Forum Klimatyzacja
kontrola ochrony środowiska - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: kontrola ochrony środowiska (/showthread.php?tid=5300)

kontrola ochrony środowiska - europejczyk - 2011-07-08

Witam kolegów
Czeka mnie kontrola ochrony środowiska
może ktoś z kolegów miał już taką kontrolę, na co zwrócić uwage by sie do niej przygotować, z tego co wiem to ich kary sa duże.

kontrola ochrony środowiska - bxz - 2011-07-08

(H)CFC bez oznakowania, karty urządzenia i przeglądów (kontroli szczelności) = problem ;/

kontrola ochrony środowiska - awax - 2011-07-08

Witam
Jeżeli jesteś użytkownikiem urządzeń to tak jak wyżej,jeżeli prowadzisz serwis to przede wszystkim szczegółowe rozliczenie zakupu czynników chłodniczych i oleju oraz dokumenty utylizacji odpadów.Mam już kilka takich kontroli za sobą.
Pozdrawiam

kontrola ochrony środowiska - europejczyk - 2011-07-09

HCFC nie dotykam mam serwis w zeszłym roku załozyłem firme mam w butli pare kilo juz odpadów ale tylko HFC ale nie utylizowałem w zeszłym roku bo prawie nie miałem.a co z olejem jak go trzymać zgodnie z przepisami.A te szczegółowe rozliczenie zakupu czynników to są jakies specjalne druki, czy w zeszczycie zakup i rozchód czy jak to ma wyglądac?. Troche mnie przeraża może dlatego że jest to moja pierwsza.

kontrola ochrony środowiska - Shitashii - 2011-07-10

Ja miałem niedawno. Z czynnikami nie było problemu - pani inspektor sprawdziła dokumenty na HCFC , wzięła listę narzędzi jakie mam potrzebnych przy serwisie. Problemem było pilnowanie dokumentów na odpady - złom, makulatura itp jeśli były. Za odpady należy składać sprawozdania miesięczne lub roczne (jeśli ich mało), bodajże do końca marca (tak Awax?). A chociażby za to są dotkliwe kary (ustawowe minimum to podobno 10tysi) co moim zdaniem jest absurdem, gdyż wysokość kary w żaden sposób nie zależy od wielkości firmy. No, to tak na marginesie było. A tak to jeszcze wszystkie dokumenty firmy do przejrzenia (dobrze jak masz zrobione xero), uprawnienia, szkolenia i cokolwiek. Najlepiej to się uśmiechać przytakiwać (ale nie napytanie "czy pan coś ukrywa?"), zrobić kawę/herbatę i zgrywać miłego aż do bólu.

kontrola ochrony środowiska - mn27 - 2011-07-12

witam mam takie pytanie czy ja muszę sie rozliczać z czynników chodzi mi oto ze zajmuje sie tylko lodówkami i małymi ladami w sklepach w mojej okolicy i klimatyzacją samochodowa czyli gazy r 134 r 404 r 600 i tylko takie czynniki kupuje tak naprawdę nie mam odpadów jesli chodzi o czynniki jedynie odpadem jest sprężarka z lodówki ewentualnie samochodowa filtryodwadniacze i jak wygląda sytuacja u mnie jak oni rozliczają to jak kupiona spreżarka i została wymieniona to ona zalicza sie do odpadu?

kontrola ochrony środowiska - SERVIS4U - 2011-07-31

Jeżeli chodzi o sprężarki to serwisant jest wytwórcą odpadu i to na Tobie spoczywa obowiązek przejęcia odpadu i zutylizowanie go w stosownym punkcie. Wykaz punktów musi udostępnić Pan/Pani z Urzędu Gminy/Miasta itp.
A prawdą jest ze jak klientowi powiesz ze zabierasz sprężarkę to od razu krzywo patrzy bo "pewnie dobra" Pozdrawiam

kontrola ochrony środowiska - Shitashii - 2011-07-31

Można napisać protokół, że taka część (np. sprężarka) zostaje u właściciela (bo jest w końcu właścicielem i ma do tego prawo).

kontrola ochrony środowiska - zofiagut - 2017-05-16

dlatego uważam, że najlepiej jest zlecić firmie zewnętrznej prowadzenie działań w zakresie dokumentacji, wszystkich sprawozdań i raportów dot. ochrony środowiska. Tak samo jak zlecasz coś prawnikowi, bo przecież nie musisz się znać na prawie ochrony środowiska. Ja korzystam z ich usług: [reklama]