![]() |
|
Wymiana Sprężarki - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Wymiana Sprężarki (/showthread.php?tid=5963) |
Wymiana Sprężarki - miezala5 - 2012-03-29 Witam! Mam do wymiany dwie duze sprezarki po 16kW w klimatyzatorach. Jedna zwiera a druga chodzi ale na LP i HP cisnienie jest takie samo tzn 9bar(407) W zwiazku z tym ze jeszcze nie wymienialem tak duzych sprezarek w klimatyzacji mam kilka pytan: 1)Czy gaz z tej ktora jeszcze chodzi moge po przefiltrowaniu wykozystac ponownie (6kg) 2)Czy przedmuchujac instalacje azotem i ciagnac proznie pozbede sie czesci oleju z jednostki wewnetrznej (kanalowej) 3)Czy powinienem zalozyc na jakis czas filtry na strone ssaca Na co powinienem zwrócić szczególną uwage przy tej wymianie. Bardze prosze o kilka porad! Dziekuje! Pozdrawiam! Robert Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-29 miezala5 napisał(a):Witam!Z tej co zwiera czynnika nie można wykorzystać.W tej co zwiera należy założyć filtr odkwaszacz.W przypadku drugim czynnik do wykorzystania a sprężarka wymieniona pod warunkiem poszukania pzyczyny uszkodzenia płyty zaworowej.Podobnie powinniśmy poszukać przyczyny uszkodzenia elektrycznego sprężarki nr.1 co nie oznacza że zwarcie o tym świadczy.Zwarcie może powodować uszkodzony stycznik.Na 3 odpowiadam zalecane a nawet pożądane w przypadku sprężarki nr 2 aby pozostałośći zmielonej płyty zaworowej nie dostały się do karteru nowo wymienionej sprężarki.
Wymiana Sprężarki - barbie - 2012-03-29 mentor !--widziałeś w rotacyjnej sprężarce płytę zaworową--w nowym sprzęcie nie stosuje się już SAF . Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-29 Nie nie widziałem ale za to widziałem tłokowe o nawet większej wydajności. a pytający nic nie mówi z jakimi mamy do czynienia.A wróżką nie jestem. odpowiadam z doświadczenia.I nadmienię że filtr odkwaszacz nie jest filtrem docelowym i trzeba go wymienić na zwykły odwadniający. Wymiana Sprężarki - gregorkoz - 2012-03-29 miezala5 napisał(a):Witam!generalnie problem ze skraplaniem Wymiana Sprężarki - miezala5 - 2012-03-29 Bardzo dziekuje za cenna wiedze! Klimy to LG: LB-E6080RH 16,5kW j.w. to kanałówki Stacje benzynowa obsługuje firma zewnetrzna ale po wycene wymiany sprezarek zwrocili sie do mnie. Nie wiem jaki typ sprezarki jest w/w jednostce zew. ale kilka ladnych lat maja. Sprezark chce zalozyc takie same na R407. Jednostki wew. 3-4m wyzej od j.zew. Byłem zaskoczony ze padly sprezarki w dwuch jednostkach jednoczesnie. Moja teoria jest taka po rozmowie z kierownikiem ze zima caly czas sie grzeja klimami bo nagrzewnica w centrali nie daje rady.Mysle ze to zajechalo sprezarki a kilka tygodni w tym roku po -20C zalatwlo sprzet definitywnie! Jeszcze raz dziekuje za rady! Pozdrawiam! Jak by co to bede jeszcze pytal! Robert Wymiana Sprężarki - Bock - 2012-03-29 Kiedyś miałem przypadek że w 2szt. FUJITSU o podobnej mocy co u CIebie padły sprężarki po ok pół roku użytkowania ale tam to była ich wada fabryczna miały nawet nr seryjne jeden po drugim, wymienione działają do dziś a to już z 5 lat.Co do twojego przypadku to przyczyn może być wiele. Tą spalona nr 1. to instalka do dmuchania i ewentualnie płukania dobrze też filterek odkwaszający wrzucuić, czynnik nowy! Tą nr.2 mieszającą to wymienić na nową i czynnik też można dać nowy! Do kolegów gdzie montujecie filterek odkwaszający układ? Pozdrawiam! Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-29 Moje doświadczenie podpowiada mi że na ssaniu.Bo chodzi o ochronę uzwojenia.
Wymiana Sprężarki - hubertox - 2012-03-30 Wtrącę się do wątku odnośnie płukania układu. W jaki sposób płuczecie układ? Czy sam azot wystarczy? Wymiana Sprężarki - barbie - 2012-03-30 jak jest -20 stopni na grzaniu to sprężarki mają lżej .na stacjach nikt nie czyści filtrów--co jest powodem usterek na grzaniu . Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-30 barbie napisał(a):jak jest -20 stopni na grzaniu to sprężarki mają lżej .na stacjach nikt nie czyści filtrów--co jest powodem usterek na grzaniu .barbie nie wiem co to ma do tematu ale odchodząc od niego poczytam co jest powodem i ewentualnie podzielimy się doświadczeniami. Wymiana Sprężarki - mentor12 - 2012-03-30 mentor ma wykształcenie chłodnicze.A barbie jakie?
|