![]() |
|
chłodnia - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: chłodnia (/showthread.php?tid=5021) |
chłodnia - keny - 2011-05-22 Witam ptrzebna mi pomoc- porada, chcę zrobić chłodnie pomieszczenie 5m. na 3m. wysokość 2,5 temperatura c -10 ocieplenie będzie pianka polityronowa 4 cm pokryta blachą . jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomoże chłodnia - wit - 2011-05-22 keny napisał(a):jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomożeNajlepiej... -ODPOWIEDNI. co do rozmiarów wydajności i cech eksploatacyjnych. za mało danych do określenia. chłodnia - elektromechanik - 2011-05-22 keny napisał(a):temperatura c -10 To ma być > -10*C < Jeśli tak to >4cm pianki?
chłodnia - dominik486 - 2011-05-22 keny napisał(a):Witam ptrzebna mi pomoc- porada, chcę zrobić chłodnie pomieszczenie 5m. na 3m. wysokość 2,5 temperatura c -10 ocieplenie będzie pianka polityronowa 4 cm Dawno, naprawdę dawno nie byłem na forum, ale może i dobrze bo widzę, że się rozsypuje... Ale do rzeczy: Przeczytałem kilka Twoich postów i stwierdzam że jesteś "laikiem" bez obrazy ale do chłodnictwa nie wystarczy znajomosć w np. montowaniu wentylacji i klimy typu split głównie. Jeżeli trafi się Tobie taki przypadek, że sam sobie nie poradzisz, a jak się poźniej okarze była to drobnostka to wezwiesz inny serwis??? bo sam sobie nor poradziłes? Jaką masz praktykę w chłodnictwie? I co wg Ciebie znaczy pojęcie chłodnictwo, bo nawet to dzieli się na podkategorie:chłodnictwo przemysłowe, komercyjne, chłodnictwo w instalacjach(agregaty) klimatyzacyjnych, domowe, samochodowe itd... Do tego potrzebna jest praktyka najlepiej w codziennych serwisach, chociaż nieraz przy montażach też wychodzą nowinki ale rzadziej. Jeżeli będziesz jeździł przez 2 lata z dobrym serwisantem, który Ciebie czegoś będzie chciał jeszcze nauczyć i pokarzesz, że się tym chociaż trochę interesujesz, to zatrudnic dopiero Cb bym mogł do komercyjnych instalacji ![]() Nie podajesz żadnego oferowanego przes Ciebie zestawu a chcesz, zeby to za Ciebie zrobił ktoś? Rusz głową i zrób sam jakiś dobór, ewentualnie pozniej spytaj o nurtujące Cię pytania!!!!! Nawet do hurtowni byś najpierw poszedł pierwszej lepszej, żeby dobrali jakiś zestaw, ale nawet jak Ci sprzedadza, a po podłączeniu sie szybko rozwali, to nie udzielą Tobie tego w ramach gwarancji, gdyż przyjedzie ktos, stwierdzi, że zły montaż i lipa(bo sam nie bedziesz w stanie im udowodnic jak to sie stało), wymieniasz sprzet uszkodzony za swoje Nie raz spotkałem sie z takimi instalacjami, później 1 sprawa nawet trafiła do sądu, a był to malutki agregacik do laboratorium.4 cm??? hmm ciekawie, dał bym taką grubość oczywiście w piance jak napisałeś(płyta warstwowa) ale do chłodni plusowej, nie niżej Pozdrawiam chłodnia - wit - 2011-05-22 4cm to nawet na przyzwoitą plusówkę czy zerówkę jest mało... obecnie zwykłe domy lepiej się izoluje... keny -nie oczekuj, ze ktoś za Ciebie całą robotę odwali... przyzwoity projekt kosztuje.... zazwyczaj też przyzwoicie. poczyń jakieś założenie, oblicz wstępnie zapotrzebowanie, coś dobierz... i pytaj o szczegóły, pytaj jak trafisz na problem... a nie, żeby ktoś całość zrobił... jak całość to najmij fachowca... zaprojektuje, zakupi, zamontuje - i da gwarancje... i oczywiście rachunek wystawi... chłodnia - dominik486 - 2011-05-22 A po co sie udzielamy, niech robi, patrzy poźniej jak ściany się pocą i zamarzają, ciekawe jakie drzwi założy i pewnie łomem bedzie otwierał;D Ci co wiedza o co chodzi to wiedzą, dlaczego łomem;P Dokładnie 4 cm to na zerówke nawet mało, ale nie takie miałem zamierzenie pisząc to Ciekawe czy w izolazji rur zastosuje tą grubszą niż do plusowych układów, albo rury w tej białej otulinie od klimy cienkościenne do mroźni;D PowodzeniaAha i pewnie pytanie po tym co zaraz napisze sie nasunie dlaczego...: rurę tłoczną w chłodni i kawałek za ścianą tez zaizolujesz czy nie, czy po co?;D Wsumie tylko -10 ale...;D I odpływ, ahh duzo pisania |