![]() |
|
Klimatyzator z szybko-złączem. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzator z szybko-złączem. (/showthread.php?tid=5271) |
Klimatyzator z szybko-złączem. - Fujitsu Szczecin - 2011-07-01 Witam Muszę zdemontować ciekawostkę techniczną. Jednostka wewnętrzna z zewnętrzną połączone są szybko-złączkami. Jaki jest patent na rozłączenie bez utraty czynnika. Miał ktoś z takimi do czynienia? ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Klimatyzator z szybko-złączem. - wit - 2011-07-01 teoretycznie szybkozłączki powinny zamknąć. jeśli nie są np. brudne... bo potrafią niedomykać... może pomóc delikatne opukanie złączek przed i w trakcie rozłączania... słyszałem o takich klimach -jednak osobiście nie spotkałem... chyba nie masz tam żadnego szrederka? opcja pracochłonna -bezpieczna -użyj wampirka oraz stacji odzysku. Klimatyzator z szybko-złączem. - tommatiz - 2011-07-01 Po prostu szybko musisz kluczami operować i zawory same się zamkną. Najważniejszą rzeczą dla tego typu układów z plecakiem to perfekcyjne dokręcenie tych złączy. Nie patrz na dynamometrię tylko na biceps )))) W tych układach nie masz zaworka ale nie jest problemem jego w lutowanie. Mam jedno SANYO w którym w lutowałem zawór 8 lat temu bo ktoś źle dokręcił te szybkozłączki i do dziś klima działa perfekcyjnie . Pzdr
Klimatyzator z szybko-złączem. - freegass - 2011-07-01 wit napisał(a):teoretycznie szybkozłączki powinny zamknąć.Nie do końca. Sądząc po wielkości złączek są to t.zw. "cnotki". Jest to wykonane na jednorazowe połączenie podczas montażu. W jednej części jest poczwórne ostrze krzyżowe, a w drugiej błona dziewicza. Podczas skręcania ostrze przebija stalową membranę, która nie odrasta... Klimatyzator z szybko-złączem. - wit - 2011-07-01 "cnotki" byłyby prawdopodobnie mniejszej średnicy. tu średnica złączki jest wyraźnie większa od średnicy rurek -wiec prawdopodobnie jest to coś w rodzaju przerośniętego szrederka który w momencie skręcania się sam naciska o drugą część złącza. A co jest naprawdę okaże się po rozkręceniu... czyli najlepiej wampirek -stacja odzysku -i jazda. a potem sprawdzić "organoleptycznie" na wyssanej instalacji. Klimatyzator z szybko-złączem. - llort - 2011-07-01 Szybko złącza są prostokątne w w obudowie plastikowej podobne do złącza do ładowania wózków akumulatorowych stosowane w klimatyzatorach do samodzielnego montażu w hiper marketach. stefanbud doświadczenie i porady z forum nie powinny ciebie zawieść To ja jestem głupi a nie ty :/Mam sentyment do starych i dobrych narzędzi
Klimatyzator z szybko-złączem. - p.obelix - 2011-07-01 Znam te szybko złączki, musisz szybko rozkręcić śruby i po wszystkim. Klimatyzator z szybko-złączem. - llort - 2011-07-01 p.obelix czy tam akterix. szybko złącze to szybko złącze.Zapinam odpinam,a nie zakręcam lub odkręcam.Wolno złącze.Chyba nikt z was w tym wątku nie widział szybkiej wtyczki i gniazda. Klimatyzator z szybko-złączem. - zuku - 2011-07-01 Popatrzcie na przetłoczenia na rurkach miedzianych. Może do tego są jakieś specjalne szczypce które podczas odkręcania/dokręcania ściskają do siebie złączki. Klimatyzator z szybko-złączem. - p.obelix - 2011-07-01 :p Klimatyzator z szybko-złączem. - Fujitsu Szczecin - 2011-07-02 Witam Czy kręcę szybko czy wolno to i tak czynnik ucieka. Miałem mało czasu na zabawę. Wydaję mi się że jest jakiś patent ponieważ są trzy miejsca na klucz. Pozdrawiam Klimatyzator z szybko-złączem. - wit - 2011-07-02 trzecie miejsce na klucz jest po to, żebyś nie skręcał rurociągu dociągając złącze... taki patent -trzeba mieć trzecią rękę ![]() kontrujesz kluczem na wyjściu z JZ i na rurce rurociągu -a kręcisz na narzutce (czy tym jakby jej odpowiedniku) a leci -bo złącze domyka się dopiero po zluzowaniu i rozsunięciu o około 3-4mm - czyli po 2-3 opełnych obrotach. czasem się zatnie i nie domyka w ogóle... albo jak sugerował freegass to nie pełne szybkozłącze a "cnotka" -choć mi wyglada na pełne szybkozłacze... najlepiej użyj wampirka. A potem jak już puste rozkręcisz to obejrzyj -i mam nadzieje, że wszyscy się dowiemy co to było.... Klimatyzator z szybko-złączem. - llort - 2011-07-02 Nie rozumiem problemu.Przecie posiada kolega odpowiedni sprzęt.
Klimatyzator z szybko-złączem. - Ghost70 - 2011-07-04 llort napisał(a):Nie rozumiem problemu.Przecie posiada kolega odpowiedni sprzęt. No właśnie ... chyba nie rozumiesz ... wygląda to na zabytek z XV wieku więc pewnie i czynnik jest zabytkowy szkoda uronić nawet kilku gram a zaworów brak Reasumując widzę to kiepsko. Szybkozłączka to szybkozłączka a to faktycznie chyba jest "cnotka". Daj znać jak to rozkminisz. Klimatyzator z szybko-złączem. - bxz - 2011-07-04 Wampirek: http://brasner.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=247 |