![]() |
|
Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. (/showthread.php?tid=5637) |
Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - terpro - 2011-10-29 Witam Klimatyzator ten używany jest do grzania pomieszczenia.Problem jest z odtajaniem skraplacza już przy temperaturze około 0 stopni. Zaznaczę,że ilość czynnika w urządzeniu jest odpowiednia, oraz zostały wymienione płytki elektroniczne. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - mg - 2011-10-29 http://www.gabriella-jasnowidz.com/?s=plgoogppc&c=search_wrozba&keyword=wr%C3%B3%C5%BCby&matchtype=b&gclid=CLSYsajrjqwCFYaHDgodjCVKmg powodzenia Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - barbie - 2011-10-29 czy odtajanie się włącza ? . Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - mg - 2011-10-29 Mam problem z przyśpieszaniem samochodu, chciałbym nadmienić że olej został wymieniony, co może być? :/ Pomocy! Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - miezala5 - 2011-10-30 barbie napisał(a):czy odtajanie się włącza ? . Czy kazda klima Inwerterowa ma odtajanie tzn grzalki na j.zew.? Chyba jest to opocja? Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - wit - 2011-10-30 miezala5 napisał(a):barbie napisał(a):czy odtajanie się włącza ? . odtajanie nie jest tożsame ze słowem "grzałki" odtajanie -to zrzucanie lodu i szronu z wymiennika. grzałki mogą służyć do odtajania. choć nie tylko. i nie tylko do odtajania i nie tylko grzałki.
Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - terpro - 2011-10-30 Odtajanie się włącza, ale nie może rozpuścić lodu do końca.Oblodzenie zostaje na wysokości 10cm dolnej części skraplacza. Do mg, na twoim miejscu bym ten samochód wymienił na nowy. Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - mg - 2011-10-30 terpro napisał(a):Do mg, na twoim miejscu bym ten samochód wymienił na nowy.myślę to samo o twojej kompetencji... Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - barbie - 2011-10-30 jaka jest temperatura w ogrzewanym pomieszczeniu ? . Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - wit - 2011-10-30 barbie napisał(a):jaka jest temperatura w ogrzewanym pomieszczeniu ? . i to może być sedno problemu... aby grzać (odtajać) skraplacz -parownik musi łapać ciepło z pomieszczenia -czyli na moment -przejście w normalny (prawie) tryb chłodzenia... jak pomieszczenie ma niską temperaturę -to klima zbiera za mało ciepła i nie starcza go do porządnego odtajanie JZ. innym powodem może być np nieprawidłowo umieszczona czujka... lub uszkodzona czujka temperatury JZ. powodów może być wiele różnych. tak jak typów klim. Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - barbie - 2011-10-30 najbardziej prawdopodobny-zbyt mało czynnika--zmierz ciśnienie przy grzaniu i chłodzeniu ,oraz pobór prądu. Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - wit - 2011-10-30 na początku pisał, że ilość czynnika jest odpowiednia... więc chyba to sprawdzone... Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - terpro - 2011-10-30 Temperatura ogrzewanego pomieszczenia to 17 stopni. Ilość czynnika odpowiednia, był odsysany i odważany. Spróbuję jeszcze wymienić czujki. Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - wit - 2011-10-30 a jaki tam jest czynnik? nie r407c - bo jeśli tak, to może być "rozwarstwiony"... zawór "czterodrożny" na pewno się nie zacina? Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - terpro - 2011-10-30 Czynnik R-410a, urządzenie firmy hokkaido, wydajność 3,5kW - chłodzenie. Zaworu nie sprawdzałem. Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Bobek - 2011-10-30 Sprawdź sobie w DTR-ce do jakiej temperatury może pracować w funkcji pompy ciepła. Nie wszystkie urządzenia są przystosowane do grzania w temperaturach ujemnych, bez względu co piszą w katalogach... Znowu jakieś kolejne cudo pojawia się na rynku. Pierwsze słyszę o tej firmie. Może mają wadę fabryczną. Miałem podobny przypadek, że były źle ustawione czasy odtajania. Po jednym sezonie i wielu reklamacjach doszli do tego i były wymiany płytek z nowym oprogramowaniem. Podobną sytuację miałem też ze ściennym LG on/off. Przy odtajaniu zostawał szron i lód na dole wymiennika, dzwoniłem i dowiedziałem się , że to normalne, że one tak mają...
Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Bobek - 2011-10-30 wit napisał(a):miezala5 napisał(a):barbie napisał(a):czy odtajanie się włącza ? . ... dokładnie
Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - gadget - 2011-11-03 wit napisał(a):barbie napisał(a):jaka jest temperatura w ogrzewanym pomieszczeniu ? . Oj panowie kompetetni jak zawsze najwiecej problemów to z grzaniem jest ilu fachnanów tyle teorii , często dość dziwnych . Jednostka zewnetrzna zadowala się ciełem zgromadzonym w czynniku oraz w aluminiowym radiatorze . Jest tego niewiele ale powinno wystarczyć . Na potwierdzenie moich słow polecam sprawdzić wykres uruchamianych podzespołów w trybie grzania . Pieknym tego przykładem jest chociażby dai**n . Ale urządzenia skośnookie ultatanie może działaja inaczej ? Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - gadget - 2011-11-03 Bobek napisał(a):wit napisał(a):miezala5 napisał(a):Czy kazda klima Inwerterowa ma odtajanie tzn grzalki na j.zew.? Panowie a gdzie wy widzieliście grzałki do odtajania w klimatyzatorze ? Pomijam grzałk ę oleju spr ężarki . Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Bobek - 2011-11-03 Kolego np takie klimatyzatory jak SINCLAIR, czy chociażby VIVAX. To zwykłe chińczyki, ale potrafią w standardzie zamontować grzałki pod wymiennikiem i na tacy. Taka prosta i mała rzecz, a tyle ułatwia w pracy agregatu w funkcji pompy ciepła... Widać, że jeszcze mało widziałeś Wielokrotnie zwracałem uwagę na szkoleniach serwisowych tych "lepszych i droższych" marek, dlaczego tego nie wprowadzą też do swojej oferty. Stwierdzili, ze jest to za drogie i trudne do wprowadzenia w procesie produkcyjnym Pozostawię to bez komentarza...
Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - gadget - 2011-11-03 Różności już instalowałem fakt , z marek chińskich niewiele ale w sinclarze nie widziałem grzałki . Zastanawiające jest czemu niema takich grzałek w klimatyzatorach produkowanych w bardziej cywilizowanych miejscach . Myślę że odpowiedź jest bardzo prosta taki klimatyzator niespełnia żadnych norm energooszczędności i zapewne plasuje się w okolicy literty Z . Być może zamiast grzać takim klimatyzatorem lepiej ste sobie właczyć farelke czy popularny olejak . |