Forum Klimatyzacja
wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie (/showthread.php?tid=5923)

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - Bogdan_New_Jersey - 2012-03-13

Ok! Panowie.

Ci co uważają że syfony do 410a są nie potrzebne, mają racje.
Wiec ja ich wszystkich przepraszam i zwracam honor, wielki ukłon w waszym kierunku
za waszą wiedze.

Rzeczywiście przy mieszance gazu 410a i oleju POE ta mieszanka się tak dobrze miesza że syfony nie są wymagane.

Z tego co zaczerpnąłem wiedzy od naprawdę bardzo mądrych osób i dostałem od nich odpowiednią lekturę, dowiedziałem się, ze jak stworzono tą mieszankę nikt nawet nie przypuszczał ze tak te dwa składniki się zmieszają. Gdzie ich lepkość była odmienna.
Kiedyś kazali robić te syfony, teraz rzeczywiście nowe instrukcje nic nie piszą żeby syfony instalować czy nie instalować.
Teraz z tego co przeczytałem napisane jest że nie jest wymagane.
Because R-410A and POE oilmix so well together , oil-trap
installation is generally not required on R-410A systems.

Jeszcze raz wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie

dołączam pewien plik zapraszam do lektury, ale po angielsku Sad http://bbpol.com/bogdan/410a.pdf

Każdy z nas jest tylko człowiekiem i każdy z nas jest omylny i po to jest to forum żebyśmy wspólnie przedyskutowali pewne zagadnienia.
Ale czasami trzeba się przyznać do błędu lub niewiedzy, nie ważne jaki nam nadano tytuł.
Pozdrawiam Bogdan

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - Bogdan_New_Jersey - 2012-03-13

jest pewne "ale"! dlaczego jest dużo odmiennych artykułów w tej sprawie?
na przykład tą notatkę co przeczytałem
Bogdan_New_Jerse napisał(a):Ja znalazłem pewną notatkę, gdzie pisze że niektórych systemach typu mini split (czyli te wszystkie LG Fujitsu itp) w parowniku linia powrotna jest tak ułożona że jest ona pierwszym syfonem i jeżeli linia nie przekracza 15stóp to nie trzeba montować następnych syfonów.

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - awax - 2012-03-13

Niestety nie znam angielskiego
Co do stosowania czy też nie stosowania syfonów w dalszym ciągu uważam,że zależy to od instalacji.
Producent podaje średnice,długości i przewyższenie maksymalne i do tych wartości nie wymaga syfonowania.
Klimatyzacja to nie tylko splity i krótkie montaże.
Powrót oleju także nie ma jedynie na celu zapewnienie smarowania lecz także zmniejszenie jego ilości w układzie co wpływa na wydajność.
Cóż,ja będę wykonywał instalację tak jak mnie uczono i zgodnie z wytycznymi w normach i mam nadzieję,że nikt tej rewelacyjnej właściwości R 410A nie wykorzysta przy rurociągach np o średnicach powyżej 100 mm i przewyższeniach rzędu 20-30 m.
A może niech wykorzysta.

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - AS - 2012-03-13

Witam,
Dokładnie jest tam napisane, że "generalnie nie są wymagane". Natomiast pisanie, że nie są potrzebne jest bardzo szkodliwe. Zapewne w niewielkich instalacjach, to o czym mówi Awax zapewne tak jest i się to sprawdza, ale w instalacji dużej(moc i odległość np do skraplacza) nie dam wiary, że syfony nie są potrzebne. Autor opisuje również procedurę montażu, opisuje komponenty , które mogą współpracować z R410a.

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - crocens - 2012-03-13

Czapki z głów przed Tobą Bogdanie, bo pofatygowałeś się by problem rozwiązać Smile
Ale mam też kontr artykuł:
http://www.djsonline.com/longlineset.pdf
Tutaj znów pisze, że syfony są potrzebne powyżej 5m przewyższenia (15 stóp)

Także...

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - mentor12 - 2012-03-13

W tej dokumentacji zaleca się stosowanie syfonów i nie ma tam wzmianki nie dotyczy R-410 a
http://beta.centrum.pl/area/images/upload/DTR_agregaty_skraplaj%C4%85ce_BRISTOL.pdf
awax niech niewykorzysta to się nauczy.

Także......

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - awax - 2012-03-13

Można to podsumować ,że same kursy i szkolenia to nie wszystko.
Uczyć powinno się przede wszystkim w szkole,a nie z instrukcji montażu i obsługi.

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - Bogdan_New_Jersey - 2012-03-14

Niech każdy robi jak uważa, jeżeli nie chcesz stosować syfonów nie montuj ich, ci co chcą niech je montują.
Mi chodzi oto że jest to prawdą ze nie trzeba ich stosować. Wysłałem zapytanie do producenta klimatyzacji, żeby oni mi to wyjaśnili, jak przyjdzie odpowiedz to wam napisze.

Na razie wszyscy których sie zapytałem (inspektorów i techników) mówią że nie ma zalecenia. Jeżeli producent na ten temat nic nie pisze w swojej literaturze to po co je montować. Z tego co wiem nie stosowanie pułapek olejowych, nie jest w stanie uszkodzić kompresora a ni zmniejszyć wydajności pracy.

Szczerze wam powiem że sam w to nie mogę uwierzyć. Ale jak mądrzejsi odemnie piszą że nie ma wpływu, to widocznie nie ma.

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - Bogdan_New_Jersey - 2012-03-14

crocens napisał(a):Czapki z głów przed Tobą Bogdanie, bo pofatygowałeś się by problem rozwiązać Smile
Ale mam też kontr artykuł:
http://www.djsonline.com/longlineset.pdf
Tutaj znów pisze, że syfony są potrzebne powyżej 5m przewyższenia (15 stóp)

Także...

Ja tez znalazłem w firmie Goodmen (nie polecam tej firmy) link http://www.goodmanmfg.com/Portals/0/pdf/Tech%20Manuals/IO-GSX13C.pdf
I rzeczywiście ci mówią żeby stosować.
Sam nie wiem co powiedzieć. Ale coś mi sie wydaje że my tej zagadki nie wyjaśnimy, jak nawet konstruktorzy nie potrafią sie dogadać.
Teraz sprawdziłem drugiego producenta, co montuje pompę tej samej kampanii co goodmen i ten drugi twierdzi że jest to obojętne.

Wszystko to wygląda jak nasze dwie partie w Polsce PO i PiS

Może jest tak jak pisze mentor12 że dodają jakiś składnik żeby była lepsza mięszalność tych dwóch składników, ale nie wszyscy producenci ufają temu składnikowi.

idę spać dobranoc!

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - awax - 2012-03-14

Bogdan_New_Jersey napisał(a):Niech każdy robi jak uważa, jeżeli nie chcesz stosować syfonów nie montuj ich, ci co chcą niech je montują.
Mi chodzi oto że jest to prawdą ze nie trzeba ich stosować. Wysłałem zapytanie do producenta klimatyzacji, żeby oni mi to wyjaśnili, jak przyjdzie odpowiedz to wam napisze.

Na razie wszyscy których sie zapytałem (inspektorów i techników) mówią że nie ma zalecenia. Jeżeli producent na ten temat nic nie pisze w swojej literaturze to po co je montować. Z tego co wiem nie stosowanie pułapek olejowych, nie jest w stanie uszkodzić kompresora a ni zmniejszyć wydajności pracy.

Szczerze wam powiem że sam w to nie mogę uwierzyć. Ale jak mądrzejsi odemnie piszą że nie ma wpływu, to widocznie nie ma.

No cóż Bogdan,nie bardzo wiem dlaczego piszesz coś takiego?Pułapki olejowe z pewnością wytrącają olej z czynnika,a wpływ ilości oleju w czynniku na jego wydajność jest niezaprzeczalny.
Warto też zaznaczać czy dotyczy to małych układów z kompresorami scroll?Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa przy sprężarkach tłokowych zwłaszcza tych z pompą oleju.To także klimatyzacja i trzeba określić granice.
Może któryś z producentów je poda? 20KW,50KW,500KW???
Może ilość sprężarek ma na to wpływ?albo ilość jednostek wewnętrznych?

Wg mojej wiedzy rodzaj urządzenia może zwalniać z obowiązku syfonów,czy też pułapek i jest tak dlatego,że przy tych konkretnych rozwiązaniach konstrukcyjnych spęłnione są ogólne wytyczne projektowania wymienników i rurociągów (średnice,długości itp)
Przecież przy większości małych splitów na R22,czy R407 tez nie wymaga się syfonów.

cześć awax
pamiętajmy ze piszemy tutaj tylko o gazie 410a
dla mnie zawsze było trzeba stosować pułapki olejowe, ale teraz jak przeczytałem. Zasady pracy gazu 410a i jest to wydane perzez urząd który dokładnie sie tym zajmuje, to sam sie zdziwiłem, dokładnie tam pisze ze ich nie trzeba stosować (dokładnie tam pisze że są nie rekomendowane) i odnosi sie to do wszystkich urządzeń na czynnik 410a.
I co o tym myśleć?
Ja sam w to nie mogę jakoś uwierzyć.
Jak zadałem to pytanie osobom u dystrybutorów co prowadzą szkolenia, to sami sie zaczęli kłócić, Niektórzy mi powiedzieli ze rzeczywiście tak jest ze nie trzeba stosować, ale do nich tez to nie dochodzi. Pokazywali mi jakieś tabelki wykresy, jakieś dziwne rzeczy.

wielki ukłon w kierunku forumowiczów Bobek bartekw stefanbud barbie - awax - 2012-03-14

R 410 A nie jest żadnym nadzwyczajnym czynnikiem i jakiekolwiek ogólne dywagacje nie mają wielkiego sensu.
Myślę,że przy okazji promowania nowego czynnika w małych klimatyzatorkach wykorzystano do marketingu jego niby nadzwyczajne zdolności.
Jaki by to nie był czynnik to olej zawsze zle wpływa na wydajność,mieszając się pogarsza własności czynnika,nie mieszając tworzy na ściankach warstwę izolacyjną itd itd.
Nie ma żadnego powodu aby do tego czynnika stosować jakiekolwiek inne wytyczne niż do pozostałych.
Ta na marginesie ,napiszcie ile razy stosowaliście syfonowanie w splitkach na R22 lub R407???Gwarantuję,że tak samo nie są niezbędne jak w małych na 410.
Co do wydajności to też nikt się utrat,a rzędu 10 procent nie przejmuje gdyż już sam dobór jest najczęściej na oko lub z uproszczonych tabelek.