![]() |
|
Clint klimakonwektory. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Clint klimakonwektory. (/showthread.php?tid=5574) |
Clint klimakonwektory. - Czesio - 2011-09-15 CLINT TCW 44/V wykonane w systemie dwu rurowym, zawór trójdrogowy, sterownik bezprzewodowy. Klimakonwektory są podłączone do sieci miejskiej. Sterownik (DRA) do tego systemu znajduje się na zapleczu. Nie reaguje on na pracę urządzeń na Sali sprzedaży. Urządzenia pracują non stop, nie mam możliwości wyłączenia ich oraz zmiany nastaw za pomocą sterownika. Sterownik(programator) działa, świecą się diody funkcji. Mam pytanie, jak adresuje się urządzenia pod sterownik? Clint klimakonwektory. - hary811 - 2011-09-15 sterownik jest dobrze podłaczony ??? jakie diody migaja ?? Clint klimakonwektory. - Czesio - 2011-09-16 hary811 napisał(a):sterownik jest dobrze podłaczony ??? jakie diody migaja ??Mam taką nadzieje. Nie migają żadne diody tylko świecą się funkcyjne w czasie przełączania na inne tryby pracy co świadczy o tym że zasilanie dochodzi do sterownika. Na dzień dzisiejszy wiem już trochę więcej w temacie. W błąd wprowadziła mnie dokumentacja po wykonawcza w której napisane było że jest sterownik bezprzewodowy. Po rozmowie wczoraj po południu z technicznym Clinta wiem że te jednostki nie mają takiej komunikacji. Wszystko jest realizowane przewodowo. Powinno być jedno urządzenie i jeden sterownik lub jeden sterownik- rozdzielka na trzy urządzenia. Tego muszę poszukać w gąszczu przewodów w suficie podwieszanym hipermarketu. Urządzenia nie reagują na sterownie, chodzą non stop. Przypuszczam że stycznik w sterowniku się zawiesił. Masz może inne pomysły? Clint klimakonwektory. - hary811 - 2011-09-17 zasilanie 230V przychodzi do klimakonwektora i z tych samych stykow mostkujesz na pilota 3,4,5 obroty wentyltora i pozniej sterowanie zaworem tylko nie pamietam ktore styki bo schemat mam w pracy jeszcze czujnik SM na rure Clint klimakonwektory. - hary811 - 2011-09-17 zasilanie 230V przychodzi do klimakonwektora i z tych samych stykow mostkujesz na pilota 3,4,5 obroty wentyltora i pozniej sterowanie zaworem tylko nie pamietam ktore styki bo schemat mam w pracy jeszcze czujnik SM na rure Clint klimakonwektory. - Czesio - 2011-09-17 Oki, sprawdzę. Oki sprawdzę. Clint klimakonwektory. - mg - 2011-09-20 ...mija. Clint klimakonwektory. - mg - 2011-09-20 Zdjęte elektromagnesy płoną. Clint klimakonwektory. - Czesio - 2011-09-20 R134a napisał(a):problem moze tez byc zdjete elektromagnesy zaworów i iglice sa zacisniete opaska bardzo czesto sie z takim rozwiazaniem pseudomonterów klimatyzacjiHmmm, nie wiem jak to rozumieć. Brakuje chyba parę słów w diagnozie. Np.: gdy, są, wtedy, spotkałem, u Chyba wszystkie wyłapałem. Clint klimakonwektory. - Czesio - 2011-09-21 R134a napisał(a):ale jak te elektromagnesy sa zdjete sa odłaczoneNo dobrze, to jak to się ma do tego że jednostki wewnętrzne pracują non stop i nie reagują na polecenia ze sterownika. Ja bym chciał wyłączyć je a one dalej chodzą(znaczy żaluzje są otwarte i wentylator pracuje) Clint klimakonwektory. - bxz - 2011-09-21 a ile poczekałeś po wyłączeniu? może mają jakąś zwłokę. jaki jest sygnał sterujący? masz schemat? Clint klimakonwektory. - Czesio - 2011-09-21 bxz napisał(a):a ile poczekałeś po wyłączeniu? może mają jakąś zwłokę.No czekam już drugi tydzień żeby się wyłączyła. Na schemat czekam. Z tym sygnałem sterującym to nie tak do końca. Wychodzi z tego że sterownik po prostu podaje napięcie do urządzenia. Clint klimakonwektory. - hary811 - 2011-09-21 jutro zrobie Ci skan mojego schematu Clint klimakonwektory. - bxz - 2011-09-22 Czesio napisał(a):sygnałem sterującym to nie tak do końca. Wychodzi z tego że sterownik po prostu podaje napięcie do urządzenia.czyli sygnał jest analogowy ;p skoro idzie sygnał pracy ze sterownika, to wygląda na to że sterownik coś mąci... bez schematu więcej pytań niż odpowiedzi, ale "po kablach" dojdziesz czym steruje sterownik, a czym sam fancoil i wtedy sprawa prosta. Clint klimakonwektory. - Czesio - 2011-10-07 Dokładnie tak jak napisałeś. Po zdjęciu modułu sterownika urządzenie zatrzymuje się. ![]() Teraz zostanie tylko znaleźć przyczynę awarii, czy jest to sterownik czy rozdzielnik. Czy może ktoś podłączył trzy klimakonwektory pod jeden sterownik a on po prostu nie wytrzymał. Clint klimakonwektory. - hary811 - 2011-10-07 trzy klimakonwektory na jednym pilocie moga ale nie musza dac rady . Cztery sztuki spalone wymieniałem własnie tak podłaczone. Gdzie jest czujnik SM po lrwej stronie sterownika ??? Clint klimakonwektory. - hary811 - 2011-10-07 hary811 napisał(a):trzy klimakonwektory na jednym pilocie moga ale nie musza dac rady . Cztery sztuki spalone wymieniałem własnie tak podłaczone. Gdzie jest czujnik SM po lrwej stronie sterownika ??? |