![]() |
|
chłodnia piekarnia-wydłużona fermentacja - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: chłodnia piekarnia-wydłużona fermentacja (/showthread.php?tid=5767) |
chłodnia piekarnia-wydłużona fermentacja - miglanc - 2012-01-14 witam wszystkich nie mam doświadczenia w budowaniu chłodni -jestem piekarzem który lubi majsterkować i który prosi o pomoc potrzebna jest chłodnia do ciasta ,gotowe wyroby w tym przypadku ciasto uformowane w kęsy chleba czy bułki, muszą przeleżeć w warunkach ciasto jest surowe do odpieku temp.od 2-4 stopni wymagania to system chłodzenie który nie bedzie powodował ,,skórzenia,,ciasta one po prostu obsycha pod wpływem przepływu powietrza a i jeszcze mój pomysł -wiadomo prąd drogi więc kąbinuję tak aby czerpać chłód z zewnątrz i wtłaczać do środka chłodni,oczywiście potrzebne będą filtry,wentylatory,termostaty aby to działało chłodnia ma stać na zewnątrz pod dachem wymiary to 3m na 2m wysokość 2.1m poradzcie z czego to zbudować jaką izolację i jakiej mocy,typ agregatu,itp. z góry dziękują Paweł chłodnia piekarnia-wydłużona fermentacja - jacek 64 - 2012-01-14 Chcesz zbudować chłodnię , czy wystawiać na zewnątrz, żeby się schłodziło ? Jak będziesz miał minus 20 na zewnątrz to podgrzejesz powietrze i uzykasz +4. Ale jak będziesz miał +10 to tylko chłodnia cię ratuje. Na tym forum masz mnóstwo podpowiedzi jak zbudować ściany chłodni. Sam układ chłodniczy zleć fachowcom . chłodnia piekarnia-wydłużona fermentacja - miglanc - 2012-01-15 mg i awax dziękuję za błyskotliwe odpowiedzi,rozumiem że na miarę waszych możliwości. jacek 64 jasnę że nie zbuduję instalacji sam ale chciałbym firmie która mi serwisuję urządzenia powiedzieć jak to ma mniej więcej to ma wyglądać . co do tego oczym pisałem że chcę czerpać powietrze z zewnątrz ,to tylko przy odpowiednich warunkach tzn temp.na zewnątrz bliska zakładanej wewnątrz.instalacja musi być przygotowana na 100 % powierzchni chłodni co do instalacji chłodniczej czy grawitacja którą założył bym np.na suficie dała by radę czy musi być ruch powietrza.pytam ze względu na to ,,obsychanie ciasta,, chłodnia piekarnia-wydłużona fermentacja - barbie - 2012-01-15 R12 .llort itp. |