Forum Klimatyzacja
Stacja odzysku - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Stacja odzysku (/showthread.php?tid=5717)

Stacja odzysku - adamdud - 2011-12-11

Witam
Chcę zakupić stację odzysku http://elgracool.pl/product-pol-167-Stacja-do-odzysku-czynnikow-MiniMax-E.html Co o niej sądzicie Big Grin

Stacja odzysku - adas - 2011-12-12

Mam od trzech lat działa , rocznie przetaczam około 100kg

Stacja odzysku - miezala5 - 2011-12-12

Drogie te CPSy!
ma ktos moze ten wynalazek:
http://www.chlodnictwo-sklep.pl/product_info.php?cPath=142_143_149&products_id=3276_Stacja_odzysku_czynnik%F3w_ch%B3odniczych_APP_SINGLE

opis ciekawy!
Pozdrawiam!
Robert
p.s ja tez juz niedlugo bede musial kupic swoja stacje!

Stacja odzysku - Bogdan_New_Jersey - 2011-12-13

czwarty rok mi służy bez usterek

Stacja odzysku - miezala5 - 2011-12-13

Jeżeli mówisz o tej G1 SINGLE to bardzo mnie to cieszy bo taka sobie sprawie.
Dzieki za odzew!
Pozdrawiam!
Robert

Stacja odzysku - adamdud - 2011-12-13

No to kupiona stacja zoobaczymy jak się będzie spisywała Smile

Stacja odzysku - miezala5 - 2011-12-14

adamdud napisał(a):No to kupiona stacja zoobaczymy jak się będzie spisywała Smile

Którą w końcu kupileś?

Stacja odzysku - Shitashii - 2011-12-14

kibicL napisał(a):Dobra stacja to taka stacja kiedy stosunek dwutlenku węgla potrzebny do produkcji stacji będzie niższy niż odzyskany czynnik uszkadzający warstwę ozonową.Firmy często kupują tylko po to aby mieć w razie kontroli.
Nie rozumiem Twojego podejścia.
Wypuszczanie freonu w powietrze to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
A dobra stacja to taka, której producent zapewnia części zamienne. Z moją były problemy, ale sam skleciłem z części nieoryginalnych :-). Następnym razem CPS.

Stacja odzysku - Shitashii - 2011-12-14

Może jednak będą używali stacji odzysku zgodnie z przeznaczeniem, a nie do podpierania drzwi.

Stacja odzysku - adamdud - 2011-12-15

miezala5 napisał(a):
adamdud napisał(a):No to kupiona stacja zoobaczymy jak się będzie spisywała Smile

Którą w końcu kupileś?
MiniMaxa-E

Stacja odzysku - miezala5 - 2011-12-15

adamdud napisał(a):
miezala5 napisał(a):

Którą w końcu kupileś?
MiniMaxa-E

Jak wrażenia na żywo?
Pozdrawiam!
Robert

Stacja odzysku - wit - 2011-12-16

a czym się różni odzysk -od przepuszczania stacją z butli do butli?

powinna odzyskiwać i "po cieczy" - przynajmniej większość stacji tak ma w reklamach -a nawet i w instrukcjach.

Ze zazwyczaj nie odzyskuje po cieczy -a takie przetoczenie stację odzysku niszczy -to już inna sprawa.

przetoczenie cieczy z butli do butli poprzez stację odzysku -i tak jest mniej obciążające niż np. odzysk -przetoczenie 30kg czynnika ze zbiornika cieczy w urządzeniu...

ale -dobrze piszesz -zarówno przetłaczając czynnik do innej butli -jak odzyskując większa ilość po cieczy -zazwyczaj uszkodzimy stację. parametry i możliwości w ulotkach -a rzeczywiste możliwości stacji odzysku to całkiem różne sprawy. W każdym przypadku ważne jest rozsądne podejście -i odpowiednio delikatne ustawianie zaworów...

Stacja odzysku - Shitashii - 2011-12-16

Bo właśnie ten odzysk po cieczy jest możliwy przy wyłączonej sprężarce i odpowiednio otwartych zaworach :-) Ja czasem tak robię. Big Grin Inaczej się nie da na dłuższą metę.

Shitashii napisał(a):Inaczej się nie da na dłuższą metę.

w niektórych stacjach się da.

mam rzemieślnicza -bodajże holenderską. paskudna jak... ale ciecz łyka.

ma wymiennik cieplny i sobie odparowuje... i żre wtedy z max mocą dopuszczalną dla wbudowanej sprężarki -utrzymując automatycznie ssanie około 5bar...
jak podpiąć tą paskudę "po cieczy" -to butla "w oczach grubieje" ...

kibicL napisał(a):Dlatego moim zdaniem nie należy przez stację przetaczać nowego czynnika.

stacja powinna być wyprodukowana z wykorzystaniem materiałów samosmarujących.
ale raczej nie jest.
i jadodałem, że używanego ciekłego teżsię nie powinno przetaczać.
Zazwyczaj -stację projektuje księgowy a instrukcję i kartę danych technicznych układa marketingowiec... a pisze spec od "sprzedaży hipnotycznej"

Stacja odzysku - klima75 - 2012-02-05

Witam
Ja własnie kupiłem stacje VALUE wygląda naprawde przyzwoicie nawet nie spodziewałem sie w tak niskiej cenie takiego wykonania teraz w promocji jest w www.brasner.pl/sklep szukałem róznych i cps i mastercool ale cena 50% wiecej a jakosc bardzo podobna

Stacja odzysku - barbie - 2012-02-05

reklama .

Stacja odzysku - awax - 2012-02-05

dwa posty dwie reklamy,Amisze

Stacja odzysku - adamdud - 2012-02-06

awax napisał(a):dwa posty dwie reklamy,Amisze
Przepraszam jak zaczynałem ten post musiałem napisać o jaką stację mi chodzi. To nie reklama tylko zapytanie o towar który mam zamiar zakupić i użytkować. Jak ktoś uważa że to reklama niech się zastanowi zanim zacznie coś pisać.

Stacja odzysku - barbie - 2012-02-06

to się odnosi do klimy75

Stacja odzysku - klima75 - 2012-02-06

Cóż może faktycznie zbyt mocno przywiązuje sie do niektórych firm, ale moge z kilkuletniego doświadczenia w jednej z firm handlowych zaproponowac myśle że dobre cenowo do jakosci rozwiazanie , napewno uciekałbym od nieznanych marek, równo po gwarancji standardowo pękały zaworki w tych stacjach a częsci do nich są nie do kupienia, Value jest do dostania w wielu punktach w całym kraju i myśle że jest to rozsądne rozwiązanie,
pozdrawiam

Stacja odzysku - awax - 2012-02-06

Tylko po co udajesz serwisanta?
Utwórz temat w dziale sprzedam i po krzyku

Stacja odzysku - bxz - 2012-02-06

mam ich pompe, nie jest zła - na razie robi dobre wrazenie...
a taka tempa reklama tylko zniecheca...

Stacja odzysku - adamdud - 2012-02-07

Witam
Panowie stacje kupiłem pracuje ładnie, więc aby zapobiec nerwom i niepotrzebnym sugerstiom reklamowym zamkniemy temat. Co wy na to Smile