Forum Klimatyzacja
Swiadectwo Kwalifikacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Swiadectwo Kwalifikacji (/showthread.php?tid=5417)

Swiadectwo Kwalifikacji - miezala5 - 2011-08-03

Czy jest sens robic taki kurs skoro od 4lipca te uprawnienia nie obowiazuja a nowych nie ma i prawdopodobnie w tym roku nie bedzie?
Tak to rozumiem po przeczytaniu artykułu w K&CH
Pozdrawiam!
Robert

Swiadectwo Kwalifikacji - tommatiz - 2011-08-03

Możesz wstawić link tego artykułu?

Swiadectwo Kwalifikacji - bartekw - 2011-08-03

popieram Smile tez chetnie przeczytam

Swiadectwo Kwalifikacji - freegass - 2011-08-03

miezala5 napisał(a):Czy jest sens robic taki kurs skoro od 4lipca te uprawnienia nie obowiazuja a nowych nie ma i prawdopodobnie w tym roku nie bedzie?
Bardzo dobre pytanie na tą chwilę. W zeszłym roku moje świadectwo wyszło i wiedząc, że i tak będą zawieruchy legislacyjne położyłem laskę na tą kwestię. Po wejściu ustawy f-gazowej niby jest tak, że od 4 lipca obowiązują wyłącznie certyfikaty osobowe, zaś certyfikacja podmiotów jest niesformalizowana i nikt nie może żądać od firmy takiego dokumentu, jednak zawód "chłodnika" pozostaje zawodem regulowanym. Dziś nie dodzwoniłem się do człowieka z jednostki certyfikującej, ale ta kwestia jest teraz na tapecie w niejednej firmie, więc osobiście będę temat drążył. Póki co jest, tak lubiana w naszym kraju, prowizorka.
Oczywiście kursu na świadectwo kwalifikacji nie ma sensu robić, jedynie taki który spełnia warunki certyfikatu personalnego w/g zapisów ustawy f-gazowej. Tak myślę.

Swiadectwo Kwalifikacji - wit - 2011-08-03

tylko jest jedno małe ale.... certyfikaty f-gazowe nie dotyczą "starego" -czyli R22.
jeśli ktoś działa z R22 -co w ograniczonym i ściśle określonym zakresie wolno do 2014r -to potrzebuje świadectwa kwalifikacji.
ono obowiązuje w świetle ustawy ozonowej.

F-gazowe certyfikaty -a właściwie ciągły bałagan -nie dotyczą gazów ozonowych i substancji kontrolowanych -dotyczą tylko "nowych" gazów.
a wszytko to jest ciągle niespójne.

Swiadectwo Kwalifikacji - AKTIMAR - 2011-08-03

W świetle naszego wspaniałego prawa wykonując jakikolwiek zawód zobowiązany jesteś do posiadania uprawnień.
Interpretować prawo można na wiele sposobów i z doświadczenia wiem że jak się coś spier..... i na dodatek ktoś przy tym ucierpi to znajdą na ciebie paragraf.
Ja wyszedłem z założenia że lepiej jednak je mieć niż nie mieć.
08-03-2011 jadę je zrobić do W-wy.

Swiadectwo Kwalifikacji - awax - 2011-08-03

AKTIMAR napisał(a):W świetle naszego wspaniałego prawa wykonując jakikolwiek zawód zobowiązany jesteś do posiadania uprawnień.
Interpretować prawo można na wiele sposobów i z doświadczenia wiem że jak się coś spier..... i na dodatek ktoś przy tym ucierpi to znajdą na ciebie paragraf.
08-03-2011 jadę je zrobić do W-wy.

Zrób Sobie przy okazji prawo jazdy na traktor,lepiej mieć niż nie mieć.

Swiadectwo Kwalifikacji - wit - 2011-08-03

z tego co słyszałem - -do końca r22 -na r22 obowiązują stare świadectwa kwalifikacji -tzw ozonowe.

na nowe f-gazy obowiązują certyfikaty. jeśli się "nie tyka" r22-ki to wystarczy sam certyfikat...
jesli się robi tylko w r22 powinno wystarczyć samo świadectwo kwalifikacji. inaczej trzeba obydwa.

jak wejdą certyfikaty firmowe -to pewnie do wszystkiego będą dodatkowo potrzebne...

tylko -gdzie zrobić certyfikat osobowy na f-gazy ? poza państwami ościennymi -czy można już gdzieś w Polsce?
jak nie to może wreszcie na wycieczkę do pragi się wybiorę... Wink

Swiadectwo Kwalifikacji - awax - 2011-08-04

W Polsce nie ma możliwości uzyskania certyfikatu f-gazowego.Na dobrą sprawę nie wiadomo jeszcze kto będzie certyfikował.Analogicznie szkolenia w zakresie autoklimatyzacji.
Określenie użyte w komunikacie Ministerstwa ,że nadal "powinno się uznawać dotychczasowe..."nie ma żadnej mocy prawnej . Od 4 lipca b.r. uznawanie (bądż wymaganie) świadectw kwalifikacji jako tymczasowych certyfikatów personalnych jest niezgodne z prawem.
Wszystkie Instytucje odpowiedzialne za ten stan rzeczy nabrały wody w usta i zajmują się chyba kampanią wyborczą.

Swiadectwo Kwalifikacji - AKTIMAR - 2011-08-04

awax napisał(a):
AKTIMAR napisał(a):W świetle naszego wspaniałego prawa wykonując jakikolwiek zawód zobowiązany jesteś do posiadania uprawnień.
08-08-2011 jadę je zrobić do W-wy.

Zrób Sobie przy okazji prawo jazdy na traktor,lepiej mieć niż nie mieć.

Traktor to wyższa szkoła jazdy, ja je posiadam i jeszcze wiele innych.
Ty zacznij od zwykłej kategorii B bo z tego co pamiętam jak się ostatnio widzieliśmy to nawet tej nie posiadasz.

Swiadectwo Kwalifikacji - awax - 2011-08-05

Bez nerwów,te kategorie,które są mi potrzebne posiadam.
Sądziłem,że sobie robisz jaja pisząc 3 sierpnia,iż 8 marca wybierasz się zrobić kwalifikacje.No chyba ,że wśród tych "wielu innych "posiadanych uprawnień Masz także takie na podróżowanie w czasie?

Swiadectwo Kwalifikacji - AKTIMAR - 2011-08-05

Bez nerwów!!!

Swiadectwo Kwalifikacji - bartekw - 2011-08-05

Smile jak milo. nawet o uprawnienia sie klocicie Smile faktycznie to forum staje sie powoli miejscem do wyladowania emocji po ciezkiej pracy Sad szkoda