Forum Klimatyzacja
Kapilara - wymiana - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Kapilara - wymiana (/showthread.php?tid=5961)

Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-27

Musze wymienic kapilare!
Obecna jest zatkana i wydaje mi sie wyjatkowo krotka max 50cm.
Co sie dzieje w ukladzie przy za krotkiej kapilarze a co przy zadlugiej?
Pozdrawiam!
Robert

Kapilara - wymiana - crocens - 2012-03-28

Pomyśl...
Weź rurkę fi 6, najdłuższą jaką masz i dmuchnij w nią z całych sił. Później weź z tej rurki utnij 30cm i dmuchnij w te 30cm.
Podpowiedź: chodzi o ilość powietrza

Kapilara - wymiana - wit - 2012-03-28

za długa-większe dławienie -niższa temp odparowania -niższa wydajność, większe przegrzanie -praca jedynie częścią parownika . urządzenie niby może zejść do niższych temperatur -jeśli da radę i jeśli starczy ograniczonej wydajności. -generalnie "chłodzi wolniej"

za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej temperatury -początkowo po uruchomieniu szybka zjeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej przestaje zjeżdżać.
jak mocno za krótka -to leje w sprężarkę i praktycznie brak efektu chłodniczego -za mała różnica ciśnień -sprężarka nie da rady wytworzyć różnicy ciśnień -bo szybciej ucieka z tłoczenia na ssanie niż sprężarka dmucha... -odparowanie bardzo wysoko -w krańcowym przypadku za krótkiej kapilary w ogóle może nie dochodzić do odparowania i skraplania -a sprężarka jedynie "miesza czynnik"aż sama padnie.

wnioski -kapilara ani za długa ani za krótka-trzeba dobrać właściwą długość.
koniec wykładu.

Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-28

Bardzo Bardzo Dziekuje!
Mysle ze w moim przypadku powodem skonania sprezarki byla za krotka kapilara!
A ze sie przytkala jest szansa doprowdzic wszystko do porzadku.
Jest to zwykly kredens chlodniczy ale nauczyc sie mozna wiele.
Hm tylko od jakiej dlugosci zaczac?te 50cm plus 50?
Pozdrawiam!
Robert

Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-28

Wow!Niezle!
Dzieki!
Wyszlo mi 140cm!
Zobaczymy!Smile
Pozdrawiam!
Robert

Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-28

wit napisał(a):za długa-większe dławienie -niższa temp odparowania -niższa wydajność, większe przegrzanie -praca jedynie częścią parownika . urządzenie niby może zejść do niższych temperatur -jeśli da radę i jeśli starczy ograniczonej wydajności. -generalnie "chłodzi wolniej"

za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej zjeżdżać.jeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej
temperatury -początkowo po uruchomieniu szybka zprzestaje jak mocno za krótka -to leje w sprężarkę i praktycznie brak efektu chłodniczego -za mała różnica ciśnień -sprężarka nie da rady wytworzyć różnicy ciśnień -bo szybciej ucieka z tłoczenia na ssanie niż sprężarka dmucha... -odparowanie bardzo wysoko -w krańcowym przypadku za krótkiej kapilary w ogóle może nie dochodzić do odparowania i skraplania -a sprężarka jedynie "miesza czynnik"aż sama padnie.

wnioski -kapilara ani za długa ani za krótka-trzeba dobrać właściwą długość.koniec wykładu.

Myślę że crocens dał lepszy wykład choć prosty i trafiający. Osobiście twój wykład jest mądry do pewnego stopnia i momentu.Ten fragment Wit mnie nie przekonuje. za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej zjeżdżać.jeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej
Szkoda że nie napisałeś o średnicy kapilary która odgrywa dużą rolę.Dobrze dobrana kapilara długością nie zapewnia nam oczekiwanego przegrzania skoro kolego wit zapominasz w wykładzie o jej średnicy wewnętrznej Smile

Kapilara - wymiana - wit - 2012-03-29

cholera literówka-w drugiej części oczywiście opisuje co się dzieje jak za krótka.

o średnicy nie zapominam. to już na inny wykład. Wink

po prostu Kolega miezala5 o średnicę nie pytał -więc założyłem, że średnica jest jedna ustalona -taka jak była w oryginale -i zmieniać będzie tylko długość -bo średnicę ma taką jaką ma. z konkretnej kapilary utnie albo metr albo 3.
i nie będzie 10-ciu rozmiarów używał.
w żadnym momencie nie było ile metrów i jakiej średnicy ma -być -było pytanie o zjawiska zależne od długości -na co udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi.

oczywiście długość i średnica są powiązane.

Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-29

wit napisał(a):cholera literówka-w drugiej części oczywiście opisuje co się dzieje jak za krótka.

o średnicy nie zapominam. to już na inny wykład. Wink

po prostu Kolega miezala5 o średnicę nie pytał -więc założyłem, że średnica jest jedna ustalona -taka jak była w oryginale -i zmieniać będzie tylko długość -bo średnicę ma taką jaką ma. z konkretnej kapilary utnie albo metr albo 3.
i nie będzie 10-ciu rozmiarów używał.
w żadnym momencie nie było ile metrów i jakiej średnicy ma -być -było pytanie o zjawiska zależne od długości -na co udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi.

oczywiście długość i średnica są powiązane.

Dokładnie taj jak mówisz!Smile
Pozdrawiam!
Robert

Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-29

bxz odpowiem na twój podpis.Naprawdę Smile Smile

Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-29

o.k
moze jutro

bxz napisał(a):napisz jak robotę zrobisz jaką długość kapilary dałeś, ja nigdy nie miałem okazji zweryfikować programu Wink

Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-29

miezala5 napisał(a):o.k
moze jutro

bxz napisał(a):napisz jak robotę zrobisz jaką długość kapilary dałeś, ja nigdy nie miałem okazji zweryfikować programu Wink
Brak okazji jest współczynnikiem.Mam prawa jazdy od tylu i tylu lat.Jutro po dwudziestu latach po zdaniu egzaminu mam okazję poprowadzić pojazd.Jaki współczynnik że dojadę na miejsce wymiany kapilary?Moim zdaniem taki sam jak powodzenie dobrania dobrej i prawidłowej kapilary.Brak okazji tłumaczy brak albo doświadczenia albo ruchu w interesie.Będąc taksówkarzem nie oznacza wyjazdu do klienta.A co za tym idzie doświadczenia jako taksówkarz i kierowca nie mając wzięcia z jakiegoś tam powodu.Okazję mają szanowani fachowcy na weryfikację swojego doświadczenia.Na okazję trzeba sobie zapracować.Mi wygląda to na niedopuszczanie do samodzielnej pracy.

Kapilara - wymiana - bxz - 2012-03-30

nie Tobie to oceniac. kiedy dobiera się kapilary chciałbym posłuchać?
Bo ja je wymieniam, to nie poprawiam po producencie, a chłodnictwa nie robię to i ze składakami nie mam do czynienie. Nie zapominaj ze rozmawiasz z hydraulikiem.

Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-30

Wymienilem!
Program wyliczyl mi 140cm - 0,9
Założyłem 150cm zakładając że łatwiej skracać niż dokładać!Smile i ładnie układ działa.
Pozdrawam!
Robert

Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-30

Należy tylko się cieszyć z osiągnięcia sukcesu. Smile A wydłużanie kapilary pozostawmy laikom.Nie znam sposobu na skuteczne wydłużenie bez niepotrzebnego rozprężenia czynnika Cool

Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-04-01

Jest jedna rzecz ktora mnie zastanawia w tej wymianie!
Mianowcie bardzo syczy przy rozprezaniu!
Moze jeszcze mogla by byc dluzsza?
Odtrabilem sukces bo parametry pracy urzadzenia sa o.k
ale syczy dosc glosno!
Co o tym myslicie?
Pozdrawiam!
Robert

Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-04-01

Zakładając że kapilara jest dobrze dobrana i ucięta,objaw taki jak przy zbyt małej ilości czynnika.