Forum Klimatyzacja
Problem z klima, Yaris 02r. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Problem z klima, Yaris 02r. (/showthread.php?tid=5139)

Problem z klima, Yaris 02r. - pitek - 2011-06-08

witam, tak jak w temacie mam problem z klima w yarisce, 2002r, 1,5 TS wersja japonska,
otorz problem do tej pory tkwil w tym ze sprezarka po wlaczeniu sie zalaczala i rozlaczala po chwili co skutkowalo slaba wydajnoscia jezdzac np po miescie i stojac w korkach, na trasie jako tako dalo sie zyc. Natomiast teraz od paru dni po wlaczeniu klimy sprezarka po wlaczeniu nie wylacza sie tylko pracuje caly czas ( wydajnosc troche sie poprawila ale do efektu jaki chcialbym miec troche brakuje), filtr przeciwpylkowy jest wymieniony na nowy, nabijana i sprawdzana byla rok temu (podobno wsio bylo wporzadku)
1mam pytanie czy na wydajnosc moze miec wplyw chlodnica klimy i np jej wymiana bylaby potrzebna?
2czy zalozony w zla strone filtr przeciwpylkowy (nie ma na nim oznaczen co do ulozenia) ograniczal w jakis sposob przeplyw powietrza i mogl skutkowac wylaczaniem sie sprezarki?
3 co innego mozna jeszcze sprawdzic?

Problem z klima, Yaris 02r. - Derek - 2011-06-08

Ad. 1
Jeśli skraplacz jest zabrudzony umyj go. Jak i czym odsyłam do wątku niejakiego jan2pl czy jakoś tak.
Jeśli skraplacz jest kiepskim stanie tj, blaszki się utleniają i odpadają to tylko wymiana.
Ad. 2
jak nie ma oznaczeń to włóż go odwrotnie i sprawdź efekt.
Ad.3
Najlepiej podjechać do serwisu klim.

Problem z klima, Yaris 02r. - pitek - 2011-06-08

ok, to odnosnie skraplacza mam jeszcze pytanie, otorz jak go lekko dotykam (tych cieniutkich zeberek) to sie od razu krzywia, krusza i lamia, powtarzam lekko dotykajac opuszka palca;
stad teraz moje pytanie czy to jest az tak delikatny material (nawet nowy) czy po prostu czas swoje zrobil i tez jest to jakies wskazanie do jego wymiany?
zaznaczam ze tam gdzie wpada powietrze od strony zderzaka, skraplacz ma juz czesc tych zeberek uszkodzonych (kamienie, owady itp.)

Problem z klima, Yaris 02r. - cleanpark - 2011-06-09

przed wymianą skraplacza zalecam wizytę u serwisanta który podepnie manometry i zobaczy na jakich ciśnieniach pracuje układ......

Problem z klima, Yaris 02r. - pitek - 2011-06-09

ok, wizyte w warsztacie planuje, moze jutro ale problem jest brak czasu a o tej godzinie to juz pewnie sa pozamykane wiec pisze na forum Wink
swoja droga jakie powinny byc cisnienia, mniej wiecej i czy ktos wie ile powinno byc czynnika w ukladzie, T. Yaris 2002r 1,5 TS wersja japonska?
dzis podotykalem rurek i te idace do skraplacza byly b. cieple a od skraplacza rurka gumowa chlodna a dalej, rurka aluminiowa juz bardzo zimna, ale bez szronu tylko wilgotna...
zauwazylem rowniez ze sprezarka klimatyzacji pracuje w trybie wlacza sie / wylacza na dwoch pierwszych biegach dmuchawy natomiast na 3 i 4-tej predkosci dmuchawy chodzi caly czas bez wylaczania (czy to prawidlowe dzialanie?)
chcialem rowniez zmierzyc temperature na wyjsciu kanalow wylotowych w srodku ale termometr jaki posiadam podaje tylko komunikat "low" i piszczy Wink