Forum Klimatyzacja
Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. (/showthread.php?tid=5170)

Strony: 1 2

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - AGRITRUCKS - 2011-06-13

Witam. Czy ktoś z Was ma może jakiś plik z danymi na temat klimatyzacji w ciągnikach i maszynach rolniczych (pojemności, ilości oleju itp.)?
Byłbym bardzo wdzięczny.

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - radekklimat - 2011-06-13

Ja mam katalog ale papierowy wiec kicha

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - emo - 2012-07-12

Witam serdecznie
Szukałem na forum tabel ilości czynnika do maszyn rolniczych ale niestety nie znalazłem
i dlatego odnawiam prośbę jeśli kolega by miał czas zeskanował by kartki
z góry dziękuje

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - radekklimat - 2012-07-13

Zaloguj sie na stronie Euroklimy i tam bedziesz miał katalogi oraz ilosci czynnikow

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - emo - 2012-07-13

radekklimat napisał(a):Zaloguj sie na stronie Euroklimy i tam bedziesz miał katalogi oraz ilosci czynnikow

Witam nie mogę nigdzie na tej stronie znaleźć ilości czynnika dla maszyn rolniczych są typy części ale brak ilości czynnika

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - awax - 2012-07-14

Maszyny rolnicze bardzo często mają w tych samych modelach różne sprężarki,skraplacze itd.
Powoduje to,że nie można sugerować się ilością podaną np. w takim samym kombajnie.
Potrzebna jest tu już minimalna wiedza,a nie jedynie umiejętność obsługi automatu.
Dodatkowo maszyny rolnicze pracują w ekstremalnych warunkach .

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Tadeusz4321 - 2012-07-14

W maszynach budowlanych,rolniczych producenci nie podają ilości czynnika.Trzeba ładować na ciśnienia

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - emo - 2012-07-14

Tadeusz4321 napisał(a):W maszynach budowlanych,rolniczych producenci nie podają ilości czynnika.Trzeba ładować na ciśnienia
Właśnie ustawiam na manometry ale z ciekawości zadałem takie pytanie czy jest jakaś tabela i zauważyłem ze w większości maszyn klimatyzacje są dorabiane ok nie mam już więcej pytań z góry dzięki pozdrawiam

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Klinton - 2012-07-17

Witam.Przed tygodniem zamówiłem pana do zaserwisowania klimy w kombajnie New Holland.Kombajn jest z 1986 roku,więc klima pewnie też,a oparta na podzespołach Kysor.
Po dobiciu czynnika klima działa,ale zastanawia mnie ilość,bo gościu powiedział że weszło 5kg,chociaż butli nie
ważył tylko sprawdzał manometrem.Powiedział jeszcze że taka ilość to wchodzi w układ do autobusu, no i skasował mnie na 5 stówek.
Pytam więc kolegów czy to przypadkiem nie ja zostałem nabity...?

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - awax - 2012-07-17

Cóż ????????
Tylko co zawiniła ta biedna klima?

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - klimatolog - 2012-07-17

Maszyny rolnicze bardzo często mają w tych samych modelach różne sprężarki,skraplacze.
Ale również wzierniki.Zapomniałeś dodać.

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - kwknbp - 2012-07-20

Klinton napisał(a):Witam.Przed tygodniem zamówiłem pana do zaserwisowania klimy w kombajnie New Holland.Kombajn jest z 1986 roku,więc klima pewnie też,a oparta na podzespołach Kysor.
Po dobiciu czynnika klima działa,ale zastanawia mnie ilość,bo gościu powiedział że weszło 5kg,chociaż butli nie
ważył tylko sprawdzał manometrem.Powiedział jeszcze że taka ilość to wchodzi w układ do autobusu, no i skasował mnie na 5 stówek.
Pytam więc kolegów czy to przypadkiem nie ja zostałem nabity...?
kolega awox ma racje biena klimka. trochu duzo to 5 kg. uwaa bzm na tego "nabijacza> w butelke.

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Klinton - 2012-07-21

Więc jednak nie wszystko jest ok. Własnie nie daleko mnie otworzyli nowoczesną stację obsługi i mają kombajn do klimatyzacji,ale jak zapytałem o usługę to okazało się że nie mają redukcji do podłączenia się pod układ.
Oni dopiero raczkują w temacie tak jak ja.U mnie w kombajnie jest tak, że przyłącza serwisowe znajdują się na sprężarce.
Więc tu prośba do fachowców-jakie redukcje należy dokupić aby podłączyć się do sprężarki?

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Tadeusz4321 - 2012-07-21

Żadne.To serwis powinien mieć wszystkie końcówki do sprzętu ,który chcą serwisować.Twój kombajn jest na R12 i jego zamiennik to R409 .Nie daj sobie napuścić R134a, bo będziesz miał dużo wydatków po takim napełnieniu.Ale z tego co piszesz to oni nie mają zielonego pojęcia o tym.Poszukaj kogoś ,kto zajmuje się klimatyzacją w autach

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Klinton - 2012-07-22

Wygląda na to że nie zależy im na klientach,bo już trzecia osoba która ma kombajn, pytała mnie gdzie napełniałem klimę,bo oni nie mają redukcji!

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - zaba_1974 - 2012-08-05

powinno wejść 3 kg a nie 5kg

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Klinton - 2012-08-08

No i sprawa się rypła! Po tygodniu pracy maszyną sprężarka się zatarła i zostałem bez klimy.
Wkur...ny jestem bo kasę wydałem,a musiałem pracować w saunie.Muszę teraz wymienić sprężarkę i fachowca...

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - klimatolog - 2012-08-08

Tadeusz4321 napisał(a):Żadne.To serwis powinien mieć wszystkie końcówki do sprzętu ,który chcą serwisować.Twój kombajn jest na R12 i jego zamiennik to R409 .Nie daj sobie napuścić R134a, bo będziesz miał dużo wydatków po takim napełnieniu.Ale z tego co piszesz to oni nie mają zielonego pojęcia o tym.Poszukaj kogoś ,kto zajmuje się klimatyzacją w autach
Tadeusz4321 możesz uzasadnić problemy?

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - mg - 2012-08-08

Klinton napisał(a):No i sprawa się rypła! Po tygodniu pracy maszyną sprężarka się zatarła i zostałem bez klimy.
Wkur...ny jestem bo kasę wydałem,a musiałem pracować w saunie.Muszę teraz wymienić sprężarkę i fachowca...

Łącze się w bólu...

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - klimatolog - 2012-08-08

Ja współczuję toku myślenia.Zgon na własne życzenie.

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Tadeusz4321 - 2012-08-09

Tadeusz4321 napisał(a):Żadne.To serwis powinien mieć wszystkie końcówki do sprzętu ,który chcą serwisować.Twój kombajn jest na R12 i jego zamiennik to R409 .Nie daj sobie napuścić R134a, bo będziesz miał dużo wydatków po takim napełnieniu.Ale z tego co piszesz to oni nie mają zielonego pojęcia o tym.Poszukaj kogoś ,kto zajmuje się klimatyzacją w autach
Przestrzegałem.Weź też pod uwagę płukanie całego układu-co też nie jest tanim zabiegiem.Bez płukania nowa sprężarka też się wysypie.Jak masz już taką sytuację to po wymyciu całego układu można przejść na nowy czynnik R134a.Ważne ,aby wymienić oringi na łączeniach przewodów,filtr osuszacz, i sprężarkę zalać olejem do tego czynnika.

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Klinton - 2012-08-09

Szkoda że maszyna nie jest tak mobilna jak samochód,można by poszukać dalej jakiegoś fachmana,a tak muszę brać tych co zechcą przyjechać. A tak przy okazji-na czym polega płukanie układu?

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - klimatolog - 2012-08-09

Klinton napisał(a):Szkoda że maszyna nie jest tak mobilna jak samochód,można by poszukać dalej jakiegoś fachmana,a tak muszę brać tych co zechcą przyjechać. A tak przy okazji-na czym polega płukanie układu?
Brałeś pod uwagę że nikt z rzetelnego serwisu nie chce przyjechać do Ciebie?I dlaczego?

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - Tadeusz4321 - 2012-08-10

Usunięcie wszystkich opiłek z układu jakie wytworzyła zatarta sprężarka.Jak nie wyczyścisz układu to pozostałe opiłki znowu uszkodzą Ci nową sprężarkę.Tak samo wymień filtr osuszacz bo w nim tez będa opiłki

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze. - elmaRK - 2012-09-06

Poniżej link do tabeli z wartościami czynnika do maszyn rolniczych.

http://www.ctrgroup.it/ctrweb/download/gasagri2009.pdf