Forum Klimatyzacja
Inverter LG E09SQ - pomocy! - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Inverter LG E09SQ - pomocy! (/showthread.php?tid=5640)

Strony: 1 2

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Bartek-Lodz - 2011-10-31

Witam,
mam taki problem: zakupiłem taki inverter jak w temacie, podłączyłem - oczywiście wykonana próżnia i pojawia się problem. Jednostka zewnętrzna chodzi dosyć głośno, sprężarka ewidentnie ma wibracje. Ogólnie w trybie chłodzenia chodzi znośnie ale w trybie grzania jest bardzo głośno, głośniej niż moja poprzednia klima - markeciak, który przeżył 6 lat.

Teraz konkrety:
czynnik 410A, ciśnienie w spoczynku 13,5, podczas chłodzenia 7,5-9 pobór prądu 2,60A, grzanie i tu jest to co mnie martwi
po załączeniu grzania ciśnienie idzie do 22-25 prąd od 3 do 3,60A czyli niby ok dla invertera ale po kilku minutach sprężarka buja się do 30-32 bar - prąd 4-4.20A po czym dostaje jeszcze kopa i wchodzi na 36-38 bar i prąd 6A - w/g tabliczki znamionowej przy max. mocy - grzanie - pobór może być 6A - 1450 Watt - ale takie ciśnienie.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy to jest ok.
A dodatkowo dodam, że rurki od j. wew. do jedn. zewn. mają ok. 70 cm - urządzenie zamontowane w bloku na balkonie.

Z góry dziękuję za informację.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - wadim - 2011-11-01

dałeś za krótką instalacje, zalóż nowa ok 3m i bedzie ok

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Czesio - 2011-11-01

Ja bym odzyskał czynnik i napełnił 3/4 porcji z tabliczki. Jak się nie uspokoi to tak jak kolega wyżej napisał.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Bartek-Lodz - 2011-11-01

Też tak pomyślałem ale... zrobiłem już kiedyś dwie klimy z rurami o długości max 1 metr i chodzą ok po dziś dzień i nic się nie dzieje. U mnie w bloku na dole są sklepy i mają dwie klimy 24000 BTU na rurkach krótszych niż metr i też działa ok. Myślę, że trochę bez sensu będzie to wyglądać jak zwinę ponad 2 metry rurociągu i umieszcze to za jedn. zewnętrzną. Pozatym nigdy nie spotkałem się z określeniem minimalna długoś rurociągu to np. 3 metry - zawsze jest pisane o maksymalnej długości instalacji.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - miezala5 - 2011-11-01

Hm!
Juz mi nie raz koledzy z forum mówili:
zajżyj do DTR!Wink
LG podaje długość instalacji i min dla E09SQ to 3m!
Pozdrawiam!
Robert

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Bartek-Lodz - 2011-11-01

Tak, zgadza się - Panowie totalny liść dla mnie. Wziąłem instrukcję i w tabeli na stronie 18 jak byk jest napisane minimalna długość 3m maksymalna 15 m.
Dobrze, że to moja własna klimatyzacja w domu a nie u klienta. Z racji, że dzisiaj święto to jutro lecę do hurtowni i dam znać czy ustały wibracje.
Morał z tego taki aby zawsze przeczytać instrukcję przed montażem a nie działać rutynowo.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Bartek-Lodz - 2011-11-02

Jendak chyba jest jakiś problem. Założyłem 3 metrowy rurociąg i.... w trybie chłodzenia jest ok, ciśnienie wacha się między 5 a 7.5, kultura pracy sprężarki równierz się poprawiła.
Niestety podczas grzania moim zdaniem nie jest ok. Przy uruchomieniu grzania ciśnienie wzrasta do 20 później idzie do 25 i 30. Przy 30 pobór prądu wynosi 4.10A. Później dostaje kopa i wchodzi na 36 - 38 prąd 5.20A i tak pracuje kilka minut i ciśnienie znowu rośnie, nie wiem do ilu bo manometr mam do 38 a skala mi się skończyła.
Po kilku minutach sprężarka zwalnia, pobór prądu spada na 4,10A a ciśnienie stoi dalej ponad 38. Do tego sprężarka jest ewidentnie głośna. Zwykły on/off jest cichszy a zamontowałem kiilka LG 12AHP i one są cichsze od tego a LG się chwali że invertery są super ciche.
Proszę Was o pomoc bo skończyły mi się pomysły. Moim zdaniem zachowanie urządzenia jest nieprawidłowe ale może się mylę.
Podejrzewam, że zakończy się to reklamacją jednostki zewnętrznej.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - radas - 2011-11-02

Witam,
Miałem podobny problem z LIBERO 12 na wysokich obrotach sprężarki było ok, ale na niższych trzęsła i hałasowała. Prawdopodobnie nie wyważona - reklamacja i wymiana całej jednostki i jest spokój.
Pozdrawiam.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Bobek - 2011-11-02

Jak dla mnie masz zagiętą rurę, albo powietrze w układzie. Może przy próżniowaniu coś poszło nie tak... Sprawdź instalację, jak wyginałeś rury przy parowniku może przygiąłeś... Jak to w porządku, ściągnij czynnik, porządnie wypróżnij i napełnij wagowo nowym czynnikiem.
Odnośnie pracy urządzeń w trybie grzania, zawsze będziesz miał głośniejszą pracę.
Odnośnie LG inverter nigdy nie miałem problemów, a montowałem ich sporo jako jedyne źródło grzania w pomieszczeniach.

Układ na 1000% nie ma żadnego złamanego zagięcia. Zagięcie z jednostki ma kształt półkola, następnie ze ściany za jednostkę wewnętrzną też jest półkole, nie ma nigdzie ostrych zagięć. Dodatkowo sprawdziłem rurociąg własnym okiem i palcem Smile - BRAK ZAŁAMAŃ CZY PRZEWĘŻEŃ.
Też mi się wydaje, że srężarka jest chyba źle wyważona, bo aż cała obudowa mi wpada w rezonans - jak sie do niej przytule to cichnie ale i tak jest jak na moje ucho za głośno.

Panowie a co z tym ciśnieniem, chyba dużo za wysokie. Podobną akcje miałem w klimie u siebie w aucie. Okazało się, że zawór rozprężny się uszkodził.

Póki co napisałem maila do dostawcy i poczekam do jutra, bo nie wiem czy to on wymienia czy też muszę serwis LG wzywać. Póki co zamontowanych ok 30 urządzeń (montuję tylko w serwerowniach i ew. komuś z rodziny) to pierwszy taki przypadek. Co prawda miałem akcje z Mitsubishi ale to nie była moja klima tylko klienta. Klima padła po pół roku pracy w serwrowni ale klient kupił ją używaną :|

Inverter LG E09SQ - pomocy! - bxz - 2011-11-02

Do urządzenia które bije ponad 38bar to ja nie przykładam ucha... a stoję tak by obudowa mnie zasłaniała... ja to lękliwy nie jestem, ale jedno rozszczelnienie przy 35 widziałem i wiem że gdyby ktoś tam coś przykładał już by tego nie miał Tongue invertery są dla mnie właśnie trudne w diagnozie, bo zwykłego bym podłączył na krótko z innym parownikiem i by było jasne... wzrost ciśnienia jest spowodowany brakiem przepływy... może zawór serwisowy się zaciął, kręciłeś nim "w te i nazad"? na niskim ciśnieniu zator nie stanowi problemu, a na wysokim już tak. W pierwszej chwili tak samo bym szukał zagiętej rurki.

Rurki napewno nie są zagięte. Pozatym - gdyby załóżmy nawet była rurka zagięta to ciśnienie rosło by cały czas. A tu nie, ciśnienie jest stałe dla danej prędkości sprężarki i w pracy w trybie normalnym czyli w granicach 3A ciśnienie ma ok 22 czyli ok - tylko jak sprężarka przyspiesza to rośnie cisnienie moim zdaneim za bardzo, a później jak zwalnia to ono nie spada. Dopiero wyłączenie urządzenia powoduje spadek ciśnienia.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Alpak - 2011-11-03

Podaj moze temperatury wewnetrzna, zewnetrzna i nastawe.
Cos mi sie wydaje ze masz w powmieszczeniu ponad 20st nastawa pewnie max dla testu a jak wiadomo teraz na zewnatrz jest dosc cieplo.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - mg - 2011-11-03

Opisz jak pracuje wentylator J. zewnętrznej na grzaniu.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Bartek-Lodz - 2011-11-03

Temperatura na zewnątrz była 7 stopni, wewnątrz 24 stopnie - temp. zadana 30 stopni.
Ogólnie uważam, że ta klima jest po całości zrypana - teraz jeszcze zauważyłem że coś nie tak jest ze sterowaniem nawiewu w pomieszczenniu - pionowo działa ok ale to na boki to czasami przestwi się na prawo i tak wieje, jak palcami ustawie żeby było na wprost to po jakimś czasie znowu jest na prawo. W 12AHP one działają płynnie - lewo, prawo, środek. Poprostu nie wierzę w taką akcję. Sprawę już zgłosiłem do LG i czekam na termin przyjazdu serwisu. Podczas chłodzenia cała jedn. zewnętrzna wpada w wibracje i warczy, jak ją złapie z dwóch stron jest w miarę cicho. Nie wiem czy to chińczycy składali po pijaku czy jak.

Jeszcze jedna sprawa - tu LG poleciało już cakowicie po bandzie. W instrukcji mam opisanego pilota i jego funkcję oraz opisane jak wymieniać filtry. Na allegro czy też w sklapch internetowych a nawet na stronie LG jest napisane, że klimatyzacja posiada neo plasme. Oczywiście E09SQ nie posiada neo plasmy. Pani z LG powiedziała mi, że mają pomyłkę na stronie - no ale ja się pytam a co z instrukcją. Za dopłatą 350 PLN netto można neo plasmę zamontować. Poprostu jakaś kpina. Pozatym model, który posiada neo plasmę ma już zupełnie innego pilota, więc instrukcja też jest napisana tak, że to urządzenie powinno mieć neo plasmę.

Do tej pory byłem z LG zadowolony. Chodzą te urządzenia u klientów ok. Ale to co widzę teraz jest poprostu jakimś żartem ze strony tej firmy. Teraz żałuję bo miałem kupić samsunga - cena prawie ta sama. Wybrałem LG ze względu, że znałem tę markę i miałem do nie zaufanie ale teraz..... poważnie będę się zastanawiać nad kolejnymi zakupami produktów LG. Poczekam jeszcze jak serwis zareaguje.

Wentylator pracuje normalnie - tzn. nie zauważyłem żeby działał jakoś dziwnie.

Bartek-Lodz napisał(a):Wentylator pracuje normalnie - tzn. nie zauważyłem żeby działał jakoś dziwnie.
Czy wraz ze wzrostem ciśnienia w funkcji grzania obroty wentylatora j.z. zmieniają się, bo w moim zibro tak. Rolleyes

wygląda to tak: włączam klime w tryb grzania, załącza się wentylator - kręci się dosyć wolno, zaczyna cykać przekażniik i załącza się sprężarka. W momencie kiedy srężarka zaczyna wchodzić na obroty wentylator kręci się szybciej - ale nie przyspiesza - tylko tak jak w aucie - jak by drugi bieg sie włączał i tyle.

Regulacja ciśnienia skraplania kuleje...

Inverter LG E09SQ - pomocy! - Bartek-Lodz - 2011-11-09

Po kliku telefonach i rozmowach z dostawcą wymieniłem całe urządzenie na nowe a nawet na inne (niestety za dopłatą) Konkretnie na model CA09AW. Tutaj już jest wszystko co być powinno - prawidłowy pilot, plasma i regulacje nawiewami. Co do samego urządzenia to jedn. zewnętrzna jest dużo większa od tej z E09SQ - w trybie chłodzenia pobiera mniej prądu ale w trybie grzania jest mocniejsza od ON/OFF 12000 BTU.
Po zamontowaniu, sprawdzeniu instalacji oraz odpowietrzeniu, uruchomiłem klime i - chodzi cicho Smile w trybie chłodzenia właściwie nie słychać jedn. zew. W trybie grzania głośniej ale i tak cicho.
A teraz temat ciśnień Tongue
Otóż na grzaniu w trybie normalnym przy 3A ma ciśnienie 22. Ale jak się wkręci na maksa pobór prądu 7,90A - ciśnienie ponad 40 po czym po kilku minutach sprężarka zwalnia, ciśnienie spada ( w poprzedniej nie spadało ) i pracuje pod ciśnieniem 22 - 28.
Dodatkowo instrukcja mówi, że minimalna długość rurociągu to 2 metry - poprzednia miała 3.
Obecna moja instalacja ma 3 metry.
Teraz pytanie. Zostawić te ciśniania w diabły czy drążyć temat.
A może podłączyć inne manometry?

Czy ktoś mierzył invertera w trybie grzania - a jak tak to czy może się podzielić jakie miał wartości.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - albintec1 - 2011-11-10

ja miałem nominalnie 28-30 bar

Inverter LG E09SQ - pomocy! - nijuniro - 2013-05-25

albintec1 napisał(a):ja miałem nominalnie 28-30 bar

Mam podobny problem z MDV MSR 2,6 kW inverter.
Instalacja 2 m (wg instrukcji powinno być 3 m)

Po uruchomieniu telepało całym zawiesiem.
Sprawdziłem czy nie ma zagięć - brak
W grzaniu maksymalne ciśnienie - 38 bar, prąd 6 A (maksymalny podawany w charakterystyce 4,5 A)

Rozebrałem całą obudowę. Wszystkie miejsca potencjalnego hałasu (metal/metal) zabezpieczyłem taśmą bitumiczną. Drżącą osłonę wentylatora przykleiłem na bezbarwny silikon - tworząc cienką uszczelkę
Ściągnąłem stopniowo czynnik oczekując rezultatów osiągąjąc delikatną poprawę.
Niestety czynnika więcej ściągnąć nie mogę a sprężąrka nadal przekazuje nadal silne drgania na obudowę. Szczególnie na niższych obrotach.
Moim zdaniem czynnik nie odparowuje więc chyba pozostaje mi tylko przeniesienie klimatyzatora o 1,5 m a tym samym wydłużenie instalacji do 3,5 m

Inverter LG E09SQ - pomocy! - klimatolog - 2013-05-25

Bartek-Lodz napisał(a):Witam,
mam taki problem: zakupiłem taki inverter jak w temacie, podłączyłem - oczywiście wykonana próżnia i pojawia się problem. Jednostka zewnętrzna chodzi dosyć głośno, sprężarka ewidentnie ma wibracje. Ogólnie w trybie chłodzenia chodzi znośnie ale w trybie grzania jest bardzo głośno, głośniej niż moja poprzednia klima - markeciak, który przeżył 6 lat.

Teraz konkrety:
czynnik 410A, ciśnienie w spoczynku 13,5, podczas chłodzenia 7,5-9 pobór prądu 2,60A, grzanie i tu jest to co mnie martwi
po załączeniu grzania ciśnienie idzie do 22-25 prąd od 3 do 3,60A czyli niby ok dla invertera ale po kilku minutach sprężarka buja się do 30-32 bar - prąd 4-4.20A po czym dostaje jeszcze kopa i wchodzi na 36-38 bar i prąd 6A - w/g tabliczki znamionowej przy max. mocy - grzanie - pobór może być 6A - 1450 Watt - ale takie ciśnienie.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy to jest ok.Nie jest OK?Zleć montaż firmie z doświadczeniem?
A dodatkowo dodam, że rurki od j. wew. do jedn. zewn. mają ok. 70 cm - urządzenie zamontowane w bloku na balkonie.

Z góry dziękuję za informację.

Inverter LG E09SQ - pomocy! - klimatolog - 2013-05-25

Sugerujesz mały ciąg?A może brak amortyzatorów?

Inverter LG E09SQ - pomocy! - nijuniro - 2013-05-26

klimatolog napisał(a):Sugerujesz mały ciąg?A może brak amortyzatorów?

U mnie z tym MDVem również cały czas drży.

Sytuacja identyczna w grzaniu tłoczenie wskakuje mi na 36 bar i prąd 6A. Trochę dużo.
Czynnik w stanie spoczynku - 12 bar.
Ściągnąłem więcej niż powinienem czysto eksperymentalnie aby sprawdzic czy drgania ustaną.
Niestety NIE. A czynnika jest na tyle mało że już niemal mrozi bo w trybie chłodzenia na ssaniu ma 5 bar.

Jutro dospawam 1,5 m oraz wzierniki.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to chętnie posłucham