Forum Klimatyzacja
Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. (/showthread.php?tid=5637)

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - terpro - 2011-10-29

Witam
Klimatyzator ten używany jest do grzania pomieszczenia.Problem jest z odtajaniem skraplacza już przy temperaturze około 0 stopni. Zaznaczę,że ilość czynnika w urządzeniu jest odpowiednia, oraz zostały wymienione płytki elektroniczne.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - mg - 2011-10-29

http://www.gabriella-jasnowidz.com/?s=plgoogppc&c=search_wrozba&keyword=wr%C3%B3%C5%BCby&matchtype=b&gclid=CLSYsajrjqwCFYaHDgodjCVKmg
powodzenia

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - barbie - 2011-10-29

czy odtajanie się włącza ? .

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - mg - 2011-10-29

Mam problem z przyśpieszaniem samochodu, chciałbym nadmienić że olej został wymieniony, co może być? :/
Pomocy!

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - miezala5 - 2011-10-30

barbie napisał(a):czy odtajanie się włącza ? .

Czy kazda klima Inwerterowa ma odtajanie tzn grzalki na j.zew.?
Chyba jest to opocja?

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - wit - 2011-10-30

miezala5 napisał(a):

Chyba jest to opocja?

odtajanie nie jest tożsame ze słowem "grzałki"

odtajanie -to zrzucanie lodu i szronu z wymiennika.

grzałki mogą służyć do odtajania. choć nie tylko.
i nie tylko do odtajania i nie tylko grzałki. Wink

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - terpro - 2011-10-30

Odtajanie się włącza, ale nie może rozpuścić lodu do końca.Oblodzenie zostaje na wysokości 10cm dolnej części skraplacza.

Do mg, na twoim miejscu bym ten samochód wymienił na nowy.

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - mg - 2011-10-30

terpro napisał(a):Do mg, na twoim miejscu bym ten samochód wymienił na nowy.
myślę to samo o twojej kompetencji...

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - barbie - 2011-10-30

jaka jest temperatura w ogrzewanym pomieszczeniu ? .

barbie napisał(a):jaka jest temperatura w ogrzewanym pomieszczeniu ? .

i to może być sedno problemu...

aby grzać (odtajać) skraplacz -parownik musi łapać ciepło z pomieszczenia -czyli na moment -przejście w normalny (prawie) tryb chłodzenia... jak pomieszczenie ma niską temperaturę -to klima zbiera za mało ciepła i nie starcza go do porządnego odtajanie JZ.

innym powodem może być np nieprawidłowo umieszczona czujka... lub uszkodzona czujka temperatury JZ.

powodów może być wiele różnych. tak jak typów klim.

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - barbie - 2011-10-30

najbardziej prawdopodobny-zbyt mało czynnika--zmierz ciśnienie przy grzaniu i chłodzeniu ,oraz pobór prądu.

na początku pisał, że ilość czynnika jest odpowiednia... więc chyba to sprawdzone...

Temperatura ogrzewanego pomieszczenia to 17 stopni. Ilość czynnika odpowiednia, był odsysany i odważany.
Spróbuję jeszcze wymienić czujki.

a jaki tam jest czynnik? nie r407c - bo jeśli tak, to może być "rozwarstwiony"...

zawór "czterodrożny" na pewno się nie zacina?

Czynnik R-410a, urządzenie firmy hokkaido, wydajność 3,5kW - chłodzenie. Zaworu nie sprawdzałem.

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Bobek - 2011-10-30

Sprawdź sobie w DTR-ce do jakiej temperatury może pracować w funkcji pompy ciepła. Nie wszystkie urządzenia są przystosowane do grzania w temperaturach ujemnych, bez względu co piszą w katalogach... Wink
Znowu jakieś kolejne cudo pojawia się na rynku. Pierwsze słyszę o tej firmie.

Może mają wadę fabryczną. Miałem podobny przypadek, że były źle ustawione czasy odtajania. Po jednym sezonie i wielu reklamacjach doszli do tego i były wymiany płytek z nowym oprogramowaniem.
Podobną sytuację miałem też ze ściennym LG on/off. Przy odtajaniu zostawał szron i lód na dole wymiennika, dzwoniłem i dowiedziałem się , że to normalne, że one tak mają... Smile

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Bobek - 2011-10-30

wit napisał(a):
miezala5 napisał(a):

Chyba jest to opocja?

... dokładnie Big Grin

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - gadget - 2011-11-03

wit napisał(a):
barbie napisał(a):jaka jest temperatura w ogrzewanym pomieszczeniu ? .

i to może być sedno problemu...

aby grzać (odtajać) skraplacz -parownik musi łapać ciepło z pomieszczenia -czyli na moment -przejście w normalny (prawie) tryb chłodzenia... jak pomieszczenie ma niską temperaturę -to klima zbiera za mało ciepła i nie starcza go do porządnego odtajanie JZ.

Oj panowie kompetetni jak zawsze najwiecej problemów to z grzaniem jest ilu fachnanów tyle teorii , często dość dziwnych . Jednostka zewnetrzna zadowala się ciełem zgromadzonym w czynniku oraz w aluminiowym radiatorze . Jest tego niewiele ale powinno wystarczyć . Na potwierdzenie moich słow polecam sprawdzić wykres uruchamianych podzespołów w trybie grzania . Pieknym tego przykładem jest chociażby dai**n . Ale urządzenia skośnookie ultatanie może działaja inaczej ?

Bobek napisał(a):
wit napisał(a):
miezala5 napisał(a):Czy kazda klima Inwerterowa ma odtajanie tzn grzalki na j.zew.?
Chyba jest to opocja?

... dokładnie Big Grin

Panowie a gdzie wy widzieliście grzałki do odtajania w klimatyzatorze ? Pomijam grzałk ę oleju spr ężarki .

Problem z odtajaniem jednostki zewnętrznej. - Bobek - 2011-11-03

Kolego np takie klimatyzatory jak SINCLAIR, czy chociażby VIVAX. To zwykłe chińczyki, ale potrafią w standardzie zamontować grzałki pod wymiennikiem i na tacy. Taka prosta i mała rzecz, a tyle ułatwia w pracy agregatu w funkcji pompy ciepła... Widać, że jeszcze mało widziałeś Wink

Wielokrotnie zwracałem uwagę na szkoleniach serwisowych tych "lepszych i droższych" marek, dlaczego tego nie wprowadzą też do swojej oferty. Stwierdzili, ze jest to za drogie i trudne do wprowadzenia w procesie produkcyjnym Big Grin Pozostawię to bez komentarza... Tongue

Różności już instalowałem fakt , z marek chińskich niewiele ale w sinclarze nie widziałem grzałki . Zastanawiające jest czemu niema takich grzałek w klimatyzatorach produkowanych w bardziej cywilizowanych miejscach . Myślę że odpowiedź jest bardzo prosta taki klimatyzator niespełnia żadnych norm energooszczędności i zapewne plasuje się w okolicy literty Z . Być może zamiast grzać takim klimatyzatorem lepiej ste sobie właczyć farelke czy popularny olejak .