Forum Klimatyzacja
Oleje w klimatyzacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Oleje w klimatyzacji (/showthread.php?tid=529)

Oleje w klimatyzacji - iNFECTED - 2007-06-02

Czy można uzupełniać olej (mieszać) ,w układzie jest olej np PAGS0 w automacie do napełniania jest np. SEZ 80 , co się stanie jeśli automat podczas napełniania klimatyzacji doda 10 ml bo stwierdzi ,że tyle odessał oleju , czy zawsze trzaba sprawdzić jaki olej jest w układzie i założyć do nabijania identyczny ? , czy może te oleje mogą się mieszać ?
Czy są lepsze , gorsze oleje do klimatyzacji ?

Oleje w klimatyzacji - Klimek - 2007-06-03

Ja sie bawie w sprawdzanie jaki jest rodzaj oleju w ukladze PAG 46,100,150 ale wiem ze wiekszosc daje uniwersalny albo PAG100 i sie nie szczypie. Mysle ze jak automat doda 10ml innego oleju to nic sie nie stanie. W sumie logiczne ze jak uklad jest zaprojektowany na olej 46 a podamy mu 150 oczywiscie wieksze ilosci to wydajnosc moze spasc. Pozdr.

Oleje w klimatyzacji - iNFECTED - 2007-06-03

Wydajność ? ja to się bardziej boję o to by się coś nie wytrąciło z oleju jak pomieszasz sez 80 i pag na poliglikolach , moze nic sie nie dzieje poza pogorszeniem parametrow , bo mysle ze na uszczelki i materialy w ukladzie nie ma znaczenia seria oleju czy to PAG czy SEZ , SEZ 80 np jest dużo droższy ale czy lepszy Tongue oba to syntetyki w sumie , ale wydaje mi się że możemy sobie tak gdybać , trzeba by było zapytać kogoś kto ma pomieszane oleje u siebie w układzie parę lat Tongue , myślę sobie czy nie dało by się odessać parę razy oleju tak by proporcję zwiększyły się w stronę nowego oleju ... , kiedy odessie najwiecej oleju ? jak klima zaraz przed odessaniem czynnika chyba trochę pochodzi ?

Oleje w klimatyzacji - rabix - 2009-05-20

Koledzy, odświeżam stary temat ponieważ mnie również nurtuje temat dodawania i mieszania oleju w układzie. Jeżeli wymagane jest dodanie oleju to dolewać taki sam jaki jest zalany fabrycznie? Czy może jest jakiś uniwersalny typ oleju, który bez obaw można dodawać do układu? Czym generalnie różni się olej PAG od SEZ?

Oleje w klimatyzacji - skra - 2009-05-20

Szkoła mówi wyrażnie dodawać taki sam olej jaki jest w specyfikacji sprężarki. Jednak jest wiele róznych uniwerslanych smarowidel i przy dodawaniu w ilościach 20 30 gramów nie ma to wpływu na prace układu. Więc podajemy PAG tylko wtedy gdy zalewamy układ od nowa np. przy wymienie sprężarki.
Jest za to ważniejsze pytanie. Jak sprawdzić ile oleju w układzie jest? Odessać całego oleju się nia da. Czy jedynym sposobem zeby mieć pewność że po naszym serwisie w układzie jest tyle oleju ile być powinno jest płukanie układu??

Oleje w klimatyzacji - Shitashii - 2009-05-22

Do samochodówki jest PAG, a SEZ to POE (czyli olej poliestrowy). Tak mi sie zdaje. Ale to dalej niewiele wnosi do tematu, bo nie wiem jak one się mieszają i czy się jakieś mydło z nich nie zrobi.

Oleje w klimatyzacji - rabix - 2009-05-24

Czy np. olej PAG100 można dodawać (np podczas uzupełniania w niewielkiej ilości) do układów na R134a "w ciemno" czy trzeba na coś zwracać uwagę?

Oleje w klimatyzacji - skra - 2009-05-25

Wiekszośc firm zaleca podawanie takiego samego jak jest w specyfikacji sprężarki ale również wiekszość tych firm sprzedaje oleje POE i twierdzi iż nic sie nie dzieje gdy podajemy nie więcej niz 50 gr.

Oleje w klimatyzacji - pawelek - 2009-06-19

Witam, też mam pytanie odnośnie mieszania oleju. Robie koledze citroena berlingo, była tam dorabiana klimatyzacja i niewiadomo jakim olejem był zalany. Wymieniłem skraplacz , bo był dziurawy i teraz jakim olejem moge zalać ten układ? Czy może to być PAG46? Co może się stać jak będą pozostałości po innym oleju?

Oleje w klimatyzacji - lutek34 - 2009-08-01

Panowie pytanko do Was w manualu do mojego samochodu ('99Chrysler Voyager 3.8l) podano żeby używać olej ND8 PAG (polyalkalene glycol) czy ktoś z Was jest w stanie mi powiedzieć dokładnie króty olej PAG to jest?

Oleje w klimatyzacji - tom17 - 2009-08-02

lutek34 napisał(a):Panowie pytanko do Was w manualu do mojego samochodu ('99Chrysler Voyager 3.8l) podano żeby używać olej ND8 PAG (polyalkalene glycol) czy ktoś z Was jest w stanie mi powiedzieć dokładnie króty olej PAG to jest?
PAG 46

Oleje w klimatyzacji - lutek34 - 2009-08-02

tom17 napisał(a):
lutek34 napisał(a):Panowie pytanko do Was w manualu do mojego samochodu ('99Chrysler Voyager 3.8l) podano żeby używać olej ND8 PAG (polyalkalene glycol) czy ktoś z Was jest w stanie mi powiedzieć dokładnie króty olej PAG to jest?
PAG 46
OK dzięki

r12 napisał(a):PAG-100 naR134a PAG-46 R22iR502
lepkość oleju na pewno nie zależy od czynnika

r12 napisał(a):A czy ja o tym pisałem
PAG 46, 100, 150 każdy z tych olejów jest używany z R134a

r12 napisał(a):Proponuję zaciągnąć informacji FUCHS OIL CORPORATION Sp. zo.o
nie ma takiej potrzeby. wiem co piszę

Oleje w klimatyzacji - lutek34 - 2009-08-02

No to jak wreście jest z tym olejem?
ND8 PAG=PAG 46 czy nie?

lutek34 napisał(a):No to jak wreście jest z tym olejem?
ND8 PAG=PAG 46 czy nie?
tak