![]() |
|
Znaczenie średnicy rury - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Znaczenie średnicy rury (/showthread.php?tid=5142) |
Znaczenie średnicy rury - radamant - 2011-06-08 Witajcie, Mam takie pytanie. Toshiba RAS-13SKHP-ES2 {3,8kW} ma w standardzie rurkę o średnicy 12,70 mm (z gazem w stanie lotnym), z różnych przyczyn chciałbym założyć 9,52 mm. Pytanie jest czy taka modyfikacja jest OK ? Znaczenie średnicy rury - crocens - 2011-06-08 nie jest ok Znaczenie średnicy rury - radamant - 2011-06-08 crocens napisał(a):nie jest okkonsekwencje ? Znaczenie średnicy rury - crocens - 2011-06-08 ile metrów instalacji, ile załamań, r410a? Znaczenie średnicy rury - wit - 2011-06-08 zacieki na ścianie... kiepskie chłodzenie, możliwe awarie. a długą masz instalację? Znaczenie średnicy rury - radamant - 2011-06-08 crocens napisał(a):ile metrów instalacji, ile załamań, r410a?załamania 4, Instalacja około 5m Znaczenie średnicy rury - crocens - 2011-06-08 spadek ciśnienia ssania o około 0,6 bara, spadek wydajności sprężarki, zbyt szybki przepływ (ok 16m/s) czyli problemy z olejem. Działać to będzie... tylko na pewno nie tak długo jakby tego chciał klient... Znaczenie średnicy rury - radamant - 2011-06-08 Rozumiem, czyli jestem w ciemnej dupie Znaczenie średnicy rury - klimatyzacjapolska - 2011-06-08 Zwiększają się opory hydrauliczne, zmniejsza wydajność, szczególnie widać to przy grzaniu Znaczenie średnicy rury - llort - 2011-06-08 crocens napisał(a):spadek ciśnienia ssania o około 0,6 bara, spadek wydajności sprężarki, zbyt szybki przepływ (ok 16m/s) czyli problemy z olejem. Działać to będzie... tylko na pewno nie tak długo jakby tego chciał klient...A ja zawsze myślałem że zbyt niska prędkość czynnika to problemy z powrotem oleju.Crocens
Znaczenie średnicy rury - wit - 2011-06-08 llort napisał(a):A ja zawsze myślałem że zbyt niska prędkość czynnika to problemy z powrotem oleju.Crocens a za wysoka to gwiżdże lub syczy. no i "dusi" urządzenie -straty wydajności. a swoją drogą -wielokrotnie w urządzeniach chłodniczych stosowałem prędkości przepływu 15-18m/s tyle, że tam ewentualny hałas nie przeszkadzał... Znaczenie średnicy rury - llort - 2011-06-08 Syczenie w dobrze dobranym świadczy o niedoborze
Znaczenie średnicy rury - radamant - 2011-06-09 ok Panowie. Czy po zmianie rurki na właściwą trzeba wymieniać czynnik chłodzący ? Znaczenie średnicy rury - crocens - 2011-06-09 jeżeli prawidłowo odzyskałeś poprzedni lub ściągnąłeś go do jedn. zew. to tylko próżnia. Czynnik chłodniczyjest zawsze dobry jak się dobrze z nim obchodzisz
Znaczenie średnicy rury - radamant - 2011-06-09 crocens napisał(a):jeżeli prawidłowo odzyskałeś poprzedni lub ściągnąłeś go do jedn. zew. to tylko próżnia. Czynnik chłodniczyjest zawsze dobry jak się dobrze z nim obchodzisz OK, dzięki za informacje. We wtorek wymieniam rurkę na zgodną ze specyfikacją. Dziękuje za pomoc. |