Forum Klimatyzacja
regulator ciśnienia skraplania - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: regulator ciśnienia skraplania (/showthread.php?tid=5935)

regulator ciśnienia skraplania - jacek 64 - 2016-12-04

Witam Kolegów. Agregat wody lodowej . Oznaczenie AQL.45.BLN. Przy mrozach automatyka wyłącza go . Podejrzewam że wentylator przechładza go zbytnio, i stąd problemy. Spada ciśnienie skraplania powyżej krytycznego punktu . Wentylator nie ma regulacji obrotów . Startuje wraz ze sprężarką .Układ jest On-of . Dlatego też chcę dać regulator . Wentylator jest trójfazowy - około 2 kW . Potrzebuję zamontować regulator prędkości obrotowej wentylatora. Szukam gotowego rozwiązania . Np falownik z czujnikiem ciśnienia . Czy montowaliście takie rozwiązania ? macie jakieś propozycje ?

regulator ciśnienia skraplania - wallygator - 2016-12-04

To zamontuj falownik sterowany z przetwornika ciśnienia i z głowy. Sam podałeś takie rozwiązanie moim zdaniem dobre, więc w czym problem?

regulator ciśnienia skraplania - Artic - 2016-12-04

Fajnym i skutecznym rozwiązaniem jest regulator Danfoss RGE. Prosty w montażu i uruchomieniu. Dla wersji trójfazowej musisz dostawić przekaźnik pracy sprężarki lub styk pomocniczy z stycznika.

Dla twoich zastosowań to RGE-Z3T4-7DS lyb RGE-Z3T4-7DS jeśli jest na R410

regulator ciśnienia skraplania - Artic - 2016-12-04

wallygator napisał(a):To zamontuj falownik sterowany z przetwornika ciśnienia i z głowy. Sam podałeś takie rozwiązanie moim zdaniem dobre, więc w czym problem?

Ciężkie w ogarnięciu jeśli nie ma się doświadczenia w pracy z falownikiem.

regulator ciśnienia skraplania - jacek 64 - 2016-12-04

O czymś takim myślałem , Gotowe rozwiązanie . Gdybym zakupił osobno falownik i osobno przetwornik ciśnienia wtedy była by zabawa z dopasowaniem charakterystyki wyjścia przetwornika i wejścia falownika . Muszę tylko sprawdzić maksymalną moc jaką mogę podłączyć . Dzięki Artic z podpowiedź .

regulator ciśnienia skraplania - wallygator - 2016-12-04

Bez przesady falowniki nie gryzą Big Grin i konfiguracja nie jest jakoś skomplikowana.

regulator ciśnienia skraplania - poniedzialkowski - 2016-12-05

Najprościej bylo by założyć presostat i puścić sygnał sterowania wentylatorem przez stycznik. Najtaniej znaczy????

regulator ciśnienia skraplania - poniedzialkowski - 2016-12-05

Tam nie miało być znaków zapytania. Sorki.

regulator ciśnienia skraplania - MarioO - 2016-12-07

jacek 64 napisał(a):Witam Kolegów. Agregat wody lodowej . Oznaczenie AQL.45.BLN.
Takie sprzęty powinny posiadać w standardzie płynną regulację obrotów wentylatora skraplacza.Dla czego nie posiadają?Koszty?W skali całego urządzenia i inwestycji żadne. Żona ma Corsę bogato wyposażoną poduchy,klima i co i szyby opuszczane ręcznie na korbki :lol:

regulator ciśnienia skraplania - Shitashii - 2017-01-08

Czujnik ciśnienia z wyjściem 0-10V. Na falowniku ustawiasz np 4V - 25Hz, 10V - 50Hz. Ale to już doświadczalnie w zależności od potrzeb i zakresu czujnika. To wszystko.

regulator ciśnienia skraplania - jacek 64 - 2017-02-13

Wykonałem następującą przeróbkę tego agregatu : Zamontowałem presostat ciśnieniowy który załącza się przy 16 barach a wyłącza się przy 13 . Wpiąłem go w szereg sterowania stycznika wentylatora. Przez okres mrozów cały styczeń i połowa lutego maksymalny mróz w mojej okolicy doszedł do-13 st C. Układ zachowywał się następująco Przy -10 st C . wentylator załączał się po 35 sekundach od załączenia agregatu, a następnie pracował 15 sekund, i znowu przerwa około 30 sekund. Przy -2 st C wentylator załączał się po 15 sekundach na 30 sekund. Ani razu ciśnienie skraplania nie spadło poniżej krytycznego punktu ( czynnik R407C)
. Układ się nie wyłączał. Ciśnienie skraplania było utrzymywane na poziomie powyżej 13 barów .

regulator ciśnienia skraplania - miezala5 - 2017-02-13

Zastanawiam się zawsze jaki wpływ na żywotność wentylatora ma tak częste on/off?

regulator ciśnienia skraplania - Tomek2306 - 2017-03-02

Posiadam regulatory - gotowe na czynnik R407C wraz z przetwornikami CARELL , regulacja płynna - went. załącza sie przy 17. barach .