Forum Klimatyzacja
Wymiana Sprężarki - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wymiana Sprężarki (/showthread.php?tid=5963)

Wymiana Sprężarki - miezala5 - 2012-03-29

Witam!
Mam do wymiany dwie duze sprezarki po 16kW w klimatyzatorach.
Jedna zwiera a druga chodzi ale na LP i HP cisnienie jest takie samo tzn 9bar(407)
W zwiazku z tym ze jeszcze nie wymienialem tak duzych sprezarek w klimatyzacji mam kilka pytan:
1)Czy gaz z tej ktora jeszcze chodzi moge po przefiltrowaniu wykozystac ponownie (6kg)
2)Czy przedmuchujac instalacje azotem i ciagnac proznie pozbede sie czesci oleju z jednostki wewnetrznej (kanalowej)
3)Czy powinienem zalozyc na jakis czas filtry na strone ssaca

Na co powinienem zwrócić szczególną uwage przy tej wymianie.
Bardze prosze o kilka porad!
Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert

Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-29

miezala5 napisał(a):Witam!
Jedna zwiera a druga chodzi ale na LP i HP cisnienie jest takie samo tzn 9bar(407)
W zwiazku z tym ze jeszcze nie wymienialem tak duzych sprezarek w klimatyzacji mam kilka pytan:
1)Czy gaz z tej ktora jeszcze chodzi moge po przefiltrowaniu wykozystac ponownie (6kg)
2)Czy przedmuchujac instalacje azotem i ciagnac proznie pozbede sie czesci oleju z jednostki wewnetrznej (kanalowej)

Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
Z tej co zwiera czynnika nie można wykorzystać.W tej co zwiera należy założyć filtr odkwaszacz.W przypadku drugim czynnik do wykorzystania a sprężarka wymieniona pod warunkiem poszukania pzyczyny uszkodzenia płyty zaworowej.Podobnie powinniśmy poszukać przyczyny uszkodzenia elektrycznego sprężarki nr.1 co nie oznacza że zwarcie o tym świadczy.Zwarcie może powodować uszkodzony stycznik.Na 3 odpowiadam zalecane a nawet pożądane w przypadku sprężarki nr 2 aby pozostałośći zmielonej płyty zaworowej nie dostały się do karteru nowo wymienionej sprężarki. Cool

Wymiana Sprężarki - barbie - 2012-03-29

mentor !--widziałeś w rotacyjnej sprężarce płytę zaworową--w nowym sprzęcie nie stosuje się już SAF .

Nie nie widziałem ale za to widziałem tłokowe o nawet większej wydajności. a pytający nic nie mówi z jakimi mamy do czynienia.A wróżką nie jestem. odpowiadam z doświadczenia.I nadmienię że filtr odkwaszacz nie jest filtrem docelowym i trzeba go wymienić na zwykły odwadniający.

Wymiana Sprężarki - gregorkoz - 2012-03-29

miezala5 napisał(a):Witam!

Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
generalnie problem ze skraplaniem

Wymiana Sprężarki - miezala5 - 2012-03-29

Bardzo dziekuje za cenna wiedze!

Klimy to LG: LB-E6080RH 16,5kW
j.w. to kanałówki
Stacje benzynowa obsługuje firma zewnetrzna ale po wycene wymiany sprezarek zwrocili sie do mnie.
Nie wiem jaki typ sprezarki jest w/w jednostce zew. ale kilka ladnych lat maja.
Sprezark chce zalozyc takie same na R407.
Jednostki wew. 3-4m wyzej od j.zew.
Byłem zaskoczony ze padly sprezarki w dwuch jednostkach jednoczesnie.
Moja teoria jest taka po rozmowie z kierownikiem ze zima caly czas sie grzeja klimami bo nagrzewnica w centrali nie daje rady.Mysle ze to zajechalo sprezarki a kilka tygodni w tym roku po -20C zalatwlo sprzet definitywnie!
Jeszcze raz dziekuje za rady!
Pozdrawiam!
Jak by co to bede jeszcze pytal!
Robert

Wymiana Sprężarki - Bock - 2012-03-29

Kiedyś miałem przypadek że w 2szt. FUJITSU o podobnej mocy co u CIebie padły sprężarki po ok pół roku użytkowania Smile ale tam to była ich wada fabryczna miały nawet nr seryjne jeden po drugim, wymienione działają do dziś a to już z 5 lat.

Co do twojego przypadku to przyczyn może być wiele.

Tą spalona nr 1. to instalka do dmuchania i ewentualnie płukania dobrze też filterek odkwaszający wrzucuić, czynnik nowy!
Tą nr.2 mieszającą to wymienić na nową i czynnik też można dać nowy!

Do kolegów gdzie montujecie filterek odkwaszający układ?

Pozdrawiam!

Moje doświadczenie podpowiada mi że na ssaniu.Bo chodzi o ochronę uzwojenia. Smile

Wymiana Sprężarki - hubertox - 2012-03-30

Wtrącę się do wątku odnośnie płukania układu. W jaki sposób płuczecie układ? Czy sam azot wystarczy?

Wymiana Sprężarki - barbie - 2012-03-30

jak jest -20 stopni na grzaniu to sprężarki mają lżej .na stacjach nikt nie czyści filtrów--co jest powodem usterek na grzaniu .

Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-30

barbie napisał(a):jak jest -20 stopni na grzaniu to sprężarki mają lżej .na stacjach nikt nie czyści filtrów--co jest powodem usterek na grzaniu .
barbie nie wiem co to ma do tematu ale odchodząc od niego poczytam co jest powodem i ewentualnie podzielimy się doświadczeniami.

Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-30

mentor ma wykształcenie chłodnicze.A barbie jakie? Cool Cool