Forum Klimatyzacja
Który byście wybrali - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Który byście wybrali (/showthread.php?tid=5719)

Strony: 1 2 3

Który byście wybrali - adamdud - 2011-12-14

Witam zamierzam kupić cyfrowy manometr. Do wybory mam taki http://www.testosites.de/testo550/pl_PL/ lub taki http://brasner.pl/sklep/pl/p/Cyfrowy-zestaw-manometrow-REFCO-Digimon-3-Plus-CA-CCL-elektroniczne-manometry-REFCO/148 Który byście wybrali. A może ktoś ma inną propozycję. Proszę o poradę.
Pozdrawiam

Który byście wybrali - miezala5 - 2011-12-14

Ile z za TESTO 550?

Który byście wybrali - byniom - 2011-12-14

Posiadam i testo i refco ale zdecydowanie preferuję testo.

Który byście wybrali - kubabaku - 2011-12-15

zdecydowanie testo 550...jest jeszcze 570

Który byście wybrali - wit - 2011-12-15

osobiście wolę dobre analogowe i nie lubię cyfrowych

-ale z tamtych to zdecydowanie testo. i może wyższy model...

Który byście wybrali - bartekw - 2011-12-20

ja mam te refco. sa ok ale testo daje weicej mozliwosci. musisz wiedziec co chcesz tak na prawde z nimi robic. jak splity to refco wystarczy jak vrv/vrf to zdecydowanie testo. testo teraz kosztuje 1350pln refco jakies 900 tak naprawde zrobisz wszystko za pomoca analogow jakie preferuje kolega wit Smile

Który byście wybrali - kubabaku - 2011-12-21

refco 900, testo 1350, podziw w oczach klienta...bezcenny Smile

Który byście wybrali - wit - 2011-12-21

cóż
analog -taki o włos lepszy -jak choćby refco z zegarami mieszkowymi glicerynowymi -czterozaworowa oprawa-wszystko w kolorowej oksydzie...
też widać podziw w oczach klienta.

ale ja stara menda... i stara szkoła jestem...
po prostu lubię analogowe. bardziej ufam swoim obliczeniom i swojej interpretacji niż automatom...

Który byście wybrali - andrewrc - 2011-12-23

Witam
Testo 557 można dodatkowo ciągnąć próżnię

Który byście wybrali - wit - 2011-12-23

ciągnąć -każdym można -tyle, że nie każdym zmierzyć...

no i dodatkowo -zazwyczaj sam nie ciągnie -potrzeba jeszcze mieć i pompę próżniowa .... Wink

więc nie zastawem manometrów ciągnąć -a poprzez zestaw...

tyle żartów -możliwość pomiaru próżni jest wskazana -choć zazwyczaj nie jest koniecznością.
ale ta dodatkowa funkcjonalność czasem się przydaje. lepiej mieć -niż nie mieć.

Który byście wybrali - slimtech - 2011-12-24

teoretycznie refco ma wiecej czynnikow i na wyświetlaczu sa wszystkie informacja a na testo trzeba przełączać sie miedzy odczytami

Który byście wybrali - adamdud - 2011-12-24

Ma może ktoś dostęp do ceny i sklepu gdzie kupię Testo 557

Który byście wybrali - wit - 2011-12-24

wygodniej jak wszystko widać "na pierwszy rzut oka -i bez przełączania.
za to testo ma opinię raczej solidniejszego...

i jak dla mnie -fajniej wygląda. a jeśli jednym z zadań cyfrowych manometrów jest "robienie wrażenia na klientach" to wygląd też się liczy. choć to to tylko sprawa gustu.

Który byście wybrali - adamdud - 2011-12-26

Ma może ktoś instrukcję do Testo 550 w pdf. Z góry dziękuje Big Grin Można taniej kupić http://www.conrad.pl/websale7/?shopid=conrad&act=product&prod_number=101484&ref=Ceneo ale nie ma instrukcji bo towar jadzie z Niemiec.

Który byście wybrali - wit - 2011-12-27

niekoniecznie to taniej z opisu nie wynika -ale ze zdjęć wygląda to na zubożony zestaw -bez walizki i tylko jedna czujka temperatury.
pełen zestaw -to z tego źródła wcale niekoniecznie taniej 550-2

Który byście wybrali - slimtech - 2011-12-28

widzalem uszkodzone 560 i nie po jakims dramacie ,maly wypadek

Który byście wybrali - Shitashii - 2011-12-28

Rejestracja mierzonego ciśnienia i temperatury jest w tych manometrach ogromnym plusem. Może znacznie ułatwić i przyspieszyć diagnostykę, a w konsekwencji naprawę. Reszta to trochę bajer. Ale przyjemny bajer.

Który byście wybrali - adamdud - 2011-12-28

wit napisał(a):niekoniecznie to taniej z opisu nie wynika -ale ze zdjęć wygląda to na zubożony zestaw -bez walizki i tylko jedna czujka temperatury.
pełen zestaw -to z tego źródła wcale niekoniecznie taniej 550-2
Sory ale jak mam kupić walizkę za 300 zeta i do tego 2-gą sondę za 200 zeta to dzięki zestaw kompletny to ponad 2500 zł a tu cena nie całe 1200 to dużo ?

Który byście wybrali - Bogdan_New_Jersey - 2011-12-28

Ja z tego jestem bardzo zadowolony

[Obrazek: SMAN2_3-src-splash.jpg]

Który byście wybrali - wit - 2011-12-28

dla wita ważniejsza zawartość -dlatego używa analogowych.

adamdud napisał(a):Sory ale jak mam kupić walizkę za 300 zeta i do tego 2-gą sondę za 200 zeta to dzięki zestaw kompletny to ponad 2500 zł a tu cena nie całe 1200 to dużo ?

dlaczego tyle ? różnica w tym samym źródle jest 330zeta. -dodatkowo walizka i druga czujka. zestaw 550-2

jeśli już pchamy się w cyfrowe -to druga czujka i to poprawnie WSPÓŁPRACUJĄCA z zestawem się przyda. nie każda najtańsza będzie współpracować -i nie każda będzie wystarczająco dokładna...

-a jeśli jednym z zadań manometrów cyfrowych jest robienie wrażenia na klientach -to oryginalna walizka rzecz ważna. a nieoryginalna -dobra i zabezpieczająca delikatny przyrząd -to stówa. dobre walizki są drogie -i nie robią takiego wrażenia jak oryginalne z napisami...

jeśli decydujemy się płacić za bajery... to bajerujmy do końca -a nie na siłę oszczędzajmy.

dlatego -ja wolę zwykłe analogowe -dobrej klasy i dokładne. nie lubię bajeru... więc mam analogowe.

ale... walizkę mam oryginalną... i wygląda i zabezpiecza i jest wygodna. inna rzecz, że nie miałem okazji kupić bez walizki taniej...

Który byście wybrali - wit - 2011-12-28

kibicL napisał(a):Wit płacą ci za dobre wrażenie?

płacą.

jak pojedzie ktoś w brudnym drelichu i wysypie młotek i śrubokręty z worka -to dostanie przysłowiowe grosze. jeśli zażąda więcej -to go wyśmieją.

pojedzie ktoś z porządnymi -zadbanymi narzędziami - czysto ubrany -i w dodatku z sensem rozmawiający -to może zażądać dużo więcej.

prosta hierarchia "Pan Kazio" "fachowiec" i Fachowiec

jak dodatkowo naprawi coś co wcześniej 5-ciu innych nie dało rady... to może wołać jeszcze więcej. i ponownie go zawołają...

jak robi się dobre wrażenie -w tym poziomem usług -to ma się pracę i to lepiej płatną. jak się robi złe wrażenie... to nikt nie chce ani płacić ani zatrudnić.

Który byście wybrali - miezala5 - 2011-12-29

Kupilem Testo 550-2 a niech tam!
Bedzie i walizka!Wink
Mam instrukcje do 570 od Stefanbuda (ktory gdzies zniknol z forum swoja droga?)
Bede mogl na podstawie tej instrukcji rozpracowac 550tke?
Pozdrawiam!
Robert

Który byście wybrali - bxz - 2011-12-29

Gdzie i za ile kupiłeś?

Który byście wybrali - barbie - 2011-12-29

manometry Bogdana są u nas w polsce do kupienia za 1969+VAT .

Który byście wybrali - bxz - 2011-12-29

gdzie?