Forum Klimatyzacja
Oblodzenie lini chłodniczej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Oblodzenie lini chłodniczej (/showthread.php?tid=5319)

Strony: 1 2

Oblodzenie lini chłodniczej - maatius - 2011-07-11

Witam wszystkich,

mam problem z klimatyzatorem SPLIT LAS 12.

Otóż nie chce mi chłodzić (19 stopni na wyrzucie), ale sprężarka pracuje, czynnik chłodniczy jest i ma odpowiednie ciśnienie ( 4bary, a jest to R-407c).

cała linia chłodnicza ssąca jest oblodzona natomiast linia tłoczna jest ciepła (ma 33,4 stopni C)

co może być przyczyną tego stanu rzeczy?

pozdrawiam

Oblodzenie lini chłodniczej - Shitashii - 2011-07-11

Może i czynnik chłodniczy jest. Ale pytanie: Ile go jest i dlaczego 2 razy za dużo?

Oblodzenie lini chłodniczej - tommatiz - 2011-07-11

Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika a może wskazywać fakt że są same opary. A co z prądem pobieranym? Jak wygląda czystość wymienników, filtrów??

tommatiz napisał(a):Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika a może wskazywać fakt że są same opary. A co z prądem pobieranym? Jak wygląda czystość wymienników, filtrów??

rzeczywiscie po lekkim upuszczeniu gazu wydobywaja sie dosc ciepłe opary, a nie czynnik.

czy dobrym rozwiązaniem jest spuszczenie calej zawartosci i nabicie od nowa na wage?

P.S. wszystkie elementy klimatyzatora są czyste.

Oblodzenie lini chłodniczej - bartekw - 2011-07-11

Shitashii napisał(a):Może i czynnik chłodniczy jest. Ale pytanie: Ile go jest i dlaczego 2 razy za dużo?
4 bary r407c to dwa razy za duzo? albo sie pomyliles albo ja zyje w nieswiadomasci Smile

bartekw napisał(a):
Shitashii napisał(a):Może i czynnik chłodniczy jest. Ale pytanie: Ile go jest i dlaczego 2 razy za dużo?
4 bary r407c to dwa razy za duzo? albo sie pomyliles albo ja zyje w nieswiadomasci Smile
to nie sprezarka samochodowa i nie r134a Big Grin

Oblodzenie lini chłodniczej - Shitashii - 2011-07-11

Pożyjemy zobaczymy, pod warunkiem, że "spuszczenie całej zawartości" jest równoznaczne z odzyskiem.

Shitashii napisał(a):Pożyjemy zobaczymy, pod warunkiem, że "spuszczenie całej zawartości" jest równoznaczne z odzyskiem.

pewnie ze tak, mamy stacje do odzyskuSmile

Oblodzenie lini chłodniczej - llort - 2011-07-11

Zbyt duża ilość czynnika nie powoduje zalodzenia ponieważ niema gdzie on odparować i powraca w fazie ciekłej do sprężarki zagrażając jej uszkodzeni i nie dając efektu chłodniczego Smile

Oblodzenie lini chłodniczej - crocens - 2011-07-11

tommatiz napisał(a):Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika

a ciśnieniem czego...?

Oblodzenie lini chłodniczej - tommatiz - 2011-07-11

crocens napisał(a):
tommatiz napisał(a):Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika

a ciśnieniem czego...?
Ilości szczątkowej pozostałości czynnika. W układzie brak cieczy tylko opary i niekiedy wyższe ciśnienie złudne dla niewtajemniczonego serwisanta.

tommatiz napisał(a):
crocens napisał(a):

a ciśnieniem czego...?
Ilości szczątkowej pozostałości czynnika. W układzie brak cieczy tylko opary i niekiedy wyższe ciśnienie złudne dla niewtajemniczonego serwisanta.
a jak upuscisz to nic tylko powietrze smierdzace czynnikiem Smile w przenosni oczywiscie to powietrze

Nie mogę się z Tobą zgodzić ale nie mam weny się rozpisywać, może jutro podniosę temat Smile dopiero wróciłem z pracy...

dluga dniowka Smile nie wiem czy wspolczuc czy pogratulowac Smile no ale zawsze moge zyczyc milego wieczoru Big Grin

crocens napisał(a):Nie mogę się z Tobą zgodzić ale nie mam weny się rozpisywać, może jutro podniosę temat Smile dopiero wróciłem z pracy...

z niecierpliwością czekam na rozwiniecie tej kwesti ponieważ bardzo mnie to interesuje

takze do jutra i rowniez zycze udanego wieczoru

10h w aucie... pracy mało ale jazda dobija...

eh ja juz na razie nie pojezdze. padlo mi auto Sad

Oblodzenie lini chłodniczej - llort - 2011-07-11

tommatiz napisał(a):
crocens napisał(a):

a ciśnieniem czego...?
tommatiz uzasadnij swoją diagnozę bo myślę że ciśnienie będzie niższe a przegrzanie wyższe,a ty złudnie jesteś doświadczonym serwisantem.Popraw mnie jeżeli się mylę.

Oblodzenie lini chłodniczej - maatius - 2011-07-12

udalo sie.

odzyskalem caly gaz (a sporo go bylo, nie cale 2kg!-pewnie poprzednio nabijany byl na manometry) i nabiłem na nowo na wagę.

Mieści się w nim 0,980kg czynnika, nabiliśmy 1kg i ładnie chłodzi

o dziwo na manometrach jest teraz 3 bary- może dlatego ze linia chłodnicza jest bardzo długa, jakieś 30metrów

pozdrawiam

Oblodzenie lini chłodniczej - bartekw - 2011-07-12

maatius napisał(a):udalo sie.

odzyskalem caly gaz (a sporo go bylo, nie cale 2kg!-pewnie poprzednio nabijany byl na manometry) i nabiłem na nowo na wagę.

Mieści się w nim 0,980kg czynnika, nabiliśmy 1kg i ładnie chłodzi

o dziwo na manometrach jest teraz 3 bary- może dlatego ze linia chłodnicza jest bardzo długa, jakieś 30metrów

pozdrawiam
to poczekaj az sie goraco zrobi

Oblodzenie lini chłodniczej - tommatiz - 2011-07-12

Hmm... dziwne że na początku napisałeś że jest prawidłowe ciśnienie przy dwukrotnym przeładowaniu czynnikiem. Ale teraz masz za małe ciśnienie bo jak sądzę to jest 3.5kW i na 30 metrów ma stanowczo za mało czynnika. Pytanie do jakiej maksymalnej długości nawet po doładowaniu czynnikiem jest to urządzenie? Liczmy po ok.20gr na metr ale ile tych metrów może być? Pzdr

Oblodzenie lini chłodniczej - Shitashii - 2011-07-12

bartekw napisał(a):
No i ... ???? Big Grin
Stawiasz flachę?

Oblodzenie lini chłodniczej - llort - 2011-07-12

Przy podanych na wstępie i wartościach ciśnienia i takim przepełnieniu w sprawnym urządzeniu linia ssąca nie ma prawa się zalodzić.Chyba że o czymś nie wiem lub ktoś nie pisze prawdy Sad

Oblodzenie lini chłodniczej - Shitashii - 2011-07-12

Chyba ma prawo, skoro się obladza. Ale podejrzewałbym jeszcze słabą wymianę ciepła na parowniku.

Oblodzenie lini chłodniczej - llort - 2011-07-12

Można też podejrzewać zbyt mocno przewymiarowaną chłodnicę wraz z JZ .Ale ciśnienie parowania +6 Smile Coś nie tak :/