Forum Klimatyzacja
które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? (/showthread.php?tid=5045)

które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? - janpl2 - 2011-05-26

mógłby ktos z fachowców napisać które rurki pod maską powinny byc zimne, letnie, cieple, gorące? podczas pracy klimy?
ja mechanikiem nie jestem ale stwierdzilem ze podczas pracy klimy
rurka idąca od podszybia do sprężarki klimy jest bardzo zimna, idąca od silnika do skraplacza ta gruba chyba z plynem chłodzącym jest ciepla, druga ciensza z pl chlodzącym jest ciepla, i od skraplacza idąca do osuszacza chyba od klimy jest bardzo gorąca, skraplacz jest cieply tak ze mozna na nim ręke trzymac przez pewien czas
wentylator klimy dziala tylko wtedy jak pracuje sprezarka klimy tz kreci sie jej środkowa część, po uruchomieniu klimy przez pierwsze 3min wentylator+sprezarka pracują non stop z kilkoma przerwami tylko a później juz caly czas 8-9s pracują i 4s nie pracują i ten cykl sie powtarza
a wentylator od chłodnicy to wlacza sie bardzo rzadko tylko kilkanaście dni w roku wtedy jak jest ponad 30C i auto stoi w mocnym lub jedzie w korku to wtedy sie wlacza bo bardzo halasuje a pozostałą część roku nie włącza się wcale, jak mówiłem tylko kilkanaście dni dziala w najgorętsze dni

pozdrawiam

które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? - sebotrucker - 2011-05-26

Gruba między sprężarką a skraplaczem (chłodniczką)ciepła lub nawet gorąca
od skraplacza do parownika (ta najcieńsza ) przechodzi przez osuszacz jest ciepła
Od parownika czyli wymiennika w kabinie do pompy zimnaSmile

które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? - janpl2 - 2011-05-26

nieznam sie za bardzo ale u mnie jest następująco
rurka idąca od kabiny czli od parownika tak? idąca do sprezarki jest ona izolowana tak jakby styrobianem i na gumą, jednak w niektórych miejscach jest goly metal to ona jest bardzo zimna juz po kilkunastu sekundach pracy klimy, od sprezarki do skraplacza metalowa, nie izolowana jest gorąca tak ze dotknąć nie idzie, skraplacz jest cieply, i od skraplacza idzie taka cieniutka do osuszacza kolo akumulatora to ona tez jest gorąca
rozumiem ze to normalne ze tarczka sprezarki kreci sie ZAWSZE razem z wentylatorem klimy? i ze sprezarka pracuje najpierw kilka minut non stop a później po 9s pracuje i 4s nie pracuje?
no i to ze wentylator chlodnicy chodzi tylko gdy jest ponad 30C i auto stoi w korku czyli parenascie dni w roku?

które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? - mat - 2011-05-27

pytanie powinno brzmieć nie które ale dlaczego;]

które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? - janpl2 - 2011-05-27

no to dlaczego?

które rurki powinny byc gorące a które zimne od klimy? - cleanpark - 2011-05-27

bo tak... kup sobie książki albo doczytaj na necie jak chcesz żeby jajko było mądrzejsze od kury.....