![]() |
|
Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje (/showthread.php?tid=5128) |
Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - majki88 - 2011-06-07 Witam. Mam problem z klimatyzatorem LG, oznaczenie na jednostce wewnętrznej ls-t246abl. Problem polega na tym, że to ustrojstwo po jakimś czasie od włączenia przestaje w pewnym momencie schładzać i tylko mieli powietrze, nie ma reguły co do momentu ustania chłodzenia. Za to po jakimś czasie zaczyna spowrotem chłodzić. Wentylator przy wymienniku jest wymieniony kompletny na nowy i pracuje, czynnik w układzie jest, z tego co wiem ciśnienie mierzone na wysokiej wynosiło 30 bar. Temperatura na wylocie przy +/- 30 stopniach w pomieszczeniu wynosi ok 10-11 stopni. Macie może pomysł czego wpierw się złapać? Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - bartekyogico - 2011-06-07 Może elektronika wariuje - sprawdź sygnał przed i po "zawieszeniu się" klimy , spróbuj restartu. Błędów nie sygnalizuje? Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - majki88 - 2011-06-07 Sprawdziłbym błędy, ale nie wiem jak to zrobić. Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - wit - 2011-06-07 jaki czynnik? wyczyść skraplacz. zobacz czy kompresor pracuje -a nie chłodzi -czy kompresor się wyłącza. -raczej to drugie. drugie -zobacz czy kompresor nie jest gorący... jak potrafisz -to sprawdź czy go termik nie wyłącza -czy z jednostki wewnętrznej idzie żądanie chłodzenia... Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - TRYFIDY - 2011-06-07 majki88 napisał(a):Sprawdziłbym błędy, ale nie wiem jak to zrobić.diody na parowniku zaczynają migać, wystarczy policzyć ile razy. po każdym cyklu jest chwilka przerwy Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - majki88 - 2011-06-07 Sęk w tym, że nic nie miga nawet kiedy przestaje chłodzić. Cały czas świeci zwyczajnie dioda zasilania. Może jeszcze dzisiaj uda mi się wleźć na dach i sprawdzić jednostkę zewnętrzną, wtedy podam więcej informacji odnośnie zachowania sprężarki itp. Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - barbie - 2011-06-07 jeśli było 30 barów klima pracuje w funkcji grzania ,dlatego nie chłodzi . Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - TRYFIDY - 2011-06-07 wysoka czyli ciecz, na grzaniu nie miał by 10 stopni
Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - barbie - 2011-06-07 manometr lub termometr jest zepsuty . Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - TRYFIDY - 2011-06-07 jeżeli mierzy na cienkiej rurze i ma 30 barów to temperatura na parowniku 10 stopni jest jak najbardziej normalna, nie musi być nic zepsutego Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - barbie - 2011-06-07 w tym modelu ciśnienie na cieńkiej rurze jest takie same jak na grubej--kapilary są w jednostce zewnętrznej .nawet Ilort o tym wie. Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - majki88 - 2011-06-07 Nie miałem teraz kim i czym pomierzyć parametrów pracy, ale problemem jest chyba sterowanie wentylatorem skraplacza, już wcześniej zauważyłem, że kręci się zawsze z minimalną szybkością, nie zwiększał obrotów niezależnie od obciążenia klimatyzatora. Teraz kiedy na dworze jest 18, a nie 28 stopni wszystko działa pięknie i nic się nie wyłącza. Przy dużej różnicy temperatury zewnętrznej i wewnętrznej nie ma dobrej wymiany ciepła na wymienniku, rośnei ciśnienie i czujnik wysokiego rozłącza sprężarkę, dobrze kombinuję? Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - byniom - 2011-06-08 Kolego a czy nie masz w nim regulatora wentylatora skraplacza ? bo on może być problemem. Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - majki88 - 2011-06-08 Nie ma regulatora obrotów. Instalacja jest bardzo prosta, załączanie wiatraka i sprężarki idzie przez podwójny kondensator 50uF dla sprężarki i 6uF dla wentylatora i wygląda na to, że kondensator jest uwalony. Silnik strasznie się grzeje. Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - wit - 2011-06-08 -rozumiem, że grzeje się silnik wentylatora... to sprawdź pojemność tego kondensatora (od wiatraka). albo od razu zmień. bo nie dość, że klima ci chłodzić nie chce -to spalisz silnik wentylatora... kondensator 6mF powinieneś kupić w każdym lepszym sklepie elektrycznym -lub elektronicznym. uwaga -musi to być kondensator tzw. "roboczy" do silnika... czyli -musi być na prąd zmienny i wytrzymywać dość konkrety prąd... typowe kondesatorki elektrolityczne z telewizora się nie nadają... Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - llort - 2011-06-08 C=3,185razy prąd podzielić przez napięcie.Pomiar nie dłuższy niż 3 sekundy. Wynik porównać z pojemnością
Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - wit - 2011-06-08 llort napisał(a):C=3,185razy prąd podzielić przez napięcie.Pomiar nie dłuższy niż 3 sekundy. nie prościej i lepiej -odłączyć kondensator i dotknąć końcówkami od multimetru? a wynik odczytać na wyświetlaczu? Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - barbie - 2011-06-08 trzeba umieć obsługiwać multimetr,chłopcy z Bydgoszczy specjalizują się w sprawdzaniu szczelności tlenem,a w czasie lekcji miernictwa wagarowali . Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - llort - 2011-06-08 Barbie masz rację że nie potrafię.Ale przynajmniej znam wzór na sprawdzenie pojemności kondensatora.Posiadanie multimetru to nie wszystko.Trzeba wiedzieć z czego taki pomiar wynika Sprawdzałem tlenem bo mi tak doradzono w pewnej mleczarni :lol:
Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - wit - 2011-06-08 llort napisał(a):.Ale przynajmniej znam wzór na sprawdzenie pojemności kondensatora. z tego wzoru nic nie wynika. musiałbyś mieć wzorcowe 50Hz gdzie prąd jest idealnie "w fazie" z napięciem cos=1 wystarczy, że w obwodzie -czyli w praktyce za trafo zasilającym ulicę lub osiedle... - pracuje coś o odbiorze indukcyjnym... -co oznacza, że np pracuje w mieszkaniu lodówka -albo u sąsiada kręci większy wentylator -albo cokolwiek... albo, że pracuje coś o charakterze pojemnościowym -np kiepskiej klasy spawarka inwertorowa 10 domów dalej... albo ktoś ma kompensacje -i prze kompensował... i wzór totalnie bierze w łeb. Split LG chłodzi jakiś czas, później przestaje - majki88 - 2011-06-10 Kondensator rozruchowy wentylatora wymieniony na nowy, teraz klima śmiga bez zarzutu. |