Forum Klimatyzacja
Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. (/showthread.php?tid=5505)

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - miezala5 - 2011-08-25

Przeczytałem ten temat Stefanbuda z 2008 roku i juz duzo wiem ale mam jeszcze kilka pytań do problemu:

Klima Fujitsu Inverter 3,5 kw. - duzy salon fryzjerski ale nie zawsze pelny i jak bylem to jedna klijentka.
Problem to skraplanie sie wody na zaluzjach i kapanie a nawet wyrzucanie wody na zewnatrz przez wentylator.
Nie znam parametrów pracy bo podjechalem na fajrant bez dlugiej drabiny i wysoko do j.zewn.

Nie widac zeby parownik byl mocno zaszroniony ale napewno idzie nisko ssanie.
Filtry srednio zabrudzone.
Ustawiona rozsadnie na 22C

Po wiedzy z tematu z 2008 wydaje mi sie ze za mala jednostka i te 3,5 to malo.Okien co prawda nie ma w salonie ale duzo lamp i suszarek.

Doradzcie jak podejsc do tematu. -- najlepiej podlaczyc sie do urzadzenia i z 1-2h pobserwowac.
Wiem ze troche malo info ale temat zawsze aktualny.
Pozdrawiam!
Robert

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - crocens - 2011-08-25

odpowiedziałem w innym poście.

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - llort - 2011-08-25

Lakier to lakier.Obniża wydajność chłodnicy i temperaturę parowania z powodu zmniejszonej wymiany ciepła.Zbyt niska temperatura parowania spowodowana obniżeniem wydajności chłodnicy plus zabrudzona taca skroplin powoduje wykraplanie poza tacę niechcianego kondensatu Smile

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - miezala5 - 2011-08-25

Dziekuje dziekuje!
Rozumiem!
Tylko jak to przelozyc na jezyk klijenta i zminimalizowac zjawisko!
Pozdrawiam!
Robert

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - llort - 2011-08-25

Intensywność serwisu rozwiązuje takie problemy.Niestety klientom żal pieniędzy.Zafajdana demontaż bez gwarancji skuteczności.Psychologia na wymianę na nową.Ponieważ demontaż i montaż = się jakiś procent kosztów nowej z gwarancją Smile

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - tommatiz - 2011-08-26

Jeżeli urządzenie jest drożne tzn. czysty wymiennik nie zaklejony farbami lakierami i włosami i ze skraplaczem to samo że jest czyściuteńki to odpowiedź zawarta jest w tym co Shitashii ma w opisie = czyli przeczytaj instrukcję obsługi . JEŻELI WILGOTNOŚĆ W POMIESZCZENIU PRZEKRACZA 80% TO MOŻE NASTĄPIĆ WYKRAPLANIE SKROPLINY PO PRZEZ ŻALUZJĘ.

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - miezala5 - 2011-08-26

O.K

ale jesli wilgotnosc jest o.k jesdnostka jest czysta

to pozostaje:
-mała ilosc czynnika niskie odparowanie
-zle dobrana jednostka chodzi na okraglo i sie zmraza

dobrze czy cos jeszcze

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - barbie - 2011-08-26

jeśli jest zbyt mała ,chodzi na okrągło ,nie będzie zamarzać .

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - llort - 2011-08-26

Smile
barbie napisał(a):jeśli jest zbyt mała ,chodzi na okrągło ,nie będzie zamarzać .
Zgadzam się z wypowiedzią barbie że zbyt mala jednostka nie powoduje w pewnych warunkach Smile

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - crocens - 2011-08-26

a w jakich powoduje?

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - bartek2700 - 2011-08-28

może być jeszcze jeden powód bardzo często spotykany w takich miejscach,zawalona turbina i kiepski odbiór chłodu...

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - byniom - 2011-08-28

To by jednostka szroniła i zalewało by kompresor.

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - llort - 2011-08-28

miezala5 napisał(a):O.K

ale jesli wilgotnosc jest o.k jesdnostka jest czysta

to pozostaje:
-mała ilosc czynnika niskie odparowanie
-zle dobrana jednostka chodzi na okraglo i sie zmraza-to bym wykluczył :|

dobrze czy cos jeszcze

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - crocens - 2011-08-28

Robert, priv

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - llort - 2011-08-28

tommatiz napisał(a):Jeżeli urządzenie jest drożne tzn. czysty wymiennik nie zaklejony farbami lakierami i włosami i ze skraplaczem to samo że jest czyściuteńki to odpowiedź zawarta jest w tym co Shitashii ma w opisie = czyli przeczytaj instrukcję obsługi . JEŻELI WILGOTNOŚĆ W POMIESZCZENIU PRZEKRACZA 80% TO MOŻE NASTĄPIĆ WYKRAPLANIE SKROPLINY PO PRZEZ ŻALUZJĘ.
Dlatego istnieje pojęcie doboru urządzeń do wymagań Smile
Uczestnictwo w przetargu zobowiązuje do meritum przetargu Smile

Klimatyzator 6,5.Wyciekające skropliny. - joon - 2011-09-07

Pojęcie istnieje ale dla większości liczą się jedynie pieniążki. Niechlujny montaż brak serwisu i za mała jednostka i rodzą się takie "rodzynki" Sad