Forum Klimatyzacja
Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER (/showthread.php?tid=6013)

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - miezala5 - 2012-06-02

Podpowiedzcie co inwestor ma na mysli w przypadku invertera?
Grzałke karteru sprężarki i tacy jenostki zewnetrznej?
Pozdrawiam!
Robert

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - rooi - 2012-06-02

miezala5 napisał(a):Podpowiedzcie co inwestor ma na mysli w przypadku invertera?
Grzałke karteru sprężarki i tacy jenostki zewnetrznej?
Pozdrawiam!
Robert

Robert może o to :
Cytat:Opcja "ARCTIC"
Opcja ARCTIC ułatwia pracę urządzeń w trybie grzania w okresach zimowych. W temperaturach < 5?C załączane są dodatkowe grzałki co zapobiega występowaniu nieporządanych zjawisk (zamarzanie wymiennika jednostki zewnętrznej, zamarzanie tacy ociekowej, gęstnienie oleju).
W skład zestawu wchodzą : grzałka karteru sprężarki, grzałka tacy ociekowej jednostki zewnętrznej, klixon, dodatkowy zacisk elektryczny.
Pozdrawiam BW

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - miezala5 - 2012-06-02

Urzadzenia maja caly rok chłodzic!
Nie wiem czemu inwestorzy upieraja sie na inwertery!
Ale chca tylko ze z fabrycznie zamontowanym zestawem całorocznym!?
Pozdrawiam!
robert

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - Shitashii - 2012-06-02

Ma na myśli jednostkę, która pracuje od -20 i jest bez żadnych przeróbek. I tyle.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - csw - 2012-06-02

Właśnie mam ten sam problem i co w przypadki tem - 20C a klima ma chłodzić.
Mowa o inverterze (dokładnie S 36AW), pociągnie czy nie pociągnie, generalnie to ekstremalny przypadek .

szwarcc@o2.pl napisał(a):Właśnie mam ten sam problem i co w przypadki tem - 20C a klima ma chłodzić.
Mowa o inverterze (dokładnie S 36AW), pociągnie czy nie pociągnie, generalnie to ekstremalny przypadek .

Ja zamontowałem trzy tylko Libero Inverter które maja -10 w katalogu!
Przehulały ostatnia zime a nie bylo cieplo i wszystko o.k
Teraz musze miec jednak na papierze -20 ale napisali w specyfikacji Inverter z zamontowanym fabrycznie zestawem pracy całorocznej do -20!

Kiedys przegrałem przetarg do Policji a wygralo Fujitsu z katologowym -15 gdzie ja dalem Mitsu -20C.
Pytam sie jak to jest jak chcieli do -20 a oni mi odpisali ze wykonawca napisal pismo ze zamontowal zestaw zimowy (czytaj grzalka karteru sprezarki) i gwarantuje ze bedzie do -20C.
Jak ktos ma wygrac to nie podskoczysz.Na uklady nie ma rady!
Pozdrawiam!
Robert

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - Mechanik - 2012-06-06

To ja się może podepnę z pytaniem: Które inwertery na rynku mają gwarantowaną pracę do przynajmniej -20st ? Większość inverterów ma podaną wartość do -15. Tej zimy miałem problem w serwerowni banku bo inwerter przy mroźnych nocach około -20st się wyłączał. Czujka temperatury zewnętrznej stwierdzi że za zimno i do widzenia.
Słyszałem sporo dobrego o Fujitsu i Mitshubishi Electric, ale chciałbym poprosić o wypowiedź ludzi którzy w praktyce montowali, bo katalogom ostatnio nie ufam.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - miezala5 - 2012-06-06

Żaden nie ma pracy w funkcji chłodzenia do -20C!
Zamontowałem LG które mają do -10C i dawały rade przy -20C!
Zależy chyba od elektroniki i programu.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - Mechanik - 2012-06-06

Problem nie w tym czy przy -20st klima "daje radę" tylko w tym czy właśnie elektronika nie odcina pracy przy pewnym progu temperatury zewnętrznej. Dlatego interesują mnie testy praktyczne a nie dane katalogowe. Jeśli ten LG nie odcinał pracy na silnym mrozie to ok. Możesz podać model jeśli pamiętasz.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - miezala5 - 2012-06-06

LG LIBERO-E INVERTER S18AQU UCO jedn.zewn. E18SQ j.wew.
Daje rade!
Przydała by sie grzałka karteru spreżarki żeby dłużej pożyła!Smile
Pozdrawiam!
Robert

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - jacek 64 - 2012-06-06

Przegrałem ten sam przetarg na policji-bo dałem Daikina. Ma w papierach pracę do -20 st C - po przecięciu jednej zwory. Daikin oficjalnie to deklaruje .

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - mentor12 - 2012-06-06

Przedstawiciel dystrybutor to nie to samo co producent

Wiekszosc Przetargów jest ustawiona albo przynajmniej pisana pod konkretna firme.
Polska rzeczywistość.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - adas - 2012-06-07

Ścienne jednostki Fujitsu nie mają ograniczenia niskiej temperatury zewnętrznej , pracują bezawaryjnie 2008r polecam także Mitsubishi Heavy Industries. Na podlasiu pracują od kilku lat , dawały radę przy -27 C

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - Mechanik - 2012-06-07

adas napisał(a):Ścienne jednostki Fujitsu nie mają ograniczenia niskiej temperatury zewnętrznej , pracują bezawaryjnie 2008r polecam także Mitsubishi Heavy Industries. Na podlasiu pracują od kilku lat , dawały radę przy -27 C

Na stronie Mitsubishi Heavy Industries podają że agregat pracuje do -15. Poza tym czy jest to ten sam produkt co Mitsubishi Electric?
Rozumiem że cały czas wszyscy piszemy o inverterach? Tylko one mnie interesują. Za pół roku zdaje się nie będzie można już sprzedawać w Unii klimatyzatorów ON/OFF.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - awax - 2012-06-07

Witam
Wszystkie klimatyzatory pracują na tych samych zasadach,ograniczenia mogą być jedynie w sterowaniu elektronicznym ,które może wyłączać urządzenie poniżej określonej temperatury.
Każdy model wyposażony w grzałkę oraz regulację wentylatora skraplacza będzie TAK SAMO zachowywał się np przy minus 20 C.
Nie ma żadnego powodu aby było inaczej.
Czasami producent podaje minimalną temperaturę pracy z uwagi na klasę energetyczną,której warunki przy tak niskich temperaturach nie są spełniane.
Zwłąszcza w funkcji chłodzenia (serwerownia )ważne jest głównie utrzymanie ciśnienia skraplania do czego wystarczy np.presostat HP sterujący wentylatorem skraplacza.
Porównajcie to do agregatów chłodniczych z zewnętrznymi skraplaczami,to analogia i nie może być mowy,żeby poniżej minus 20 zamrażarki w marketach przestały działać.
Myślę,że ostatnio mamy mały wyścig producentów klimatyzatorów w deklarowaniu coraz niższej temp zewnętrznej w funkcji chłodzenia ,czyli czegoś co i tak było ,ale wstawienie tego w karcie katalogowej pozwala zadość uczynić wymaganiom Klientów.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - hary811 - 2012-06-07

ja montuje on/offa i budermana sc4

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - Mechanik - 2012-06-07

awax - Nikt tu nie rozpatruje zasady działania układu freonowego w niskich temperaturach. Temat jest znany.
Chodzi mi tylko o minimalną temperaturę pracy zaszytą w algorytmie płytki invertera, która powoduje zatrzymanie jego pracy przy silnych mrozach. Zależy mi by ten zaprogramowany próg był jak najniższy i sprawdzony w praktyce. Jeśli piszecie że Daikin i LG nie mają odcięcia pracy przy -20 to ok, dopisze je do listy tego co mogę brać pod uwagę.

Cytat:ja montuje on/offa i budermana sc4

Jak pisałem, za pół roku on/offa już oficjalnie wycofują i nie kupisz. Chyba że leżaki magazynowe, których wiecznie nie będzie, więc trzeba już się rozglądać za alternatywą.

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER - mentor12 - 2012-06-07

Alternatywą będzie kolejny zestaw przekształcający na pracę włącz- wyłącz.A w promocji kuwetka do kocich odchodów aby te wszystkie innowacje pomieścić.Nie rozumiem jednej rzeczy.Dlaczego stosujecie różne zestawy aby poprawić sprawność działania urządzenia.Producent podaje zakres zastosowań.A jeśli ktoś sztucznie usprawnia urządzenie i na siłę proponuje klientowi w ofercie to tak naprawdę nie jest profesjonalistą i notabene poniekąd sam siebie krzywdzi i oszukuje.Dany sprzęt posiada swoje przeznaczenie i warunki pracy określone przez producenta a nie dystrybutora danego urządzenia.Który zrobi wszystko aby je upłynnić z zasobów magazynowych uświadamiając w bezczelny sposób że silnik od malucha pociągnie zestaw z naczepą tylko wystarczy zamiast gażnika zamontować kran i sprężarkę powietrza.Pewnie że pociągnie.Tylko pytanie ile wytrzyma wał silnika obliczony przez producenta na zerwanie.