![]() |
|
Kapilara - wymiana - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Kapilara - wymiana (/showthread.php?tid=5961) |
Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-27 Musze wymienic kapilare! Obecna jest zatkana i wydaje mi sie wyjatkowo krotka max 50cm. Co sie dzieje w ukladzie przy za krotkiej kapilarze a co przy zadlugiej? Pozdrawiam! Robert Kapilara - wymiana - crocens - 2012-03-28 Pomyśl... Weź rurkę fi 6, najdłuższą jaką masz i dmuchnij w nią z całych sił. Później weź z tej rurki utnij 30cm i dmuchnij w te 30cm. Podpowiedź: chodzi o ilość powietrza Kapilara - wymiana - wit - 2012-03-28 za długa-większe dławienie -niższa temp odparowania -niższa wydajność, większe przegrzanie -praca jedynie częścią parownika . urządzenie niby może zejść do niższych temperatur -jeśli da radę i jeśli starczy ograniczonej wydajności. -generalnie "chłodzi wolniej" za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej temperatury -początkowo po uruchomieniu szybka zjeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej przestaje zjeżdżać. jak mocno za krótka -to leje w sprężarkę i praktycznie brak efektu chłodniczego -za mała różnica ciśnień -sprężarka nie da rady wytworzyć różnicy ciśnień -bo szybciej ucieka z tłoczenia na ssanie niż sprężarka dmucha... -odparowanie bardzo wysoko -w krańcowym przypadku za krótkiej kapilary w ogóle może nie dochodzić do odparowania i skraplania -a sprężarka jedynie "miesza czynnik"aż sama padnie. wnioski -kapilara ani za długa ani za krótka-trzeba dobrać właściwą długość. koniec wykładu. Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-28 Bardzo Bardzo Dziekuje! Mysle ze w moim przypadku powodem skonania sprezarki byla za krotka kapilara! A ze sie przytkala jest szansa doprowdzic wszystko do porzadku. Jest to zwykly kredens chlodniczy ale nauczyc sie mozna wiele. Hm tylko od jakiej dlugosci zaczac?te 50cm plus 50? Pozdrawiam! Robert Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-28 Wow!Niezle! Dzieki! Wyszlo mi 140cm! Zobaczymy! ![]() Pozdrawiam! Robert Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-28 wit napisał(a):za długa-większe dławienie -niższa temp odparowania -niższa wydajność, większe przegrzanie -praca jedynie częścią parownika . urządzenie niby może zejść do niższych temperatur -jeśli da radę i jeśli starczy ograniczonej wydajności. -generalnie "chłodzi wolniej" Myślę że crocens dał lepszy wykład choć prosty i trafiający. Osobiście twój wykład jest mądry do pewnego stopnia i momentu.Ten fragment Wit mnie nie przekonuje. za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej zjeżdżać.jeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej Szkoda że nie napisałeś o średnicy kapilary która odgrywa dużą rolę.Dobrze dobrana kapilara długością nie zapewnia nam oczekiwanego przegrzania skoro kolego wit zapominasz w wykładzie o jej średnicy wewnętrznej
Kapilara - wymiana - wit - 2012-03-29 cholera literówka-w drugiej części oczywiście opisuje co się dzieje jak za krótka. o średnicy nie zapominam. to już na inny wykład. ![]() po prostu Kolega miezala5 o średnicę nie pytał -więc założyłem, że średnica jest jedna ustalona -taka jak była w oryginale -i zmieniać będzie tylko długość -bo średnicę ma taką jaką ma. z konkretnej kapilary utnie albo metr albo 3. i nie będzie 10-ciu rozmiarów używał. w żadnym momencie nie było ile metrów i jakiej średnicy ma -być -było pytanie o zjawiska zależne od długości -na co udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi. oczywiście długość i średnica są powiązane. Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-29 wit napisał(a):cholera literówka-w drugiej części oczywiście opisuje co się dzieje jak za krótka. Dokładnie taj jak mówisz! ![]() Pozdrawiam! Robert Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-29 bxz odpowiem na twój podpis.Naprawdę
Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-29 o.k moze jutro bxz napisał(a):napisz jak robotę zrobisz jaką długość kapilary dałeś, ja nigdy nie miałem okazji zweryfikować programu Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-29 miezala5 napisał(a):o.kBrak okazji jest współczynnikiem.Mam prawa jazdy od tylu i tylu lat.Jutro po dwudziestu latach po zdaniu egzaminu mam okazję poprowadzić pojazd.Jaki współczynnik że dojadę na miejsce wymiany kapilary?Moim zdaniem taki sam jak powodzenie dobrania dobrej i prawidłowej kapilary.Brak okazji tłumaczy brak albo doświadczenia albo ruchu w interesie.Będąc taksówkarzem nie oznacza wyjazdu do klienta.A co za tym idzie doświadczenia jako taksówkarz i kierowca nie mając wzięcia z jakiegoś tam powodu.Okazję mają szanowani fachowcy na weryfikację swojego doświadczenia.Na okazję trzeba sobie zapracować.Mi wygląda to na niedopuszczanie do samodzielnej pracy. Kapilara - wymiana - bxz - 2012-03-30 nie Tobie to oceniac. kiedy dobiera się kapilary chciałbym posłuchać? Bo ja je wymieniam, to nie poprawiam po producencie, a chłodnictwa nie robię to i ze składakami nie mam do czynienie. Nie zapominaj ze rozmawiasz z hydraulikiem. Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-03-30 Wymienilem! Program wyliczyl mi 140cm - 0,9 Założyłem 150cm zakładając że łatwiej skracać niż dokładać! i ładnie układ działa.Pozdrawam! Robert Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-03-30 Należy tylko się cieszyć z osiągnięcia sukcesu. A wydłużanie kapilary pozostawmy laikom.Nie znam sposobu na skuteczne wydłużenie bez niepotrzebnego rozprężenia czynnika
Kapilara - wymiana - miezala5 - 2012-04-01 Jest jedna rzecz ktora mnie zastanawia w tej wymianie! Mianowcie bardzo syczy przy rozprezaniu! Moze jeszcze mogla by byc dluzsza? Odtrabilem sukces bo parametry pracy urzadzenia sa o.k ale syczy dosc glosno! Co o tym myslicie? Pozdrawiam! Robert Kapilara - wymiana - mentor12 - 2012-04-01 Zakładając że kapilara jest dobrze dobrana i ucięta,objaw taki jak przy zbyt małej ilości czynnika. |