Forum Klimatyzacja
LG stała wydajność - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: LG stała wydajność (/showthread.php?tid=5208)

LG stała wydajność - black226 - 2011-07-03

Witam wszystkich użytkowników forum.
Mam taki problem. Chodzi o kanałówke. Na ssaniu mam 15,4bara 27,7stC, a na tłoczeniu 18,7 31,6stC.
Temp. na rurce ssącej 24st. Temp na zewnątrz ok 25st. Maszyna bez żadnej elektroniki. Tylko stycznik i układ do regulacji prędkości wentylatorów. Urządzenie nie chłodzi wogóle. Nie ma żadnego efektu.
Nawiewa dokładnie takie samo powietrze jak zasysane.
Parownik nie jest nawet chłodny. Sprężarka pobiera dużo niższy prąd niż powinna. 6,2A zamiast ok 13A.
Jest zimna, wogóle sie nie grzeje.
Skraplacz jest czysty, parownik i filtr już też Wink Ale nie zmieniło sie nic.
Macie Panowie jakąś diagnoze? Wcześniej podobno działało normalnie Wink

LG stała wydajność - tommatiz - 2011-07-03

Odpal urządzenie na chłodzeniu i po wystartowaniu sprężarki zakręć zawór na tłoczeniu i zobacz czy będzie się cofał czynnik do urządzenia. Być może jest sprężarka mechanicznie uszkodzona. Pzdr

LG stała wydajność - system - 2011-07-03

Kolego podaj wiecej informacji. Jaki czynnik w ukladzie, co to za urzadzenie itd itp.

LG stała wydajność - black226 - 2011-07-04

Chodzi tutaj tak jak napisałem o kanałówke LG na 410.
Tommatiz - myślisz że ściągnie to zera? Bo jak nie to raczej po sprężarce...
Gdyby coś było zatkane to raczej grzałaby sie mocno i ciągła większy prąd niż znamionowy.
Sprawdze to, bo możesz mieć racje.

LG stała wydajność - bartekw - 2011-07-04

masz prawie cisnienia jak na postoju. sprezarka nie chodzi. sprawdz czy nie ma jakiegos przebicia ze sprezarki na obudowe. jak nie ma to zrob tak jak tommatiz powiedzial. nic nie ryzykujesz. z tego co mowisz 90procent ze sprezarka walnieta. jezeli dziala sprawdz elektrozawor

Sprężarka pracuje, przebicia nie ma, bo zadziałałaby różnicówka. I pewnie nie zdjąłbym obudowy Wink
Poza tym pracuje bo inne ma ciśnienia na postoju. Pracownicy mówią, że jeszcze kilka dniu temu było wszystko dobrze...

LG stała wydajność - crocens - 2011-07-04

to, że silnik sprężarki się kręci nie znaczy, że się coś spręża... Pobiera niższy prąd bo z jakiegos powodu nie zachodzi prawidłowe/całkowite sprężanie.

Bartekw napisał że nie chodzi. Do tego napisałem odpowiedz o prądzie i różnicówce.
Ciekawi mnie tylko, czy coś innego (poza uszkodzeniem sprężarki) może powodować taka prace układu.
A właściwie brak pracy Wink
Parownik nie jest nawet chłodny. Nie ma dostępu do miejsca przyłączenia miedzi.
Jedn zewn jest na dachu. Ma już kilka lat. W środku zero elektroniki, tak jak pisałem tylko sterowanie prędkościa wentylatora.

LG stała wydajność - Shitashii - 2011-07-04

black226 napisał(a):Ciekawi mnie tylko, czy coś innego (poza uszkodzeniem sprężarki) może powodować taka prace układu.
A właściwie brak pracy Wink
.
By-pass ?
Sprężarka kręci i tłoczy sobie w ssanie. Przynajmniej w pewnej części. Tak to wygląda.

LG stała wydajność - crocens - 2011-07-04

nic innego nie może powodować takiej pracy układu... choć chłodnictwo jest nieobliczalne Wink

Może być bypass jak kolega napisał ale ątpliwe by był w klimie...

LG stała wydajność - tommatiz - 2011-07-04

black226 napisał(a):Chodzi tutaj tak jak napisałem o kanałówke LG na 410.
Tommatiz - myślisz że ściągnie to zera? Bo jak nie to raczej po sprężarce...
Gdyby coś było zatkane to raczej grzałaby sie mocno i ciągła większy prąd niż znamionowy.
Sprawdze to, bo możesz mieć racje.
Jak jest uszkodzona to wskazówka nie drgnie albo minimalnie się ruszy ale na pewno nie ściągnie do zera.

LG stała wydajność - bartekw - 2011-07-04

chodzilo mi o obudowe sprezarki. mialem os przypadek gdy spalila sie sprezarka w takim jednym lupie ale parownik i wentylator skraplacza nadal pracowaly Smile sprawdz elektozawor moze nie dostaje sygnalu i nie otwiera sie?

LG stała wydajność - bartek2700 - 2011-07-04

...raczej mechaniczne uszkodzenie sprężarki ale pierdyknij ją jeszcze dla pewności rękojeścią od młotka czasem to pomaga jak sie zawiesi:-)))

Ostatni post najlepszy Wink)
nie kojarze żadnego elektrozaworu (poza czterodrogowym),
chociaż jak pisali koledzy wyżej - chłodnictwo jest nieobliczalne Wink)

LG stała wydajność - Alpak - 2011-07-05

Ta sprezarka jest 3 fazowa ? Jesli tak to zamien fazy i zobacz wtedy.

LG stała wydajność - klimatyzacje_sam1 - 2011-07-05

Polecam strone o klimatyzacjach samochodowych [REKLAMA]

LG stała wydajność - wit - 2011-07-05

masz jakieś elektrozawory? może by-pas -choć... gdybyś miał przebicie z tłoczenia nassanie -czy przez by-pas czy przez czterodrożny to sprężarka robiła by się ciepła.

prawdopodobnie coś pękło w sprężarce... jaki to typ sprężarki tłokowa/scrol/ rotacyjna?
może płytki zaworowe w tłokowej szlag -trafił? może w scrolu rozsunęły się spirale... może łopatka (łopatki) w rotacyjnej się rozmnożyły -przez podział na mniejsze ?
kilkarazy spotkałem się z sytacją, że pękał wał silnika -albo przed wykorbieniem -albo przed spiralną w scrolu.
silnik kręcił -a sprężarka stała...

LG stała wydajność - TRYFIDY - 2011-07-05

Alpak napisał(a):Ta sprezarka jest 3 fazowa ? Jesli tak to zamien fazy i zobacz wtedy.
na 1 fazowej może być ten sam problem że ktoś ci kable pozamieniał na sprężarce
(konkurencja nie śpi)

LG stała wydajność - adrianarktos1 - 2011-07-08

Osobiście uważam że silnik sprężarki jest sprawny , gdyż pobiera dobry prąd . Ale wygląda na to że idzie bez obciążenia tzw prąd jałowy .

LG stała wydajność - black226 - 2011-07-17

Trzeba czyścić panowie urządzenia....

LG stała wydajność - BarTerm - 2011-07-17

Witam
miałem kiedyś podobny problem w kanałówce. Silnik kręcił a cisnienie jak na statycznym. Zero sprężania czynnika i prąd o 1/3 mniejszy od nominalnego. Jak się okazało sprężarka była już zatarta i rozłączał ją wewnętrzne STB. Klient uparcie uruchamiał urządzenie i po dwóch dniach sprężarka totalnie padła.
Pozdrawiam

LG stała wydajność - black226 - 2011-07-24

Ta działa jeszcze ale nie ma szału. Urządzenie nawiewa 15st.