![]() |
|
Czasówka - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Czasówka (/showthread.php?tid=5276) |
Czasówka - hary811 - 2011-07-03 Witam dostałem zlecenie zamontowania zegara czasowego w agregacie wody lodowej CLINT mam pytanie czy jest opcja wpiecia sie w sterowanie agregatu czy bede musial w budynku w rozdzielni zamontowac stycznik tak aby całkowicie odłaczał zasilanie nie ukrywam ze w rozdzielni nie mam miejsca
Czasówka - crocens - 2011-07-03 a co chcesz tą czasówką sterować? Czasówka - hary811 - 2011-07-03 Chiller ma pracowac tylko przez ok 8 godzin miedzy 7 a 16 ze wzgledu na oszczednosci Czasówka - crocens - 2011-07-03 zależy jaki zastosowano sterownik, jeżeli przewidziano styki typu "remote on/off" to sprawa jest w miare prost, gorzej, jeżeli takiej opcji nie ma, wtedy pozostaje stycznik... Czasówka - hary811 - 2011-07-03 eliwell st500 Czasówka - crocens - 2011-07-03 jest cała rodzina st500, ale chyba we wszystkich można ustawić zdalne włączenie/wyłączenie poprzez styki cyfrowe przez które podłączas czasówkę. Nie mam dokładnej instrukcji ale jak znajdziesz to reszta będzie prosta, ale będzie Ci potrzebny konkretny typ... st5xx Czasówka - llort - 2011-07-03 A nie wystarczy odciąć zasilania sterownika zegarem czasu rzeczywistego? Prostota to prostota
Czasówka - crocens - 2011-07-03 może i prostsze, ale jak przyjedzie serwis o godzinie 17 to będzie zachodził w głowę dlaczego to cholerstwo nie działa, a tak przeczyta ze sterownika, że wyłączyło go wejście DI1, popatrzy, że podpięta czasówka i już wszystko wie. Nie ma sensu sprzeczać się, która metoda lepsza, dla mnie moja, dla ciebie Twoja i koniec. Czasówka - llort - 2011-07-03 Dobry serwis poradzi sobie w 3 minuty dlaczego układ się nie załancza
Czasówka - crocens - 2011-07-03 rozmawiamy nie na temat znamy Twoje zdanie, znamy moje, zainteresowany sam wybierze co zrobi, temat zamknięty w moim mniemaniu Czasówka - llort - 2011-07-03 crocens może bardziej proste rozwiązanie.Odpowiedzialny za zmianę po prostu wyłancza hebel
Czasówka - crocens - 2011-07-03 testowałem kiedyś, nie działa okazuje się, że czynnik ludzki jest bardziej zawodny od elektroniki o wyłączeniu jeszcze pamiętali, gorzej z załączaniem ;p
Czasówka - hary811 - 2011-07-03 jezeli ktos wie jak to zrobic prosze pisac Czasówka - barbie - 2011-07-03 wstaw zegar czasowy Legrand wielkości 1 modułu ,musi być 24 godzinny z podtrzymaniem pamięci . Czasówka - Shitashii - 2011-07-03 Albo jako wejście sterujące w sterowniku, albo w obwodzie sterowania stycznika roboczego. Pierwszy wariant zdecydowanie lepszy. Czasówka - crocens - 2011-07-04 już Ci napisano jak to zrobić. Np wziąć instrukcję, zobaczyć które styki sa tzw. "remote on/off" i podpiąć nań czasówkę.
Czasówka - mpgorol - 2011-07-15 Po pierwsze musisz zlokalizować które wejście logiczne masz wolne DI1-DI6, następnie np: jeśli masz wolne DI3 to temu wejściu odpowiada parametr CL42 w którym wybierzesz funkcje która ma wykonać sterownik. I jeszcze jedno do wejść logicznych parametry mają polaryzacje +/- (czy funkcja ma zostać wykonana w momencie zamknięcia czy otwarcia obwodu GND-DI3. Do wyboru masz dwie funkcje: +/- 1 - przełączenie w stan czuwania +/- 2 - zdalne wyłączenie Różnica polega na tym iż w pierwszym wypadku możesz przełączyć sterownik w tryb pracy z poziomu sterownika, a w drugim nie. |