![]() |
|
Szczelność -azot- - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Szczelność -azot- (/showthread.php?tid=5181) |
Szczelność -azot- - jackalajnen13 - 2011-06-17 Witam wszystkich forumowiczów , Renault Clio III 1,5 2002 recykling-0g. zrobiłem próżnie.. przed napełnieniem układu.. napełniłem układ azotem .. ale zauważyłem żę wysokie ciśnienie maleje... pytanie : czy podczas nabicia układu azotem początkowo np 15 bar po chwili gaz moze w ukłądzie sie jakoś rozprężyć czy coś w tym stylu.. i bedzie spadało ciśnienie??... dodam że następnie podłączyłem stacje , aby napełnić układ i dodać czynnik UV ( następnie chciałem odzyskać z powrotem czynnik..) i tu niespodzianka ponieważ na manometrach na stacji wszystko jest OK ???? nieskie 2-2,3 ; wysokie ok 15 . Obserwowałem manometry ok 10 min i ciśnienie w normie nie spadało.. więć.. co z tym azotem ?? Szczelność -azot- - Derek - 2011-06-17 Sprawdź połączenie przewodów do butli z azotem i czy masz gumke w środku albo teflon. Szczelność -azot- - cleanpark - 2011-06-17 wiesz jak klima pracowała a dziurka jest nieduża możesz odrazu nie zobaczyć ubytki na manometrach ale i tak prędziej czy później klient wróci z pustym układem..... jak dodałeś uv to może będzie łatwiej szukać ![]() ![]()
Szczelność -azot- - Shitashii - 2011-06-17 Ale po jakiego grzyba nabijałeś azotem, jeśli i tak nie sprawdzasz czy układ szczelny? Albo: Po jakiego grzyba napełniłeś czynnikiem, jak układ jest prawdopodobnie nieszczelny??? Szczelność -azot- - mg - 2011-06-17 jackalajnen13 napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów , Może poświęciłbyś próbom więcej czasu. Robisz na akord? Szczelność -azot- - jackalajnen13 - 2011-06-18 NIe robie na akord, staram sie nie robić żeby tylko zrobić.. ale jestem świeżak.. chce wiedzieć wszystko żeby nie było nieprzyjemnych sytuacji w pracy.. nabijałem układ żeby wstrzyknąć UV.. teraz sie zastanawiam .. czy można nabić samo UV?? mam adapter do tego ale co mi z tego jak musi być to rozprowadźone po układzie.. Prosze podpowiedzić Texa 650 .. czy tam w zaawansowanym..jeśli dam olej to można od razu dać UV ? hm... Połączenia są w pożądku sprawdzałem przez noc.. ale mam jeszcze jedno pytanie przedział PSi LP i HP .. HP mam do 350 psi; niskie do 120 Psi.. podczas nabijania azotem mimo zakręconego "korka" od LH nabija mi ciśnienie na 120 .. ????? Dziekuje Panowie za odpowiedz
Szczelność -azot- - jackalajnen13 - 2011-06-18 Przepraszam ..błędne dane podałem .. HP mam do 500 Psi.. LH do 120 Psi... a ostatnia skala po 120 jest 350.. Szczelność -azot- - jackalajnen13 - 2011-06-18 dodatkowo niebieskie LH puszczał mi na gwincie..już poprawiłem .. na łączeniach węży są gumki także bez teflonu łączyłem.. sprawdzałem wodą z mydłem .. jest już ok.. Szczelność -azot- - Shitashii - 2011-06-18 Ogólnie w Polsce nie używamy psi (bo to przeliczenie siły na powierzchnię mierzoną w calach), u nas prawidłowiej będzie podawać ciśnienie w barach lub pascalach. |