Forum Klimatyzacja
ustawienie jednostki zewnetrznej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: ustawienie jednostki zewnetrznej (/showthread.php?tid=5211)

ustawienie jednostki zewnetrznej - Paweł1983 - 2011-06-21

witam. co sądzicie o zamocowaniu na 4 bloczkach betonowych jednostki zewnetrznej na dachu bloku(jednostaka najmniejsza)

ustawienie jednostki zewnetrznej - system - 2011-06-21

Smialo mozesz montowac. Dodatkowo mozesz pod bloczki podlozyc pape.

ustawienie jednostki zewnetrznej - bxz - 2011-06-21

krawężniki od kostki brukowej

ustawienie jednostki zewnetrznej - bartekw - 2011-06-21

spokojnie wystarczySmile wiem z doswiadczenia a papa to tez dobry pomysl papa badz guma zeby poszycia nie zniszczyc

ustawienie jednostki zewnetrznej - monterod2002 - 2011-06-21

Ja używam do mniejszych jednostek dwie płyty chodnikowe pod spód np. papę bo mniej dźwigania.
pozdrowionka

ustawienie jednostki zewnetrznej - Ghost70 - 2011-06-21

bxz napisał(a):krawężniki od kostki brukowej

popieram,
100x25x6 - są stabilne i dobrze się poziomują, cena ok. 10zł/szt.
tylko oczyść powierzchnię, na której je położysz bo lubią sobie pęknąć Smile

ustawienie jednostki zewnetrznej - bartekw - 2011-06-21

patus napisał(a):a co do kostki to bym nie montował bo jak bedziesz wiercił beda pękac a jak chcesz to kup sobie kilka w zapasie
no wlasnie PATUSX powiedz cos wiecej o tych stopkach. zawsze sie balem ze za lekkie. takiej malej jednostki wiatr nie przewroci na dachu?

ustawienie jednostki zewnetrznej - llort - 2011-06-21

Wiercenie to kwestia doświadczenia aby nie pękały.A porywy wiatrów w Polsce coraz mocniejsze.Lżejszą alternatywą są profile na końcach zgrzane papą.Krawężniki też ok.

Zastosuj to w Pucku w pobliżu linii brzegowej a gwarantuję ci że przy pierwszym większym sztormie będziesz tego wszystkiego szukał :|

ustawienie jednostki zewnetrznej - byniom - 2011-06-21

chyba że da metrowe i w poprzeg jednostki. Ja daję głównie krawężniki ale te tworzywowe też czasem dawałem z tym że metrowej długości wtedy niema jak taką jednostkę przewrócić .

ustawienie jednostki zewnetrznej - bartek2700 - 2011-06-21

ja takie podkładki od spodu smaruje uszczelniaczem dekarskim takim z tuby jak silikon i wszystko ładnie sie przykleja do papy jak postawie agregat:-)

byniom napisał(a):chyba że da metrowe i w poprzeg jednostki. Ja daję głównie krawężniki ale te tworzywowe też czasem dawałem z tym że metrowej długości wtedy niema jak taką jednostkę przewrócić .
Czyż nie doświadczenie uczy? A prostota gubi?

ustawienie jednostki zewnetrznej - Ghost70 - 2011-06-23

patus napisał(a):...nie znacie niektóych chyba wymogów...

Proszę, oświeć nas ... bo my tu same tumany jesteśmy. O jakich wymogach piszesz?