Forum Klimatyzacja
uruchomienie multisplita - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: uruchomienie multisplita (/showthread.php?tid=5232)

uruchomienie multisplita - SZINA - 2011-06-23

Witam
Przejrzałem forum ale jakoś niewidze takiego tematu
w jaki sposób napełnić instalację multisplit SD 4w 1z
mam różne długości rurociągów producent pisze w DTR że trzeba dodać na 15gr na każdą powyżej 7,5 mb
ale jezeli man jedną 13mb, druga 8 mb, trzecią 2 mb, i czwartą 5 mbto czy man je zsumować ?

i czy jest jakieś znaczenie że są rózne długości rurociągów do poszczególnych jednostek

jeszcze jedno jak zmieżyć superhead na uruchomionych wszystkich jednostkach wewnętrznych , czy na każdej z osobna ?

pozdrawiam
SZINA

uruchomienie multisplita - barbie - 2011-06-23

nie potrzebujesz dobijać czynnika ,jeśli jednostka zewnętrzna była prawidłowo nabita .

tylko gdzie zmierzyć czy niema go zamało, przy pojedyńczym podpinam termometr i zegary do jednego wyjścia i wiem co i jak
a tu mam 4
czy mierzyć na każdej z osobna? tylko niewiem co to da bo jak mnieman jest jedna sprężarka i ten sam czynnik krąży po wszystkich wewnętrznych
proszę kogoś z doświadczeniem o podpowiedź

nikt tutaj nie jest jasnowidzem .jaki to produkt ? -fiat,opel,mercedes,bmw ?

saunier duval SDH 15-110 M4NW

mało prawdopodobne aby była 1 sprężarka .jeśli masz Fiata 126-uzyskujesz 110 km na godzinę,warto jechać na diagnostykę ? .

czyli co sa to 4 niezależne obiegi czynnika ? czy jest wspólny

czy oznaczało by to że z nitki o długości 2 mb muszę odessac

zwykle ssanie jest zkolektorowane poczekaj za tydzień będą upały,wtedy będzie najlepszy test .nadgorliwość jest gorsza od sabotarzu .

właśnie lukam na pogodę , ale że dziś wolne to siędzę sobie przy pifku i dopytuję co i jak żeby czasu nietracić Smile

uruchomienie multisplita - Fujitsu Szczecin - 2011-06-23

SZINA napisał(a):Witam
Przejrzałem forum ale jakoś niewidze takiego tematu
w jaki sposób napełnić instalację multisplit SD 4w 1z
mam różne długości rurociągów producent pisze w DTR że trzeba dodać na 15gr na każdą powyżej 7,5 mb
ale jezeli man jedną 13mb, druga 8 mb, trzecią 2 mb, i czwartą 5 mbto czy man je zsumować ?

i czy jest jakieś znaczenie że są rózne długości rurociągów do poszczególnych jednostek

jeszcze jedno jak zmieżyć superhead na uruchomionych wszystkich jednostkach wewnętrznych , czy na każdej z osobna ?

pozdrawiam
SZINA
Witam

Mam nadzieje że sobie jaj nie robisz.

Masz w DTR urządzenia napisane jasno i wyraźnie:
Max. długość linii cieczowej L1+L2+L3+L4=60m
Max. długość jednej linii=15m
Standardowa sumaryczna długość linii=7,5m
Ilość czynnika dodatkowo na każdy metr=15g

Zliczasz linie dodatkową, zawsze tylko cieczową. Dopełniasz czynnik w czasie pracy urządzenia w trybie chłodzenia. Nie istotne do którego zaworu się podepniesz. Nie włączaj tej jednostki wewnętrznej z tej pary w czasie dopełniania. Wyłączasz urządzenie, czekasz chwile i włączasz ponownie wszystkie wewnętrzne. Superheatem sobie głowy nie zawracaj, urządzenie samo sobie go przeliczy. Sprawdź wydajność jednostek wewnętrznych. Wlot, wylot, powinno być równo na każdej około 9-10*C. Jeżeli Ciebie to ciekawi to podłącz zgodzie z opisami na forum do byle jakiej pary a zobaczysz że urządzenie dąży do tego parametru.

Pozdrawiam

Jadę na szczupaki chłopaki Smile

dzięki
jaj sobie nierobię a że jestem jeszcze zielony to wolę zapytać 3 razy niż coś spi....

udanych łowów!!!

uruchomienie multisplita - Fujitsu Szczecin - 2011-06-23

SZINA napisał(a):dzięki
jaj sobie nierobię a że jestem jeszcze zielony to wolę zapytać 3 razy niż coś spi....

udanych łowów!!!
Witam

Ja też uważam że lepiej się nie wstydzić i spytać niż SPLITolić i się wstydzić. Kto pyta nie błądzi.

Pozdrawiam