Forum Klimatyzacja
Czas poszczególnych operacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Czas poszczególnych operacji (/showthread.php?tid=5442)

Strony: 1 2

Czas poszczególnych operacji - nord - 2011-08-09

Prośba o podanie czasu (r-g) wykonania:
1. Przedmuchanie azotem urządzeń i instal.chłodniczych freonowych o wydaj. 8.0 kW
2. Próba szczelności urządzeń i instal.obiegu freonu itp. o wydaj. 8.0 kW
3. Napełnienie urządzeń i instalacji obiegu freonu czynnikiem chłodniczym - wydajność 8.0 kW
4. Uruchomienie i uzyskanie niskich temperatur - wydajność 8.0 kW

Są to pozycje kosztorysowe, w których standardowy czas wykonania wg mnie jest zbyt długi (w każdej ponad 10 godzin) jednak nie mam w tym doświadczenia więc proszę o pomoc w tym temacie.

Załóżmy, że długość przewodów chłodniczych to 20m (fi zasilania - 9,5mm, fi powrotu - 16,8mm).

Czas poszczególnych operacji - Shitashii - 2011-08-09

A jak wysoko jest ten agregat? Lub inaczej: Jak blisko można podjechać? Bo do każdego punktu trzeba przynieść "sprzęt", a to też może trwać. Może po 10h to sporo, ale lepiej dokładnie niż "po łebkach".

Czas poszczególnych operacji - miezala5 - 2011-08-09

2 i 4 to moze zajac 10h
ale
1 i 3 to zalezy w ilu i jak dalego trzeba dzwigac butle z azotem!Wink
Pozdrawiam!
Robert

Czas poszczególnych operacji - nord - 2011-08-09

Shitashii napisał(a):A jak wysoko jest ten agregat? Lub inaczej: Jak blisko można podjechać? Bo do każdego punktu trzeba przynieść "sprzęt", a to też może trwać. Może po 10h to sporo, ale lepiej dokładnie niż "po łebkach".

Tzn. odległość jednostki wewn. od zewn. to max. 10m (agregat na dachu a jedn. wewn. na parterze).

Chodzi mi o wartości przybliżone dla 1 kompletu Splt. Jak będzie multi to sobie pomnożę.

Ps. Czyli rozumiem te wszystkie czynności wykonuje się od każdej jednostki wewnętrznej, a nie od agregatu ?
Ps1. Czy to prawda że Splity są już naładowane freonem, działającym do 15m długości instalacji? Jeśli tak to czy mówimy 15m sumując zasilanie i powrót czy osobno 15m zas. i 15m powrotu?

Czas poszczególnych operacji - miezala5 - 2011-08-09

Od jednostki zewnetrznej!
Tam masz zawory serwisowe!
Wiec musisz wtargac azot na dach!Smile 1h
Jak masz nowe jednostki to freon masz w jednostkach wewnetrznych wiec nie odkrecajac zadnych zaworow dmuchasz azotem w grupsza rurke a luzujesz nakretke na cienkiej rurce zeby byl przedmuch!Smile - 1h
Potem skrecasz nakretki i dobijasz azotu wedlug normy do 42bary (ja dobijam 15 bo jeszcze sie nie dorobilem porzadnego reduktora a pozatym nie lubie jak azot sie miesza z freonem!Wink)
i sprawdzasz szczelnosc czekajac - 10h!Wink lub w miedzyczasie spryskujesz polaczenia piana albo przekladasz ucho tu i tam!Smile
Napelnienie nowej jednostki nie jest potrzebne bo po spuszczeniu azotu i zrobieniu prozni odkrecasz zaworek na cienkiej rurce a potem na grubej i masz napelnione!
Chyba ze masz przekroczona dlugosc instalacji wedlug DTR dla danego urzadzenia.Wtedy na kazdu metr musisz przed odkreceniem zaworow a po prozni dolozyc odpowiedznia ilosc czynnika wedlug DTR!
No a na koniec ustawiasz temp na pilocie i czekasz az sie wychlodzi!2-3h zalezy jak mocno soe nagrzalo!Smile
Powodzenia!
Robert
p.s
a masz przebicia porobione?
Ja dzisiaj wiercilem z 3h jdna france zbrojona!

Czas poszczególnych operacji - bartekw - 2011-08-09

taa. agragat masz napelniony czynnikiem i nie ma potrzeby wykonywac na nim tych czynnosci. wszystko to dotyczy glownie instalacji freonowej i parownikow. i tak
1- przy 20 metrach to okolo godzinki
2- przepisowo 24h
3- okolo 1 h
4- tez okolo 1 h
oczywiscie te dane pasuja jezeli montezy czegos nie spascili, a samo urzadzenie jest bez wad fabrycznych

Dobra, nie róbmy wsi...
Ad1 : 1 - 3h
Ad2 : 1 - 24h zależy kto i jak to zrobi. Przeciętnie można przyjąć 2-5h. (i próba to próba, a nie szukanie i usunięcie nieszczelności)
Ad3 + Ad4 : 1 - 5h.

Ale to wszystko zależy od stanu urządzeń, od dostępu do nich, od rozeznania terenu i instalacji. Na rozeznanie się nieraz trzeba dobrej godziny - a to kogoś nie ma, a to klucz zaginął.
Inni mogą proponować inne czasy, może robią to dokładniej, lepiej.

nord napisał(a):Ps1. Czy to prawda że Splity są już naładowane freonem, działającym do 15m długości instalacji? Jeśli tak to czy mówimy 15m sumując zasilanie i powrót czy osobno 15m zas. i 15m powrotu?
tak.
prawda jest ze splity posiadaja juz czynnik w sobie. ale ile bedziesz mial podane w dtrce urzadzenia. jedne sa bite do 15 mb inne np do 5mb lini freonowej.
nie.
liczysz zasilanie i powrot jako calkowita dlugosc(razem)

ps. do swoich wyliczen dolicz jeszcze prozniowanie instalacji Smile przepisowo tez 24 h Smile

Nord - jesteś hydraulikiem ? Na pewno tak.

Czas poszczególnych operacji - SZINA - 2011-08-09

miezala5 napisał(a):Jak masz nowe jednostki to freon masz w jednostkach wewnetrznych wiec nie odkrecajac zadnych zaworow dmuchasz azotem w grupsza rurke a luzujesz nakretke na cienkiej rurce zeby byl przedmuch!Smile - 1h

a od kiedy jest freon w jednostkach wewnętrznych Wink

Czas poszczególnych operacji - byniom - 2011-08-09

Próba szczelności to 41,5 bara i 72 godziny . Tak podaje norma.

Czas poszczególnych operacji - llort - 2011-08-09

byniom napisał(a):Próba szczelności to 41,5 bara i 72 godziny . Tak podaje norma.
Zgadza się.A po drugie to druga próba na próżni. Symulacja poprawnego działania układów zabezpieczających-Uruchomienie i sprawdzenie parametrów-Prąd -napięcie-temperatura-ciśnienia-pomiary elektryczne-itp.To 72-h za mało.

Ale w takim tempie mielibyśmy PKB na poziomie 0,5%.

Troszeczkę nie rozumiem twojego toku myślenia. Smile Więcej firm-Więcej pracy no i co za tym idzie mniej kaskaderki w tej branży.Rozumiem że Ty uruchamiając układ w 1h poprawiasz PKB a ja w 72h go obniżam :/
Ale mam zatrudnienie dla pracowników przez cały rok.Przyjmując że godzina serwisanta kosztuje 70PLN.Nie tłumaczmy się faktami a kto cię weżmie.Unieruchomiony układ na linii drukarskiej to dziesiątki tysięcy strat dziennie.A ty wymienisz sprężarkę wartości tysiąc złotych biorąc za robociznę 700 BRUTTO.W takim systemie PKB i nasz kraj oraz te ścisłe grono się nie utrzyma pracując po kosztach.

Masz trochę racji. U nas to pewna firma ponad 20 lat budowała szpital. Mieli robotę i zatrudnienie.... Można i w ten sposób.
U mnie uruchomienie trwa 10 minut, ale obserwacja 1h. Tongue

Szpital stoi pod względem budowlanym?A jutro co .Pewnie mała reklamacja z powodu żużlu.

Czas poszczególnych operacji - wit - 2011-08-09

Shitashii napisał(a):U mnie uruchomienie trwa 10 minut, ale obserwacja 1h. Tongue

a ewentualna naprawa 10% urządzeń... 5 do 10 godz -+ 300 km dojazdu...

jeśli w kosztorysie jest "przedmuchanie, napełnienie, próba szczelności.... to najpierw należy zapytać czy to są nowe urządzenia?

nie każde urządzenie ma w sobie czynnik.
Nie każde jest fabrycznie uruchomione i przetestowane. są urządzenia nietypowe -jedynie zmontowane do kupy na ramie -a instalację i rozruch robi firma....
są przypadki demontażu urządzeń na części --transportu po kawałku na dach i ponownego montażu na miejscu...
są urządzenia składane bezpośrednio na obiekcie...
trudno oceniać ilość RG nie znając konkretnego przypadku...
i -praca na dachu należy ilość roboczo godzin mnożyć przez 2x -bo ze względów bezpieczeństwa nikt rozsądny nie robi tego w jedną osobę...

próba szczelności godzina czy 3 godz -to nie próba szczelności a pozycja w kosztorysie. partyzantka...
próba szczelności 24 godz minimum żeby była wiarygodna... a normę i tak mocno się nagina...

płukanie azotem... robiłem kiedyś przypadek gdzie butlę trzeba było targać 500m z parkingu -potem po schodach -znowu 500m po dachu i jeszcze po drodze ze dwie drabiny z dachu na dach...

robiliśmy w 3 osoby... samo noszenie W OBIE STRONY zajęło kilka godzin... razy 3 osoby... to więcej niż 10 roboczo godz wyszło.
każdy przypadek jest inny...

Czas poszczególnych operacji - wit - 2011-08-09

miezala5 napisał(a):ja dobijam 15 bo jeszcze sie nie dorobilem porzadnego reduktora a pozatym nie lubie jak azot sie miesza z freonem!Wink)

też nie lubię jak się miesza.... zawory nie zawsze trzymają... porządne prawidłowe ciśnienia azotu dajemy jak azotujemy cały pusty układ. i tak powinniśmy robić próbę... jeśli jest wymagana.
wiec z klimą z czynnikiem w JZ doszedłby jeszcze odzysk czynnika żeby porządnie zaazotować.

jeśli azotujemy same rurki i jednostkę wewnętrzną... bezpieczniej jest dać ciśnienie azotu niższe niż ciśnienie czynnika w pozostałej części instalacji.

A doświadczenie uczy Wit Wink

@ wit
Na 300km rzadko się wypuszczam.
Druga sprawa, że zakładałem że urządzenie nie jest nowe i na pewno coś nie działa. Ale ile trwa uruchomienie zwykłej klimy? Samo uruchomienie. Podzielę to jak nasz kosztorysant: oddzielnie otwarcie zaworów, oddzielnie sprawdzanie itp. A więc włączam bezpiecznik, włączam pilotem i czekamy.... 2-3 minuty i klima uruchomiona (a dokładnie to nawet agregat, bo j.w. rusza od razu z pilota). czyli uruchomienie do 5 minut. Ja wiem, że to absurd, ale jak ktoś się nie zna, to się wypytuje o takie sprawy w rozbiciu na części pierwsze.
A trzecia sprawa, która mi wyleciała z głowy, to czynność trwającą np godzinę trzeba przemnożyć przez ilość osób.

(Na 300km rzadko się wypuszczam.) Może stąd takie wnioski? Smile

Może

Czas poszczególnych operacji - nord - 2011-08-10

Shitashii hydraulikiem nie jestem, uczącym się kosztorysantem Wink
Pytanie wzięło się generalnie stąd, że firmy przyjmują, robiąc wycenę układu klimatyzacji typu Split, kwotę za dostawę urządzenia + od 2000 do 2500zł netto za montaż do 10m odległ. jednostek, próby, uruchomienie, skropliny, rury i generalnie cała reszta. Normalnie te 4 pozycje co wymieniłem w temacie standardowo wg normy same wynoszą około 2500zł nie mówiąc o reszcie. Dlatego też pytam ile to może mniej więcej wynieść dla jednego kompletu typu Split (jedn. wewn. oddalona od jedn. zewn. o 10 m) bo jakbym miał przyjmować do kosztorysu te wartości znormalizowane to w życiu tematu nie da się wygrać.

Reasumując, dla nowych urządzeń (1 kpl Split 8kW - 10m zasilanie, 10m powrót) obsługiwanych przez 2 osoby, przyjąłem tyle r-g aby starczyło właśnie dla 2 pracowników:
1) 5 r-g
2) 20 r-g
3) 5 r-g
4) 5 r-g

Łącznie koszt za te pozycje - około 1200zł netto. Reszta to jest koszt montażu rur chłodniczych i skroplin, montaż pompki, montaż samych jednostek (1 godz. na j.wewn. ścienną bo rozumiem że kasetonowa dłużej zajmuje i 3 godz. na j.zewn. + 130zł za konstrukcję wsporczą do 50kg).

Wogóle czy jest jakaś znacząca różnica między Splitem o wydajności 2kW, a 8kW jeżeli chodzi o czas trwania tych operacji ?

Czas poszczególnych operacji - eryk_wiking - 2011-08-10

nord napisał(a):Wogóle czy jest jakaś znacząca różnica między Splitem o wydajności 2kW, a 8kW jeżeli chodzi o czas trwania tych operacji ?

W wadze urządzeń, szczególnie ze nie zawsze jest fajne podejscie zeby to wnieść Smile
W średnicach rur (większe - gorzej sie układa, większe przepusty, większe korytka)
Mocniejsza konstrukcja, więcej wiercenia kotw, kołków itp