![]() |
|
Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego (/showthread.php?tid=515) |
Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - dgcracker - 2007-05-29 Witam, dostałem używany klimatyzator przenośny o mocy 3,5kW. Uruchomiłem go i nasunęło mi się klika pytań, a że się na tym kompletnie nie znam postanowiłem zapytać fachowców. A mianowicie: czy w takim przenośnym klimatyzatorze sprężarka pracuje non stop(tak właśnie jest u mnie) czy też powinna mieć przerwy tak jak w lodówce? temperatura wydmuchiwanego powietrza wynosi około 16,5 st. Czy to nie za dużo - jeśli tak to co może być uszkodzone - tylko ubytek środka czy też może coś innego? Na klimatyzatorze mogę ustawić zakres temperatury 16-30st. i zastanawiam się czy to dotyczy temperatury w pokoju, czy temperatury wydmuchiwanego powietrza? Dzwoniłem do jakiegoś serwisu i chciałem oddać klimatyzator do przeglądu - to że usłyszałem zaporową kwotę to jedno ale to co mnie bardziej zastanowiło to powiedziano mi, że w takich przenośnych klimatyzatorach nie uzupełnia się czynnika i jeśli jest nieszczelność to nie ma sensu tego naprawiać(z tabliczki wynika, że w klimie jest R407C). Czy to prawda? Dziękuje za informacje. Pozdrawiam, D.C. Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - kubowy - 2007-05-29 Witam. Temperatura nastawu klimy odnosi się do powietrza zasysanego, czyli powietrza w pokoju, otoczenia. Mówisz, że na wylocie masz +16 [oC] (powinno być 8 do 12 [oC]. 407C tego czynnika nie należy uzupełniać przy wyciekach. No cóż takie sa ceny niestety. pozdrawaim. Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - dgcracker - 2007-05-29 OK - dzieki za informacje. W takim razie co moze byc nie tak ze zamiast 8-12st mam 16 na wylocie? Pozdrawiam, D.C. Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - senior - 2007-05-29 zbyt mała wydajność klimatyzatora i za duża temperatura do " zbicia" w pomieszczeniu, klimatyzator sam w sobie prawdopodobnie jest sprawny. Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - korallgoll - 2007-05-31 obawiam się, że senior ma rację. Ja mam w domu 2 klimatyzatory. Split chłodzi powietrzem poniżej 12'C ale monolit 16'C jak u Ciebie dgcracker. Oba są nowe. Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - nicesound - 2007-06-10 U mnie w nowym przenosnym tez jest 15/16 przy kratce wylotu. Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - mruczus - 2007-06-14 nicesound napisał(a):U mnie w nowym przenosnym tez jest 15/16 przy kratce wylotu.U mnie przy wylocie jest 6 stopni. Sądzę że 12 - 16 stopni sugeruje błąd nastawienia klimatyzatora, który może naprawić tylko serwis po otwarciu obudowy, albo częściowo wyciek czynnika chłodzącego, co może być bardzo drogie do naprawy. Jednak 12 stopni może być niewystarczające dla ochłodzenia pomieszczenia o słabej izolacji murów. Kilka pytań odnośnie klimat. przenośnego - nicesound - 2007-06-25 Moglby to jeszcze ktos zweryfikowac? Klimatyzator przenosny, 12000 BTU (3.5 KW), lic. HYUNDAI, temp. przy wylocie jest taka jak ustawiona w programatorze czyli 15C. Czy to ok, czy za malo i reklamowac? |