![]() |
|
Inwerter potrafi wiele.......... - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Inwerter potrafi wiele.......... (/showthread.php?tid=5652) |
Inwerter potrafi wiele.......... - aż tu nagle - 2011-11-08 to ze inwerter potrafi dostosowac sie do warunków pracy to wiem , ale mam pytanie co sie dzieje w przypadku gdy czynnika jest za mało ale jeszcze na tyle duzo ze nie są pokazywane błedy i awarie . Pytam dlatego ze dogrzewam warsztat klimą z opcją pompy ciepła i cos słabo sie to grzanie spisuje , wiem ze to zalezy od temp zew , ale w dzień koło południa temperatury nie sąjeszcze takie,,złe,,
Inwerter potrafi wiele.......... - Shitashii - 2011-11-08 Zależy też od wilgotności. Co robi inwerter? Ma jakąś automatykę nadążną, która dąży do uzyskania zadanych przez producenta parametrów pracy. Inwerter potrafi wiele.......... - aż tu nagle - 2011-11-08 Shitashii napisał(a):Zależy też od wilgotności.ale jakim ,,kosztem,, ta autoamtyka uzyskuje wymagane parametry ? >> zwiekszonymi obrotaki sprężarki ?>zwiekszonym zuzyciem prądu ?? jak ocenić prawidłowośc działania bedąc użytkownikiem ?? Inwerter potrafi wiele.......... - bxz - 2011-11-08 gdyby to było takie łatwe.... serwis trzeba wezwać
Inwerter potrafi wiele.......... - aż tu nagle - 2011-11-08 ale co powiem serwisowi ? ze mi sie wydaje ......... serwis powie ze jest ok , albo ze jest zle , w obie odpowiedzi bede musiał uwierzyć tylko która bedzie prawidłowa , dlatego pytam jakim kosztem inwerter nadrabia niedobory czynnika
Inwerter potrafi wiele.......... - bxz - 2011-11-08 Wyliczenie chwilowego COP czy EER nie jest takie proste i pewnie większość serwisantów tego nie umie zrobić, a jeśli nawet trafisz na takiego co Ci zmierzy to musiałbys mieć uzyskane dane mieć z czym porównać, a ja jeszcze nie spotkałem producenta co by udostępniał takie info... mogło by się okazać, że w danych warunkach... no że klimy są wyżyłowane na wąski zakres pracy... a mianowicie chłodzenie i to w określonym przedziale temperatur zewnetrznych, wewnetrznych, wilgotnosci, zabrudzenia filtrow... etc. Jest to niepoliczalne i to czy dana wydajność / zużycie prądu odpowiada w/w warunkom to już kwestia doświadczenia serwisanta.... ale żeby to wszytko pominąć bo to czysta teoria... najłatwiej, najprościej i najszybciej jest odpompować czynnik z instalacji i go zważyć. ale nie robi się tego na widzimisię klienta, ten sie skarży że jest nie tak jak być powinno i dopiero gdy rzeczywiście serwisant uzna, że coś jest nie tak to waży... można zażądać nowy czynnik i próbę szczelności, jeśli jest podejrzenie niefachowego montażu... ale to wszytko kosztuje i żebyś się nie zdziwił jak wydasz kilka stówek, a będzie nadal tak jak jest... diagnoza przez internet to zły pomysł... wezwij sprawdzonego fachowca i podziel się z nim spostrzeżeniami... pomoże bardziej niż forum, może po prostu masz za słabą wydajność, może filtry brudne, może powietrze w instalacji, może rurka załamana, może powietrze w instalacji, może mikronieszczelność, może inna wada fabryczna urządzenia... tak sobie możemy wróżyć
Inwerter potrafi wiele.......... - Shitashii - 2011-11-08 Generalnie sprężarka próbuje zwiększyć prędkość. Inwerter potrafi wiele.......... - aż tu nagle - 2011-11-08 zwieksza predkość,,,,,,,,,?...czyli zwieksza pobór prądu ........?? co za tym idzie spadek sprawnosci czyli mniejszy cop Inwerter potrafi wiele.......... - hulsen - 2011-11-09 Shitashii napisał(a):Generalnie sprężarka próbuje zwiększyć prędkość. aha Inwerter potrafi wiele.......... - hubertox - 2011-11-09 Ktoś kiedyś napisał na forum, że inverter za wszelką ceną dąży do zadanych mu wartości. Ogólnie pisząc gdy ilość czynnika jest odpowiednia to sprężarka pracuje z różną prędkością. Gdy czynnika jest mało to pracuje z większą i zazwyczaj stałą prędkością. Osobiście gdy spuszczałem czynnik do min to sprężarka chodziła na maxa i w ogóle nie zwalniała. R410a Inwerter potrafi wiele.......... - Shitashii - 2011-11-11 Bo próbuje prędkością nadrobić spadek ciśnienia... Wiadomo, wszystko ma swe granice. Inwerter potrafi wiele.......... - crocens - 2011-11-11 spadek którego ciśnienia...? bo większe obroty to spadek m.in. ciśnienia ssania... Inwerter potrafi wiele.......... - Shitashii - 2011-11-11 Musi skroplić czynnik, żeby miało się co rozprężać. |