Forum Klimatyzacja
Zegary chłodnicze - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Zegary chłodnicze (/showthread.php?tid=5488)

Zegary chłodnicze - volume29 - 2011-08-21

Witam.
Do czego sluzy skala temperaturowa w zegarach chlodniczych niskiego i wysokiego cisnienia.Kolega chlodniarz powiedzial mi ze odczytuje sie to w ten sposób-ma sklai temperaturowej odcztuje sie temperature czynnika schladzanego np.mleka po czym odejmuje sie dziesieć i wychodzi cisnienie jakie powinno byc na ssaniu.nie wiem dlaczego odejmuje sie akurat dziesieć , a jak to dziala w przupadku zegara wysokiego cisnienia ?
Co Wy na to koledzy chłodniarze ?
czy ktos mi to wyjaśni ?

Zegary chłodnicze - llort - 2011-08-21

Ciśnienie absolutne czy bezwzględne Smile

No właśnie nie wiem , kolega w ten sposób mi to objaśnił.Nie mowiąc o jakie cisnienie chodzi.

A generalnie jak to się odczytuje ? Rolleyes

Zegary chłodnicze - wit - 2011-08-21

wskazówka pokazuje jakąś cyferkę -czytasz tą cyferkę i wiesz ile.
cyferek uczą w pierwszej klasie podstawówki lub w zerówce nawet.

na forach matematycznych dla fachowców matematyków raczej nie pyta się o 2x2.

na forum przyrodniczym nie pyta się czy pies to roślina.

na tym forum nie pyta się o elementarz -nie zadawszy sobie choćby 5 minut trudu żeby samemu poszukać i przeczytać.
kup książkę i poczytaj -POTEM pytaj ludzi -nie zabieraj na głupotę czasu który kosztuje.

wit piszesz ze szkoda czasu na odpowiedz - a ile pisales to co napisales nie szkoda Ci bylo czasu ?

Zegary chłodnicze - byniom - 2011-08-22

Skala ta służy do odczytu temperatury parowania bądź skraplania w zależności na który manometr się patrzy.

Zegary chłodnicze - volume29 - 2011-08-22

Zajmuje się trochę chłodnictwem,ale glównie jestem elektroautomatykiem.Chłodnictwo tak przy okazji,serwisuje sklepy i kilka zakładów w których są komory chłodnicze (mam działalność gospodarczą,a w kwestji chlodnictwa współpracuje z chłodniarze,automatykę chłodnicza robie sam,spawanie i napełnianie - chlodniarz)sam pracuje jako automatyk w dużym zakładzie przemysłu spożywczego.Od dawna posługuje sie zestawem manometrów chłodniczych,nigdy nie zastanawiałem sie do czego jest skala temperaturowa,wszystko robiłem polegając na doswiadczeniu.Kupiłem nowy zestaw manometrów i tam jest skala temperaturowa,moje stare zegary tego nie posiadały.

Zegary chłodnicze - elektromechanik - 2011-08-22

wit napisał(a):wskazówka pokazuje jakąś cyferkę -czytasz tą cyferkę i wiesz ile.
cyferek uczą w pierwszej klasie podstawówki lub w zerówce nawet.

na forach matematycznych dla fachowców matematyków raczej nie pyta się o 2x2.

na forum przyrodniczym nie pyta się czy pies to roślina.

na tym forum nie pyta się o elementarz -nie zadawszy sobie choćby 5 minut trudu żeby samemu poszukać i przeczytać.
kup książkę i poczytaj -POTEM pytaj ludzi -nie zabieraj na głupotę czasu który kosztuje.

WIT ze Ty dałeś się w to wciągnąć no no Big Grin Big Grin

Zegary chłodnicze - awax - 2011-08-22

Czyli najprościej zapytać chłodniarza ,z którym współpracujesz.Ty w zamian możesz mu wytłumaczyc jak działa termostat.
Pozdrawiam
I nie ma się czego wstydzić,90% właścicieli Firm ma podobną wiedzę do Twojej.

Zegary chłodnicze - Robert81r - 2011-08-25

chyba autor tematu nie chce juz sie dzielic pieniadzem z chlodniarzem :lol: