Forum Klimatyzacja
Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę (/showthread.php?tid=5330)

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - wojg - 2011-07-13

Witam
Googlowalem troszkę i znalazłem to forum. Widzę, że jest sporo fachowców w związku z tym proszę o radę. Na 11-piętrze w pomieszczeniu po suszarni pow. ok 25 m2 chciałbym postawić serwery - łącznie 3 szt. Pomieszczenie niestety znajduje się tuż pod stropodachem 2-dzielnym i w dodatku ekspozycja okien na południe Undecided
W jaki sposób schłodzić suszarnię w lecie tj. jaki rodzaj klimatyzacji oraz moc ? Jest problem , gdyż nie ma kanalizacji , w związku z czym nie wyobrażam sobie możliwości odprowadzenia wody.
Kolejna kwestia to zapewnienie odpowiedniej wilgotności w pomieszczeniu. Jak tego dokonać ?
Jestem z Krakowa - jeśli ktoś z Was może polecić jakąś firmę - proszę o namiary.

Pozdrawiam
Wojtek

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - kubabaku - 2011-07-14

witam, odnośnie serwerowni to montuje się z reguły 2 takie same urządzenia (drugie awaryjne). okna najlepiej czymś zasłonić (widziałem w serwerowniach na szybach klejona folię...lustrzana od zewnątrz). klimatyzator najlepiej inwerterowy. jaką masz moc tych urządzeń?...jaki zysk ciepła? odnośnie odpływu to moze jakaś pompka skroplin i do najbliższego pionu...trzeba sie rozejrzec...ewentualnie jakas rynna. masz już pozwolenie z spółdzielni na montaż?? jeżeli tak to gdzie pozwolili zawiesić skraplacz? napisz na priv...chyba mogę pomóc.

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - wojg - 2011-07-14

Dzięki serdeczne za odzew Smile
Tak, na pewno będzie konieczność zasłonięcia okien - dzięki za info odnośnie folii Smile
Każdy z komputerów realnie zużywa ok 900W, więc przy 3 szt jest to 2,7kW (niestety nie wiem jaki jest zysk ciepła). Sporo z tej energii oddawane jest niestety przez procesory graficzne (GPU). Efekt taki, jak z grzejnika Undecided
Na razie kompy są w mieszkaniu - przy 2 komputerach w pokoju z otwartym oknem jest około 35-40 stopni przy temp na zewnątrz rzędu 20 stopni Undecided Na razie wystawiłem je do okna, aby możliwie najszybciej ciepło wychodziło na zewnątrz.
Nie mam jeszcze zgody na montaż klimy.
Pion kanalizacyjny jest niedostępny , gdyż kończy się piętro niżej. Rozglądnę się jak wygląda opcja podpięcia do rynny, ale coś czuje, że może być z tym problem.
Przypuszczam, że spółdzielnia będzie niechętna do wyrażenia zgody na montaż czegokolwiek na zewnątrz budynku.

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - miezala5 - 2011-07-14

Raz w biurach centralnie odprowadzalismy skropliny bezposrednio do baniaczka!
Tylko tam pani sprzataczka codziennie sprzata!Smile

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - kubabaku - 2011-07-14

naciskaj żeby pozwolili zamontować na dachu (nawet z myślą o przyszłym serwisie)...można wtedy za pomocą pompki "wyrzucić" skropliny na dach. albo jak napisał kolega "baniaczek" Smile
tak naprawdę trzeba na miejscu się rozejrzeć żeby zaproponować konkretne rozwiązanie

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - BarTerm - 2011-07-14

Witam
Myślę że 5 kW będzie dobrze. I tak jak koledzy pisali wyżej idealne rozwiązanie to zamontować skraplacz na dachu. Przejście z przewodami przez strop, dokładamy pompkę skroplin i kondensat wyrzucamy na dach. Klimatyzacji nie widać z zewnątrz budynku, nic nie kapie po elewacji i chyba najprostszy i jedyny sposób na montaż. Jedyna trudność to odwiert w stropie ale od czego są wiertnice ;p

Pozdrawiam

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - radekklimat - 2011-07-14

Wstaw jeszcze nawilzac bo w serwerowni nie moze byc mniej niz 50% wilgotnosci.

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - KlimTech - 2011-07-15

kubabaku napisał(a):klimatyzator najlepiej inwerterowy.

Na pewno Inverter ?

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - bartekw - 2011-07-15

KlimTech napisał(a):
kubabaku napisał(a):klimatyzator najlepiej inwerterowy.

Na pewno Inverter ?
a po co. wytarcza dwa on ofy i ustawic na zasadzie kaskady badz calkiem jeden aweryjny

Klimatyzacja w 1 pomieszczeniu - prośba o radę - KlimTech - 2011-07-16

No właśnie zasugerowałem że nie Inverter tylko On-Off. Wczoraj miałem montaż w serwerowni, troszkę roboty bo trzeba zamontować dodatkowo regulator + grzałkę. Praco i czasochłonne ale pewne Smile przynajmniej wiem za co pieniądze biorę. Jedynym błędem i być może najważniejszym jest to że nie chciał zainwestować w rezerwę i zdał się na przenośny agregacik Carriera.