czynnik na skraplacz po klimie a press czuwał i jak by ten cichy nie dawal rady zalaczal ten glosny przy sprezarce!
Efekt taki ze praktycznie caly czas chodzilo na skraplaczu od klimy!
Dlatego zal wywalac dobry sprzet z drugiej strony przed zagraceniem tez trzeba uwazac!Wink
Pozdrawiam!
Robert

Skraplacz od klimy? - Shitashii - 2011-10-28

miezala5 napisał(a):o.k
ale jak wpisuje np slowo klucz w tytule "skraplacz"
to czemu mi wyskakuje np:Sprzedam krótko używaną klimatyzacje!
i wiele innych nie pasujacych ani troche do słowa skraplacz tytułów!
O takie sytuacje mi chodzi!
Pozdrawiam!
Robert
Po prostu jak wpisujesz szukane hasło, np skraplacz, to dwie linijki niżej masz Szukaj w, wybierasz Tylko temat wątku i już. Bo jeśli masz zaznaczoną opcję domyślną Treść postu i temat wątku, to wyświetlane jest wszystko ze słowem skraplacz. A że to dość popularne Big Grin słowo w naszej branży, to wyświetla Ci prawie całe forum.
Powodzenia.

Skraplacz od klimy? - miezala5 - 2011-10-28

Potrenuje!
Dzieki!
Pozdrawiam!
robert