Forum Klimatyzacja
niespodzianki przy montażu klimatyzacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: niespodzianki przy montażu klimatyzacji (/showthread.php?tid=5449)

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - Administrator - 2011-08-10

witam. w nawiązaniu do tematu
http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?pid=55469#p55469
zapraszam do zamieszczania opisów różnych niespodzianek ( przyjemnych i niemiłych) z jakimi spotkaliście się podczas montażu klimatyzacji. Może dzięki temu klienci docenią waszą kreatywność i zrozumieją, dlaczego montaż nie może kosztować 600 zł.
przy okazji może się trochę rozerwiemy, co prawda to często śmiech przez łzy Wink
pozdrawiam
Admin

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - llort - 2011-08-10

Śmiechem przez ŁZY było stwierdzenie pani KOWALSKIEJ NOWOBOGACKIEJ że nie można skorzystać z toalety w jej domu.Brudne gacie męża na widoku?(Temat jest czy go nie ma)? Smile

Do Hyde Parku nie zaglądają klienci, a tutaj może coś zrozumieją. jeżeli jednak inni też tak uważają, to jutro przeniosę.
pozdrawiam

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - mg - 2011-08-10

Często trafiam na drut żebrowany 16, ostatnio trafiłem na takowy w budynku z ytonga.

proszę pisać na temat
pzdr

Starałem się ale czasami się nie da.

mg napisał(a):Często trafiam na drut żebrowany 16, ostatnio trafiłem na takowy w budynku z ytonga.
http://www.teknoamerblok.pl/pdf/dokumentacja_techniczna/manual.pdfTakich KLIKNIĘĆ jest wiele mg na internecie Smile Twoje kliknij tutaj chyba wielu osobom się znudziło do przesady.Czas zmienić IMG. Wink

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - wit - 2011-08-11

w środku ściany stalowy profil -jakiś ceownik 50 czy 60 i żelbet. z wierzchu cegła i tynk.

obok budynku jakaś wiata... na etapie budowy ktoś wmurował w ścianę uchwyty do montażu wiaty w postaci dwumetrowych profili stalowych -w ścianie w cegłach położono profil i zalano betonem. dalej znowu cegły...
niespodzianka. zwłaszcza dla korony...

ściana -tynk -25 cm styropianu -i jedna cegła "na sztorc" czyli ledwie kilka cm grubości i znowu tynk.
z pozoru solidna ściana okazała się samym styropianem... do powieszenia 100kg jednostka a o ścianę strach się oprzeć.
całość trzymała się na stalowych słupach ukrytych w tym styropianie... słupy co 3 czy 4 m -pod klimę trzeba było spawać z profili solidną stalową konstrukcję wsporczą mocowaną do dwóch sąsiednich słupów.
3dni -2 ludzi wieszało jednostkę zewnętrzną.

zmienić -poprawić spływ skroplin z kaset -bo cieknie - info "jest sufit podwieszany -to tylko szybko nowe rury rzucić lub stare poprawić -bo pewnie się gdzieś rozkleiło lub pękło."
sufit podwieszany -strop -około 40cm luzu -max 3 godz roboty-powinno być łatwo .

nie było.

Belki stropowe z żelbetu -sięgające poniżej sufitu podwieszanego. wokół belek i słupów je podtrzymujących obrobione karton gipsem kanały szerokie na dłoń którymi leciały rurki omijając te belki.
na skroplinach powstały syfony przy każdej belce -nic dziwnego, ze nie spływało.
oczywiście nie wolno zniszczyć sufitów... ani tych obróbek wokół belek -bo wszystko wykończone "na wysoki połysk"

około 2-3 godzin "przepychania" wężyka wokół każdej belki -zrobiło się kilkanaście godzin pracy. No i zamiast spływu grawitacyjnego solidne pompki skroplin.

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - Administrator - 2011-08-11

stary parterowy budynek nastawni PKP, ściana cegła z barankiem 40 cm, pojedynczy prosty split, krótka instalacja przez ścianę, teoretycznie montaż na 4 godziny.

przy wierceniu fi 50 pod niedź okazało się, że w ścianie więcej stali niż czego innego - pręty fi 16, płaskowniki stalowe, itp. - wierciliśmy 6 godzin: korona , dłuto, łom, korona........

okazało się, że w planach była nadbudowa 2 pięter, a budowlańcom zostało stali.
oczywiście korona do regeneracji

tego nie widziałem -ale z opowieści Kolegi...
założyć klimę w serwerowni -dostał wszystkie (he he) dane -specyfikacje urządzeń, wymiary pomieszczenia... szkic sytuacyjny -JZ na dachu miało stać...

klient dobrze płacił -było daleko to na podst info i zdjęć pomieszczenia dobrał urządzenia -uzgodnił zdalnie z "kumatym" klientem -podpisał umowę na montaż i pojechał.
na miejscu okazało się, że strop do przewiercenia ma 3m żelbetu -serwerownia mieściła się w starym poniemieckim bunkrze...
Koleś kilka dni walczył... i ledwie się wgryzł.
w końcu znalazł i najął jakąś specjalistyczną firmę od przebić.... chłopaki przyjechali -rozstawili sprzęt i podobno w dwie godz przez strop przeszli...
ale za zrobienie przebicia zawołali więcej niż było przewidziane za montaż klimy...

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - kubabaku - 2011-08-12

ja miałem klienta który wszystko miał tzn. multisplita i zrobioną instalację...sam montaż i uruchomienie...
więc tak...instalacja zrobiona rurkami miedzianymi...2x 1/2 cala z tego co pamiętam...na tych rurkach wlutowane trójniki i po 2 wyjścia w każdym z 4 pomieszczeń Smile . skropliny były za to zrobione książkowo Big Grin . Oczywiście wszystko już schowane w ścianie itd.
na moje tłumaczenie że nie da rady, trzeba nowe itd. (na poczatku miałem zlew straszny) miły Pan nie był już taki miły i po prostu powiedział że za takich fachowców to on dziękuje i poszuka sobie kogoś innego kto to uruchomi Smile ...robota przeszła koło nosa :lol:

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - jurek01 - 2011-08-13

Do zamontowania potrójny multi . W domu jak w muzeum. Cała instalacja musi być ukryta w ścianach więc trzeba zrobić w wscianach kryzy , masę gruzu i kurzu . Pani inwestorka grzecznie prosi ekipę o ściągnięcie butów i chodzenie na bosaka po drabinach i tym całym gruzie. Oczywiście nikt sie nie zgodził na takie prośby .

Pani iwestorka poprosiła o przerwanie prac na chwlkę ,wsiadła w samochód i pojechała gdzieś??.
Po pół godziny wraca i jakie zaskoczenie // przynosi trzy pary nowych KAPCI i ponownie prosi o zdjęcie butów i założenie zakupionych kapci.

Tak pracowaliśmy trzy dni.

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - tommatiz - 2011-08-24

Witam. Może to nie chodzi o montaż ale o serwis klimatyzacji. Zapewne każdy z Was spotkał się z różnorodnym miejscem w którym został zainstalowany klimatyzator. Dziś po dwunastu latach pracy przy klimatyzacji doznałem SZOKU!!!!!! Otóż dostaliśmy zlecenie na serwis kilku urządzeń w nowoczesnym biurowcu 26 piętrowym z barem kawiarenką i wszystkim nowoczesnym co się spotyka w budynku który ma ledwo co 3 lata. Ale....... to co mnie tam spotkało to założę się o dobrą flaszkę że chyba nikt czegoś takiego nie widział. Więc nie będę Was trzymał w napięciu i napiszę to prosto z mostu: zobaczyłem klimatyzator powieszony i działający w śmietniku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zdjęcia oddadzą tylko skromny fakt miejsca ale smrodu, widoku tego syfu szlamu i HGW jak to nazwać nie da się ująć normalnym słownictwem dozwolonym na forum....... Czy ktoś Z was miał podobny przypadek???????????

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - llort - 2011-08-24

tommatiz napisał(a):Witam. Może to nie chodzi o montaż ale o serwis klimatyzacji. Zapewne każdy z Was spotkał się z różnorodnym miejscem w którym został zainstalowany klimatyzator. Dziś po dwunastu latach pracy przy klimatyzacji doznałem SZOKU!!!!!! Otóż dostaliśmy zlecenie na serwis kilku urządzeń w nowoczesnym biurowcu 26 piętrowym z barem kawiarenką i wszystkim nowoczesnym co się spotyka w budynku który ma ledwo co 3 lata. Ale....... to co mnie tam spotkało to założę się o dobrą flaszkę że chyba nikt czegoś takiego nie widział. Więc nie będę Was trzymał w napięciu i napiszę to prosto z mostu: zobaczyłem klimatyzator powieszony i działający w śmietniku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zdjęcia oddadzą tylko skromny fakt miejsca ale smrodu, widoku tego syfu szlamu i HGW jak to nazwać nie da się ująć normalnym słownictwem dozwolonym na forum....... Czy ktoś Z was miał podobny przypadek???????????
Nienormalnością jest zastosowanie takiego rozwiązania.Natomiast chłodzenie i wentylowanie tego typu pomieszczeń jak najbardziej słuszne.Mady w chłodzie spią a w cieple się rozwijają Smile

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - miezala5 - 2011-08-24

Pewnie cos innego mialo tam byc ale wiadomo wolny rynek!Smile
Wyglada jednak bogato!Wink

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - llort - 2011-08-24

miezala5 napisał(a):Pewnie cos innego mialo tam byc ale wiadomo wolny rynek!Smile
Wyglada jednak bogato!Wink
Biorąc pod uwagę wykonanie posadzki żywicy epoksydowej,raczej biur tam w projekcie nie przewidywano Smile

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - popeye - 2011-08-25

Ja czasami mam konserwacje klimy na sortowni odpadów. Parownik trzeba czyścić karcherem Smile W dodatku to sa urzadzenia z castoramy zdaje sie aux ,nie jestem pewien bo tabliczek znamionowych juz nie widac ale jakos jeszcze dzialaja Big Grin

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - kubabaku - 2011-08-26

popeye napisał(a):W dodatku to sa urzadzenia z castoramy zdaje sie aux ,

AUX nie sa za castoramy....sa nawet niezle...montowalem ich trochę

niespodzianki przy montażu klimatyzacji - Bobek - 2011-08-27

Już nie są, ale przez jeden sezon były w Castoramie, albo w L.M. Jak się nie mylę to w zeszłym roku Big Grin
Swego czasu były szkolenia, otwieranie nowych przedstawicielstw, upusty po 60% Big Grin A jak już pokazały się na rynku to dla dystrybutorów był sygnał, żeby zarobić na sprzedaży jak najwięcej. Wtedy co się robi? Dogaduje się z marketem i kasa leci, a firmy jak nasze mają wszyscy w dupie.
Po sezonie letnim olali AUX-a i zaczęli sprzedawać coś innego, swoje zarobili... Wink To samo swego czasu było z klimami ZIBRO i jeszcze kilkoma firmami. Pewnie w przyszłym roku będzie można kupić CHIGO wszędzie bo jest tani i mocno się rozwinęła sprzedaż lokalna. Tylko czekać jak się pokarze na półkach Big Grin To tak woli sprostowania...
Powodzonka Wink