![]() |
|
Poszukiwane dane do biznesplanu - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: EXPERT RADZI (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Poszukiwane dane do biznesplanu (/showthread.php?tid=5770) |
Poszukiwane dane do biznesplanu - klimacold - 2012-01-12 Witam Pisze własnie biznesplan na firmę zajmująca się klimatyzacją wentylacją i ogrzewnictwem. Mam problem gdyż poszukuje danych kim będą klienci i jak wielki jest potencjalny rynek. Chodzi tu o Polske południową a konkretniej o woj śląskie i małopolskie. Dalej potrzebne mi są dane ilu klientów w skali roku będzie korzystało z moich usług. Dane muszą być spójne z wyliczeniami. Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie? Bardzo bym prosił kogoś kto ma takie dane o podesłanie lub kontakt ze mną. Mój mail marcingondas@gmail.com Dziękuje i pozdrawiam. Poszukiwane dane do biznesplanu - awax - 2012-01-12 Kolego nie gniewaj się ,ale już dawno tak się nie ubawiłem jak czytając Twój post. Napisz chociaż czy ta firma ma być jednoosobowa czy też zatrudniać będzie 3000 pracowników bo to troszeczkę ma wpływ na taki biznesplan. Poszukiwane dane do biznesplanu - Shitashii - 2012-01-12 Jak w GUS-ie nie mają takich danych, to pewnie nikt ich nie ma. A skąd my mamy wiedzieć kim będą Twoi klienci? Pewnie ludzimi . Liczby możesz sobie wpisywać jakie chcesz, a życie wszystko zweryfikuje. Piszesz również: "Dalej potrzebne mi są dane ilu klientów w skali roku będzie korzystało z moich usług." wpisz 100. A jak będziesz miał tylko 10 , to zamkniesz firmę? Reklama dźwignią handlu! Poszukiwane dane do biznesplanu - awax - 2012-01-12 Domyślam się,że biznesplan potrzebny jest do jakiejś dotacji,refundacji lub kredytu. Pewnie ma to być pod urzędnika. Taki biznesplan można zamówić jak każdy projekt ,tyle,że to troszkę kosztuje. Poszukiwane dane do biznesplanu - klimacold - 2012-01-13 Ciesze sie że poniektórych rozbawiłem wiem że może to bawić. Lecz chodzi o to jak w branży klimatyzacyjnej określić klienta, kim jest?, ile zarabia?, czy jest klientem indywidualnym?, czy jest to firma? i jak to np udowodnić ...? daje do myślenia ![]() Spotkałem się z takim problemem i proszę o dane lub statystyki poparte danymi które można udowodnić np jakie jest wasze doświadczenie jaki klient do was dociera, których jest mniej a których więcej. Biznes plan na jest pisany na firmę 2 osobową tzn. jedna ekipa monterska. Mam nadzieje że już jest ciut jaśniej i że niektórzy zaawansowani mają jakieś doświadczenie którym mogli by się podzielić. Możemy to potraktować jako badanie konsumenta waszych usług. Czyli kim są wasi usługobiorcy jaką drogą do nich docieracie itd itp... Dziękuję nie gniewam się
Poszukiwane dane do biznesplanu - bartekyogico - 2012-01-13 Sprawdż mail, jak nie doszło reklamuj. Pozdro. Poszukiwane dane do biznesplanu - crocens - 2012-01-13 chcesz to tylko montować? Tą klimę, wentylację i ogrzewnictwo? Poszukiwane dane do biznesplanu - klimacold - 2012-01-14 Tu chodzi o instalację serwis i przeglądy okresowe. Jeden kolega już mi trochę pomógł, zastanawiam się czy można np znalezc dane ile firm posiada klimatyzacje w woj śląskim i małopolskim Poszukiwane dane do biznesplanu - crocens - 2012-01-14 Jaki biznesplan byś nie wyliczył to najważniejszy nie jest montaż (choć montaży jest od groma) tylko serwis: szybki i sprawny. Bez tego żaden biznesplan się nie sprawdzi... Czy Ty lub Twój kolega z biznesplanu macie wiedzę z zakresu ogólnie rozumianej klimatyzacji? Poszukiwane dane do biznesplanu - klimacold - 2012-01-14 Tak oczywiście że serwis też wchodzi w grę, mam 5 lat doświadczenia pracy w zawodzie. |