![]() |
|
azot w czynniku - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: azot w czynniku (/showthread.php?tid=5428) |
azot w czynniku - SZINA - 2011-08-04 Witam czy odrobina azotu która dostała się do czynnika R410a może zakłócic poprawną pracę klimatyzacji dostało się tyle co w wężach (ale było tego 40 bar, w 2 mb węży)jednostka mutli split 2,75 kg czynnika w układzie na wszelki wypadek nieuruchamiałem bo niemiałem przy sobie stacji do odzysku
azot w czynniku - tommatiz - 2011-08-04 Klimatyzator jest przystosowany do czynnika chłodniczego a nie gazu obojętnego . Ja bym nie ryzykował i na nowo naładował sam czynnik chłodniczy. Pzdr
azot w czynniku - crocens - 2011-08-04 powietrze to jak wiadomo głównie azot a więc i problemy podobne. Azot jest generalnie pozbawiony wody (choć to nie zasada i zależy oz jego jakości) więc nie zakwasi oleju. Jest jednak gazem nieskraplającym się przy ciśnieniach i temperaturach panujących w układzie. Dlatego będzie zalegał w różnych częściach układu, generalnie w skraplaczu, rzadziej w przewyższeniach rurociągów. Generalnie należy azot usunąć. azot w czynniku - SZINA - 2011-08-04 crocens napisał(a):powietrze to jak wiadomo głównie azot a więc i problemy podobne. usunę bo i tak mi jescze zostało skropliny dokończyć ale tak z ciekawości azot jest cięższy od czynnika w fazie gazowej ? bo mówisz o zaleganiu w niższych partiach instalacji azot w czynniku - crocens - 2011-08-04 miałem na myśli wyższe częsci układu
azot w czynniku - Bobek - 2011-08-04 W zależności ile faktycznie wpuściłeś tego azotu do układu, na 99% zostanie w skraplaczu i "odetnie" Ci przepływ freonu. Klima straci wydajność i będą kredki... Miałem też przypadek, że przebiło mi płyty zaworowe. Musiałem wymienić sprężarkę, nauka i nierozwaga kosztuje. Azot jest gazem nie ściśliwym i nie wszystkie sprężarki dadzą sobie z nim rady Ściągnij cały czynnik, przy okazji zrób sobie próbę ciśnieniową azotem, sprawdzisz przy okazji połączenia kielichowe przy agregacie i powoli go wypuść Dobrze pociągnij próżnie i załaduj wagowo, tyle ile fabrycznie + ilość czynnika na instalację. Wtedy będziesz spokojnie mógł pić browarka wieczorem i w weekendy, nikt nie będzie dzwonił, że coś nie działa, albo kapie woda... Powodzonka
azot w czynniku - SZINA - 2011-08-04 Bobek napisał(a):W zależności ile faktycznie wpuściłeś tego azotu do układu, na 99% zostanie w skraplaczu i "odetnie" Ci przepływ freonu. Klima straci wydajność i będą kredki... Miałem też przypadek, że przebiło mi płyty zaworowe. Musiałem wymienić sprężarkę, nauka i nierozwaga kosztuje. niby niedużo bo niewiem ile go mogło być objętościowo w wężach (40bar w 2 mb) ale jednak sykneło wszystkiego niepuściłem bo się zorientowałem jak otwożyłem na wężykach zaworek i zrobiło ssyk, niestety mój refleks dopóścił jednak do tego ssyk 4 wewnętrzne więc wczoraj przedmuchałem azotem, próznia, nabiłem azotu i zostawiłem przyjechałem dzisiaj sprawdziłem manomety, poleciałem mydełkiem -szczelne, więc została próżnia podpiołem pod pierwszy zestaw zaworków - 40 minut próżnia, pod drugi, pod trzeci, jak robiłem czwarty pomyślałem że przyszykuję sobie do dopuszczenia czynnika wszystko (zawsze czasu mało prawda?) podpiołem drugi zestaw wężyków tylko że mam takie z zaworkami na końcach i został w nich azot wcześniej pootwierałem zaworki i wpóściłem czynnik z jednostki do instalacji żeby jeszcze raz sprawdzić niestety ssyk azotu zbił mnie z tropu :| jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy niestety azot w czynniku - Bobek - 2011-08-04 Tak czy inaczej układ musi być czyściutki i wypróżniowany bardzo dokładnie. Z tą ilością chodziło mi bardziej o uszkodzenie sprężarki, a nawet minimalna ilość zakłóci pracę skraplacza, tak jak pisał Ci już kolega crocens. Będziesz miał "drogą" i czasochłonną nauczkę, następnym razem wszystko sprawdzisz dokładniej Jest takie fajne, mądre powiedzenie, które towarzyszy mi już od jakiegoś czasu: "śpiesz się powoli" dobrze na tym wychodzę i tego życzę wszystkim...Pozdrowionka
azot w czynniku - crocens - 2011-08-04 Bobek napisał(a):Azot jest gazem nie ściśliwym Pierwsze słyszę, by jakikolwiek gaz był nieściśliwy... Na pewno nie skraplającym się w warunkach pracy urządzeń chłodniczych azot w czynniku - Bobek - 2011-08-04 Dziwnie odnoszę wrażenie, że tutaj trzeba wszystko pisać ze słownikiem wyrazów obcych i bliskoznacznych, z katalogiem technicznym (chociaż użycie stwierdzenia SPLIT w odniesieniu do DAIKINA też zostało skrytykowane), nie można używać skrótów myślowych, potocznych nazw, ale niech i tak będzie... Pozostawię to bez komentarza i nie będę wdawał się w dziwne, niepotrzebne potyczki słowne, tak jak co niektórzy tutaj... Zaczynam się zastanawiać nad sensem pisania na tym forum, skoro jest tutaj tylu wszystko wiedzących fachowców Ehh... Pozdrowionka
azot w czynniku - SZINA - 2011-08-04 no właśnie czytając to forum zaczynam odnosić wrazenie że każde pytanie niezależne jakie przeradza sie w kłótnię odpowiadających i pytający nieuzyskuje odpowiedzi :| pozdrawiam azot w czynniku - Bobek - 2011-08-04 Tak jak Ci pisałem, wymień czynnik na nowy, dobrze pociągnij próżnię i będzie wszystko ok. Masz nauczkę i lekcję na przyszłość i pamiętaj: "śpiesz się powoli"... Pozdrowionka
azot w czynniku - Thermo - 2011-08-04 Tak czysto hipotetycznie. Skoro azotu nie jesteśmy wstanie skroplić naszymi układami i jest gazem obojętnym to czy po odzyskaniu czynnika w całości i napełnieniu go ponownie (tylko faza ciekła) to czy układ będzie działał poprawnie? azot w czynniku - SZINA - 2011-08-04 Bobek napisał(a):Tak jak Ci pisałem, wymień czynnik na nowy, dobrze pociągnij próżnię i będzie wszystko ok. Masz nauczkę i lekcję na przyszłość i pamiętaj: "śpiesz się powoli"... ok dzięki odpowiedź uzyskałem już kilka postów wyżej - DZIĘKI- ale ja o tym że znowu łapanie za słówka i kasowanie postów itp. czyli forumowa kłótnia prawie przy kazdym temacie pozdro azot w czynniku - crocens - 2011-08-04 Thermo, tak, należy jednak pamiętać, że przy końcu butli masz coś innego niż freon i trzeba na to uważać. Bobek, nikt Ci nie każe siedzieć ze słownikiem, ja po prostuu lubię być ścisły bo później wejdzie ktoś zielony i przeczyta, że azot jest nieściśliwy... ja wiem o co tobie może chodzić, ale kto inny może nie Też nie lubię potyczek słownych, ale merytoryczna dyskusja... czemu nie?
azot w czynniku - Thermo - 2011-08-04 crocens napisał(a):Thermo, tak, należy jednak pamiętać, że przy końcu butli masz coś innego niż freon i trzeba na to uważać. Czyli gaz uratowany w większości? Oczywiście że trzeba by było uważać. Ale straty są wtedy zminimalizowane. azot w czynniku - wit - 2011-08-05 odzyskaj gaz do butli -CAŁY GAZ. postaw butlę i niech 24 godz stoi w zimnym miejscu. odkręć lekko zawór PAROWY w górnej części butli -i spuść troszeczkę ciśnienia -wyleci głównie azot. zamknij i zabieraj butlę na robotę. napełniaj po cieczy -i tylko po cieczy. gdy ciecz się kończy -reszta =gazowy czynnik z butli do zmarnowania (utylizacji)bo może zawierać resztki azotu. 90% czynnika uratujesz. a tyle azotu co masz w urządzeniu -to o 1-2 bary wyższe ciśnienia skraplania, 10% gorsza wydajność -10% większy pobór prądu.... ale działać będzie. Jeśli złapiesz powietrze to za rok -dwa zakwasi się olej... i padnie sprężarka... -jeśli masz sam azot -to na olej nie ma wielkiego wpływu... azot w czynniku - Shitashii - 2011-08-05 Bobek napisał(a):Pisz pisz, zawsze się przydasz. Ale ja również, jak crocens, uważam iż należy pisać dokładnie. Dla niektórych zjawiska termodynamiki to alfabet, to jak "M jak miłość" mojej teściowej . Nie trzeba pisać ze słownikiem, ale pewne rzeczy są bardzo ważne i należy zwracać na to uwagę. Mylić się to rzecz ludzka, tym bardziej jeśli piszemy po całym dniu pracy. No właśnie, i nie chodzi tu o utarczki, ani o kpiny z kogoś, ale o prawdę i poprawność. To nie katastrofa w Smoleńsku, tu się można dogadać. pozdrawiam. azot w czynniku - Bobek - 2011-08-05 Raczej jednak sobie odpuszczę, szkoda czasu... Może kiedyś, ale pozostanę przy czytaniu, bo czasami jest tu ciekawie Pozdrawiam i życzę Wszystkim powodzenia
|