![]() |
|
regulator obrotów wentylatora - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: regulator obrotów wentylatora (/showthread.php?tid=5187) Strony:
1
2
|
regulator obrotów wentylatora - mister - 2011-06-29 aby uciszyć pracę wentylatorów skraplacza ktoś zastosował falownik danfoss taki jak na zdjęciu. wentylatory pracują bardzo ładnie jak już ruszą ale problem jest z rozruchem kiedy to falownik zwiększa wraz ze wzrostem ciśnienia napięcie podawane na wentylator ,wtedy silniki wentylatora "buczą" bardzo głośno . co by tu wykombinować aby choć częściowo to wyeliminować ? myślę ,że należało by zastosować falownik który podaje napięcie dopiero od jakiegoś ustalonego poziomu a nie praktycznie od zera . co o tym myślicie ? regulator obrotów wentylatora - łysy45 - 2011-06-29 Zastosuj ten /Regulator obrotów wentylatora BUDERMAN SC4/on ma start na 100 procent możliwy do ustawienia,i potem zwalnia.Tyle że reguluje temperatura,ale można fajnie ustawić ma dwie czujki regulator obrotów wentylatora - Shitashii - 2011-06-29 Mister - a gdzie tu masz falownik na zdjęciu???? Ten regulator ucina sinusoidę w pionie, więc wentylator ma na początku 50 cykli włącz-wyłącz, stąd jego głośna praca. Buderman leży u mnie i jeszcze nie miałem okazji go w pełni przetestować, ale może być dobry. regulator obrotów wentylatora - zuku - 2011-06-29 Stosuje regulator johnson controls P215PR ? 9200. Nie zdarzyło mi się żeby wentylatory buczały podczas startu i nigdy nie było z nimi problemu. regulator obrotów wentylatora - llort - 2011-06-29 Wymienić na przystosowane do pracy z regulacją
regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 Podłączę się do tego tematu. Gdzie kupię reg. ciśnienia sprężania do wentylatorów zasilanych 3f. ? regulator obrotów wentylatora - Shitashii - 2011-07-02 mg napisał(a):Podłączę się do tego tematu. Gdzie kupię reg. ciśnienia sprężania do wentylatorów zasilanych 3f.Do regulacji ciśnienia "sprężania" to chyba najlepiej kupić falownik. regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 ,,falownik" ? regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 Masz na myśli przemiennik częstotliwości? regulator obrotów wentylatora - Shitashii - 2011-07-02 mg napisał(a):,,falownik" ?Przemiennik częstotliwości. Napisałem pogrubione sprężania, żeby innym forumowiczom odróżnić od skraplania
regulator obrotów wentylatora - crocens - 2011-07-02 tak regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 1:1 Czyli niema prostych regulatorów HP do wentylatora 3f ?
regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 A gdzieś widziałem, tylko nie pamiętam gdzie Jak sobie przypomnę to napiszę Żegnam :lol: regulator obrotów wentylatora - llort - 2011-07-02 A jaka jest różnica w ciśnieniach pomiędzy ciśnieniem tłoczenia i skraplania? Pewnie tylko temperaturowa?
regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 Piszesz książkę na temat różnic? regulator obrotów wentylatora - llort - 2011-07-02 Ta różnica to moja pasja zakładając że ciśnienie rozkłada się równo na wszystkie ścianki
regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 A temperatura nie? regulator obrotów wentylatora - llort - 2011-07-02 Temperatura nie
regulator obrotów wentylatora - mg - 2011-07-02 To jak będzie z tym regulatorem ciśnienia skraplania 3f (od ciśnienia)?
regulator obrotów wentylatora - zuku - 2011-07-02 Kiedyś szukałem takich. W rozsądnych cenach chyba mieli w THERMOKEY-u. Powinna też mieć elektronika s.a. regulator obrotów wentylatora - zuku - 2011-07-02 Albo przetwornik ciśnienia i falownik z reg. PID regulator obrotów wentylatora - barbie - 2011-07-02 najprościej zastosować stycznik sterowany presostatem,jeśli wentylatorów jest kilka--przetwornik ciśnienia ze sterownikiem z rotacją i styczniki . regulator obrotów wentylatora - black226 - 2011-07-04 Na jaką temperature ustawiacie regulator obrotów? regulator obrotów wentylatora - crocens - 2011-07-04 na odpowiednią dla danego systemu mroźnicze mają niższą od chłodniczych, nowe układy mają mniejsze niż stare itp...
regulator obrotów wentylatora - wit - 2011-07-04 barbie napisał(a):najprościej zastosować stycznik sterowany presostatem,jeśli wentylatorów jest kilka--przetwornik ciśnienia ze sterownikiem z rotacją i styczniki . jeśli wentylatorów jest kilka to prościej jednak falownik i przetwornik ciśnienia z wyjściem standardowym typu 1-5V lub 1-10V -lub 4-20mA -oczywiście falownik musi być przystosowany do sterowania zewnętrznego w tym samym standardzie. jeszcze ze 2-3 lata temu było to troszkę za drogie w stosunku do sterownika z rotacją. obecnie falowniki z roku na rok tanieją... ogarnąć sterowanie -zwłoki czasowe itd w sterowniku na kilka wentylatorów -to troszkę zabawy a i praca systemu zawsze troszkę do życzenia pozostawia. falownik na kilka silników + wyłączniki silnikowe na każdy z nich to dość tanie rozwiązanie . lepsze -ale drogie -gdy każdy z silników ma własny falownik ... generalnie układy falownik + przetwornik ciśnienia pracują pięknie... |