![]() |
|
" gotujace" sie skraplacze - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: " gotujace" sie skraplacze (/showthread.php?tid=5341) |
" gotujace" sie skraplacze - bartekw - 2011-07-15 Witam. Pytanie do ekspertow. Czy macie jakis sposob na tzw gotowanie sie skraplaczy? mam pare urzadzen niskiej polki cenowej ale jeszcze nie takie najgorsze. urzadzenia typu on off. wszystkie w pelni sprawne. parametry w normie. czynnik r410a. wszystko ladnie chula az przyjdzie taki dzien jak wczoraj... przy skraplaczu temp. 49.3 wydmuchiwana 62.8 temperatura czynnika na tloczeniu 34 temp plaszcza sprezarki 112 temp na wejsciu w zawor troj rurowy 67 wyjcie 48. pobor pradu z tabliczki 9.2A rzeczywisty 11A. oczywiscie pomiary wykonane po obejsciu wszystkich zabezpieczen agregatu procz sprezarki inaczej nawet by nie wystartowal. po ostudzeniu ukladu chlodniczego w skraplacza i sprezarki a przede wszystkim po zniknieciu slonca wszystko wraca do normy. oczywiscie przeniesienie agregatu nie wchodzi w gre
" gotujace" sie skraplacze - bartekyogico - 2011-07-15 Jeżeli stoi na słońcu to może zrób zadaszenie żeby w cieniu stały. Miałem podobne przypadłości ze starymi agregatami na 22. Tania chinina tak ma (za mały skraplacz) można jeszcze lac wodę... albo podwyższyć sprawność w wysokich temperaturach kosztem mocy chłodniczej. " gotujace" sie skraplacze - awax - 2011-07-15 Coś chyba nieprecyzyjnie podałeś te temperatury. 34 czynnika na tłoczeniu??? Podaj może ciśnienia i co najważniejsze to czy przypadkiem nie jest za mały do danego pomieszczenia??? " gotujace" sie skraplacze - llort - 2011-07-15 Przeważnie zaczynam od filtra i sprawdzeniu czy nie przepełniona o ile skraplacz czysty a młyn działa .Gdyby nie Chińczycy to potencjalnego polaka nie stać było by na klimatyzację.A bogaty twierdzi że nie stać go na tanie rzeczy i kupuje tego samego Chińczyka pod inną nazwą markową
" gotujace" sie skraplacze - bartekw - 2011-07-16 awax to byl precyzyjny pomiar dokladnie 34 urzadzenia maja od 6 do 8 lat. sa zamontowane w sklepach (podstropowki) sa za male. wczesniej bylo mniej lodowek i innych badziewi ktore daja cieplo. wisza nad lodowkami wiec nie maja szansy odpoczac gdyz nawet w normalne dni jezeli schlodza sklep to wiszac nad taka lodowka caly czas pracuja bo mysla ze jest goraco. cisnienia: wczoraj 19 st na dworze 7,2 niskie 25 cos wysokie (sa to normalne cisnienia w tych urzadzeniach) przed wczoraj ok 32 st na dworze (przy agregacie prawie 50 st) 11 cos niskie 38 wysokieilort filtry czyste. zgadzam sie z toba w koncu ponad 70 % swiatowej produkcji klimatyzatorow(w tym te z najwyższej j polki ) pochodzi z chin ![]() bartekyogico co masz na mysli mowiac; albo podwyższyć sprawność w wysokich temperaturach kosztem mocy chłodniczej. ?? " gotujace" sie skraplacze - bartekw - 2011-07-16 dodam jeszcze ze lalem po jednym woda z weza i to pomoglo(na czas lania) ale klient nie chce sobie przy skraplaczu zamontowc weza nie wiem dlaczego
" gotujace" sie skraplacze - bartekyogico - 2011-07-16 W Twoim przypadku to problemem jest zły dobór urządzeń. Za mały skraplacz na 5kw będzie ok na 4kw.... przecież jesteś fachowcem, pokombinuj. Crocens już by rysował schemat i opis! " gotujace" sie skraplacze - crocens - 2011-07-16 bartekw napisał(a):przy skraplaczu temp. 49.3 zapewne to jest Twój problem. To nie jest normalna temperatura dla urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych. Na pewno tyle w cieniu nie było a więc warto tą temperaturę obniżyć... bartekyogico, co masz na myśli w ostatniej wypowiedzi?
" gotujace" sie skraplacze - bartekyogico - 2011-07-16 Że jesteś kreatywny i lubisz takie teoretyczne rozważania. Nic złego Marcinie. Pozdrawiam. " gotujace" sie skraplacze - bartekw - 2011-07-16 no wlasnie. przy temp powyzej 40 st wydajnosc chlodnicza spada o ok polowe :/ tu mamy do czynienia ze starymi klimatyzatorami ktore sa mocno eksploatowane. zlej mocy chlodniczej w stosunku do wydatkow cieplnych oraz zla lokalizacja skraplacza. to wszystko wiem. mi bardziej chodzi o to czy ktos z Was ma jakis pomysl co mozna by zrobic aby ta klima dzilala jakos wzglednie do czasu zalozenia nowej. niestety siec sklepow o ktorej mowie ma taki dziwny patent ze klima nie dziala jako komfort pracy a swoista chlodziarka dla slodyczy i itp. stad wielki problem gdy klima nawala a czas reakcji jest mniejszy niz 24h " gotujace" sie skraplacze - bartekw - 2011-07-16 crocens a powiedz jak to jest ze w takiej temperaturze wzywaja mnie do tanich urzadzen a obok stoja tez moje ale juz hmm powiedzmy markowe i one dzialaja wzglednie normalnie? tak sobie mysle ze moze ma na to wplyw izolacja termiczna na sprezarce i zwarta konstrukcja ukladu chlodniczego tz kapilary zawor itp? moze to miec wiekszy wplyw? " gotujace" sie skraplacze - wit - 2011-07-16 pewnie skraplacze są po prostu projektowo za małe... projektowane na temp otoczenia rzędu 27-30*C atu Ci upał 32*C lub więcej i są poza zakresem... albo projektowane na styk a w trakcie eksploatacji troszkę wszystko siadło i jest poniżej "tego styku" metody "ratunkowe" kolejno według ważności... jeśli nie skutkuje -to następna... 1- bardzo dokładnie wyczyść wymyj lamelki skraplaczy, prostuj jeśli pozaginane. 2- sprawdź pracę wentylatorów -czy na pewno gonią na max obrotach, często dzieje się jak u Ciebie gdy wentylatory na 230V i siada kondensator -a wiatraki nie osiągają pełnych obrotów... sprawdź pojemność kondensatorów -jeśli są. 3- czy skraplacz JZ nie łyka gorącego powietrza wydmuchiwanego przez inną jednostkę? jeśli tak próbuj pokombinować przestawić JZ o metr, obrócić, lub chociaż ustawić jaką"kierownicę powietrza" z blachy żeby odsunąć gorący wydmuch od zasysania innych jednostek 4- czy JZ nie są zablisko ściany -co hamuje dostęp powietrza? odległość montażu powinna być co najmniej połowa wysokości skraplacza od muru a pomiędzy jednostkami co najmniej odległości rozmiaru jednostki -prawidłowo więcej niż rozmiar dwóch jednostek... praktycznie 50% montarzy JZ są montowane zbyt blisko ściany a fabryczne uchwyty zazwyczaj są za krótkie... dobierane według wytrzymałości... a powinny być też we3dług długości łap. JZ montowana 15cm od ściany i pięknie hula -do momentu jak się nie zrobi naprawdę gorąco.... 5-może jednak zamontuj te węże z wodą -grubszy wąż -z niego cienkie wężyki na poszczególne jednostki i na końcu dysze rozpylacze.... wystarczy żeby mgiełka wody leciała na skraplacz i już ładnie zbija temperaturę... 6-wymień te cholery i załóż porządne urządzenia... " gotujace" sie skraplacze - crocens - 2011-07-16 bartekyogico: lubię, lubię ![]() bartekw: Ja nie mówię, że to nie ma prawa działać Przeciwnie, będzie działać. No i czym większy wymiennik (lepsza marka) tym będzie działać lepiej. Ale kazdy producent klim korzysta z tylko paru typów sprężarek z których wszystkei zachowują się tak samo... im wyższe skraplanie tym mniejsza wydajność i większy pobór prądu Dlatego sugeruję, że temperatura koło skraplacza rzędu 50*C to lekka przeginka ale ja nie ma wyjścia to trudno... ![]() Co do zwartej budowy to nie ma wpływu, izolacja na sprężarce ma nieznaczny wpływ ale to jest raczej mata wygłuszająca i to jest jej główna funkcja ![]() Najbardziej energooszczędnym rozwiązaniem będzie chyba wymiana lub dobudowanie dodatkowego skraplacza... " gotujace" sie skraplacze - bartekw - 2011-07-16 ehh czyli pozostanie im poczekac na nowe urzadzenie trudno sie mowi dzieki wszystkim za rady. mysle ze mozna zamknac temat
" gotujace" sie skraplacze - bartekw - 2011-07-16 ooo Wit nie zauwazylem twojej wypowiedzi. tu w punktach 1-5 masz racje. wszystko jest tak jakl napisales niestety nie mam duzej mozliwosci regulacji a na wszelkiego rodzaju przerobki wymagana jest zgoda administracji budynku. w sklepie poczekaja juz na nowe urzadzenia a ja juz zadbam o to aby montezy zastosowali sie do norm ktore przytoczyles. jeszcze raz wielkie dzieki
" gotujace" sie skraplacze - awax - 2011-07-16 Ja dodatkowo zmniejszyłbym obroty wentylatora jedn.wewn.tak aby użytkownik nie mógł zwiększyć.Obniży to LP a dalej HP.Po prostu wydajność dopasujesz do wydajności skraplacza. " gotujace" sie skraplacze - llort - 2011-07-16 Wpuszczanie pojedynczo klientów też jest rozwiązanierm :| " gotujace" sie skraplacze - barbie - 2011-07-16 podstawowym grzechem sklepikarzy jest szczelne zamknięcie na noc sklepu i wyłączenie klimatyzacji .myślą że zaoszczędzą mnustwo pieniędzy .to co zaoszczędzą wydadzą na naprawę lodówek i zwiększony pobór prądu przez agregaty pracujące w wysokiej temperaturze . |