Forum Klimatyzacja
Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny (/showthread.php?tid=5057)

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - PiotrS - 2011-06-05

Dzień dobry,

Mam takie pytanie. Chciałbym kupić do mieszkania klimatyzator przenośny, coś w rodzaju tego: http://www.ecomol.pl/urzadzenia_do_obrobki_powietrza/klimatyzatory/klimatyzator_olimpia,p855384531

Mieszkanie ma około 30 m2.

Mieszkam na 4 i ostatnim piętrze kamienicy. Niestety nie mam możliwości montażu klimatyzacji na stałe (nie mam balkonu, a na elewacji i dachu nie mogę), tak więc w grę wchodzi tylko klimatyzator przenośny.

Czy wylot klimatyzatora mogę podłączyć do otworu wentylacyjnego w ścianie? Jest to kanał wentylacyjny tylko dla mojego mieszkania (zaczyna się na poziomie mojej podłogi). Pytanie, czy ciepłe powietrze będzie sprawnie uciekać do góry?

Pozdrawiam.

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - system - 2011-06-05

Jezeli jest to twoj kanal wentylavyjny i jest on aktywny to nie ma problemu

system napisał(a):Jezeli jest to twoj kanal wentylavyjny i jest on aktywny to nie ma problemu
system napisał(a):Jezeli jest to twoj kanal wentylavyjny i jest on aktywny to nie ma problemu

Jest mój i jest drożny, natomiast nie jest wspomagany mechanicznie. Będzie OK?

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - barbie - 2011-06-05

wstaw klimatyzator okienny.

PiotrS napisał(a):

Jest mój i jest drożny, natomiast nie jest wspomagany mechanicznie. Będzie OK?
Ale grawitacja bedzie wyciagac wiec napewno bedzie ok

barbie napisał(a):wstaw klimatyzator okienny.

Czy taki jest lepszy niż ten przenośny? Nie chciałbym jakkolwiek ingerować w strukturę ścian/okien, a po drugie podoba mi się fakt, że mogę zamknąć okna i się chłodzić!

Cytat:Ale grawitacja bedzie wyciagac wiec napewno bedzie ok

No to świetnie! Dzięki za odpowiedź

ten model jest powszechnie stosowany w USA okno wymaga dostosowania,na zimę klimę wymontujesz .

klimatyzator przenośny pożera 3 razy więcej prądu niż okienny .

z klimatyzatorem okiennym wymagana jest duża przeróbka okna związana z trwałymi uszkodzeniami ramy okiennej. albo montaż w ścianie i nie wyglada to estetycznie Klimatyzatory takie montowane są zwykle w kioskach lub małych budkach, kwiaciarniach. Rzadko stosuje się w mieszkaniach.
klimatyzacje przenosne sa bardzo glosne

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - radekklimat - 2011-06-06

Jak kupi klimatyzator dobrej firmy a nie z marketu to bedzie cichy.

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - Ghost70 - 2011-06-06

system napisał(a):z klimatyzatorem okiennym wymagana jest duża przeróbka okna związana z trwałymi uszkodzeniami ramy okiennej.
przy odrobinie pomyślunku to wcale nie prawda, już takie rzeczy robiłem, mogę podpowiedzieć na priv
system napisał(a):nie wyglada to estetycznie
prawda, ale co to ma do rzeczy
system napisał(a):Rzadko stosuje się w mieszkaniach.
w Polsce tak, w USA nagminnie
system napisał(a):klimatyzacje przenosne sa bardzo glosne
chyba, że posłuchasz radekklimat
radekklimat napisał(a):Jak kupi klimatyzator dobrej firmy a nie z marketu to bedzie cichy.

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - system - 2011-06-06

Ghost70 napisał(a):
system napisał(a):z klimatyzatorem okiennym wymagana jest duża przeróbka okna związana z trwałymi uszkodzeniami ramy okiennej.
przy odrobinie pomyślunku to wcale nie prawda, już takie rzeczy robiłem, mogę podpowiedzieć na priv
system napisał(a):nie wyglada to estetycznie
prawda, ale co to ma do rzeczy
system napisał(a):Rzadko stosuje się w mieszkaniach.
w Polsce tak, w USA nagminnie
system napisał(a):klimatyzacje przenosne sa bardzo glosne
chyba, że posłuchasz radekklimat
radekklimat napisał(a):Jak kupi klimatyzator dobrej firmy a nie z marketu to bedzie cichy.
Dla mnie jak i wielu klientow wyglad estetyczny sie liczy wiec napewno bym tego nie zalozyl. Poza tym co mnie obchodzi USA ? Mieszkamy w Polsce

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - system - 2011-06-06

Poza tym PiotrS nie chce ingerowac w konstrukcje okien i scian. Wiec zostaje mu tylko przenosny.

Wylot klimatyzatora przez kanał wentylacyjny - JB220765 - 2011-06-06

Witam
3170 pln przy 34 db ......nie ładnie...
Pozdrawiam