![]() |
|
Kapusta Pekińska - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Kapusta Pekińska (/showthread.php?tid=5240) |
Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25 Witam Mam zlecenie na chłodnie składową wsad kapusta pekińska i tu zaczyna się problem jaki dobrać parownik może ma ktoś doświadczenie z tym warzywem Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25 pytasz o rodzaj czy moc? Kapusta Pekińska - dominik486 - 2011-06-25 Chodzi Ci o ogólne zachowanie wilgotności i odpowiednich skoków temperatury, określenie w jakiej temp. przechowywanie jest najbardziej efektywne(długotrwałe), dla tej kapusty rozumiem? Całe przechowalnictwo warzyw i owoców to trudna sprawa, cały pic polega na doborze odpowiednich urządzeń. Zresztą nie tylko owoce i warzywa, każdą komorę dobiera się pod dany surowiec. Napewno w dobrej hurtowni pomogą w doborze, ale warto zrobić wycenę w 2, 3 firmach szczególnie zajmującymi się głównie takimi tematami. Pozdrawiam Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25 aha, i jaka to odmiana jest, to bardzo ważne przy pekince Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25 prawdopodobnie Bilko a pytam o rodzaj chłodnicy bo Goedhart nie sprawdził się do końca pekinka nie lubi dużej wilgotności raczej potrzeba dużej wymiany powietrza Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25 Bilko lubi temperatury zerowe i około +5. Nie lubi temperatury +2 do +3 stopni. Wilgotność powinna być wysoka, 90-97%. Kapusta pekińska ma ponad 91% wody i mniejsze wartości powodują jej więdnięcie. Zbyt duża wartość, powyżej 97% będzie powodować pleśnienie. Ważnym jest, by przepływ był równomierny, dlatego zaleca się składowanie po jednej warstwie na palecie. Parownik powinien być obliczony na niską deltę by ograniczyć wykraplanie/zamarzanie wilgoci. Dodatkowo powinien być zasilany z EZR'a. Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25 w moim regionie elektroniczne zawory rozprężne wyrzucają robiłem wiele pomiarów wilgotności i okazało się że pięknie się przechował w wilgotności poniżej 90% i to na chłodnicach ECO w dużej wilgotności powyżej 94% po prostu zgnił Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25 jeżeli masz takie doświadczenia to ok, ja Ci opisuję Swoje optymalna wilgotność to około 92-93% (niższe nakłady inwestycyjne a i wilgotność ok) Bilko akurat nie składowali, ale mówią, że temp 0-1*C będzie ok. Co do doboru chłodniczy to trzeba dobrać taką, by nie obniżała za bardzo wilgoci. Jeżeli to bardzo duża chłodnia to warto zastanowić się nad KA. Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25 jeszcze jedno pytanie jakie są opinie o szybkim wychładzaniu wsadu czy schładzać powoli dostarczając świeże powietrze czy szybkie schłodzenie Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25 co do powietrza, to kiedyś wyczytałem, iż optymalnie jest zrobić komorę z kontrolowaną atmosferą (KA), pozwala to na chyba 1 miesiąc dłuższe składowanie ale szczegóły mogę podać jutro, nie znam wszystkiego na pamięć ![]() Co do czasu wychładzania to nie ma specjalnego parcia, ale nie przypomnę sobie czasu... pamiętam że nie był to krótki czas. Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25 Opinie na temat szybkiego schładzania są podzielone a co do kontrolowanej atmosfery klienci robili próby z mizernym skutkiem być może zły skład bo robiono tak jak na jabłko pekińska to trudny temat co roku inaczej się przechowuje może to kwestia odpowiednich procedur na plantacji Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-25 powiem szczerze, nigdy nie robiłem KA ale dopytam o te dane bo klient miał taką, gdybym zapomniał to przypomnij się we wtorek Kapusta Pekińska - ECO74 - 2011-06-25 Ok Kapusta Pekińska - llort - 2011-06-25 Świnie zbyt szybko schłodzone są zbyt czerwone.AS by napisał że takie porady są płatne I popieram jego tok myślenia.
Kapusta Pekińska - crocens - 2011-06-26 Jesteś za cienki by udzielać płatnych porad, szczegółnie gdy w temacie pekinki piszesz o świniach... |