Forum Klimatyzacja
Kapusta Pekińska - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Kapusta Pekińska (/showthread.php?tid=5240)



Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25

Witam

Mam zlecenie na chłodnie składową wsad kapusta pekińska i tu zaczyna się problem jaki dobrać parownik może ma ktoś doświadczenie z tym warzywem


Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25

pytasz o rodzaj czy moc?


Kapusta Pekińska - dominik486 - 2011-06-25

Chodzi Ci o ogólne zachowanie wilgotności i odpowiednich skoków temperatury, określenie w jakiej temp. przechowywanie jest najbardziej efektywne(długotrwałe), dla tej kapusty rozumiem?
Całe przechowalnictwo warzyw i owoców to trudna sprawa, cały pic polega na doborze odpowiednich urządzeń. Zresztą nie tylko owoce i warzywa, każdą komorę dobiera się pod dany surowiec.
Napewno w dobrej hurtowni pomogą w doborze, ale warto zrobić wycenę w 2, 3 firmach szczególnie zajmującymi się głównie takimi tematami.
Pozdrawiam


Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25

aha, i jaka to odmiana jest, to bardzo ważne przy pekince


Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25

prawdopodobnie Bilko
a pytam o rodzaj chłodnicy bo Goedhart nie sprawdził się do końca pekinka nie lubi dużej wilgotności raczej potrzeba dużej wymiany powietrza


Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25

Bilko lubi temperatury zerowe i około +5.
Nie lubi temperatury +2 do +3 stopni.

Wilgotność powinna być wysoka, 90-97%. Kapusta pekińska ma ponad 91% wody i mniejsze wartości powodują jej więdnięcie.
Zbyt duża wartość, powyżej 97% będzie powodować pleśnienie. Ważnym jest, by przepływ był równomierny, dlatego zaleca się składowanie po jednej warstwie na palecie.
Parownik powinien być obliczony na niską deltę by ograniczyć wykraplanie/zamarzanie wilgoci. Dodatkowo powinien być zasilany z EZR'a.


Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25

w moim regionie elektroniczne zawory rozprężne wyrzucają robiłem wiele pomiarów wilgotności i okazało się że pięknie się przechował w wilgotności poniżej 90% i to na chłodnicach ECO w dużej wilgotności powyżej 94% po prostu zgnił


Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25

jeżeli masz takie doświadczenia to ok, ja Ci opisuję Swoje Smile optymalna wilgotność to około 92-93% (niższe nakłady inwestycyjne a i wilgotność ok) Bilko akurat nie składowali, ale mówią, że temp 0-1*C będzie ok.

Co do doboru chłodniczy to trzeba dobrać taką, by nie obniżała za bardzo wilgoci.
Jeżeli to bardzo duża chłodnia to warto zastanowić się nad KA.


Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25

jeszcze jedno pytanie jakie są opinie o szybkim wychładzaniu wsadu czy schładzać powoli dostarczając świeże powietrze czy szybkie schłodzenie


Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25

co do powietrza, to kiedyś wyczytałem, iż optymalnie jest zrobić komorę z kontrolowaną atmosferą (KA), pozwala to na chyba 1 miesiąc dłuższe składowanie ale szczegóły mogę podać jutro, nie znam wszystkiego na pamięć Wink

Co do czasu wychładzania to nie ma specjalnego parcia, ale nie przypomnę sobie czasu... pamiętam że nie był to krótki czas.


Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25

Opinie na temat szybkiego schładzania są podzielone a co do kontrolowanej atmosfery klienci robili próby z mizernym skutkiem być może zły skład bo robiono tak jak na jabłko pekińska to trudny temat co roku inaczej się przechowuje może to kwestia odpowiednich procedur na plantacji


Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25

powiem szczerze, nigdy nie robiłem KA ale dopytam o te dane bo klient miał taką, gdybym zapomniał to przypomnij się we wtorek


Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25

Ok


Kapusta Pekińska - llort - 2011-06-25

Świnie zbyt szybko schłodzone są zbyt czerwone.AS by napisał że takie porady są płatne Smile I popieram jego tok myślenia.


Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-26

Jesteś za cienki by udzielać płatnych porad, szczegółnie gdy w temacie pekinki piszesz o świniach...