Forum Klimatyzacja
skoda octavia,VW jetta,Mercedes e klasa okular ? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: skoda octavia,VW jetta,Mercedes e klasa okular ? (/showthread.php?tid=6050)

skoda octavia,VW jetta,Mercedes e klasa okular ? - Lee11 - 2012-04-26

Witam.Proszę o pomoc.

1.Skoda octavia rok 2007 2 szt. Puste układy.Jakieś słabe punkty tego modelu? Próba na azocie niby ok. Po napełnieniu czynnikiem jedna trzyma ok 5 miesięcy druga ok 1-2 miesiace -relacje właścicieli.
2.Vw jetta rok 2008 klimatronik ,temp zew 17°C nastawy na LO ciśnienia LP 3,HP 8-10. Min.temp. u wylotu z kratek nawiewowych 11-10°C,klient chciałby zimniej Smile ?
3.Mercedes e klasa rok 1997 klimatronik układ pusty świeci przycisk econ. Po napełnieniu brak reakcji kompresor stoi econ świeci nadal.
Proszę o rady i POZDRAWIAM.

skoda octavia,VW jetta,Mercedes e klasa okular ? - awax - 2012-04-26

Może do jakiegoś serwisu autoklimatyzacji zaprowadzić te autka?

Też tak myślę :lol:

No cóż, każde forum tematyczne jest czasami pomocne, powstaje i jest tworzone po to aby ktoś mógł się czegoś z niego dowiedzieć. Niezainteresowani raczej tu nie wchodzą. No ale... dzięki za wysiłek i okazaną pomoc.Nie każdy jest tak wszechwiedzący jak ty. Pozdrawiam

skoda octavia,VW jetta,Mercedes e klasa okular ? - awax - 2012-04-27

Lee11 napisał(a):No cóż, każde forum tematyczne jest czasami pomocne, powstaje i jest tworzone po to aby ktoś mógł się czegoś z niego dowiedzieć. Niezainteresowani raczej tu nie wchodzą. No ale... dzięki za wysiłek i okazaną pomoc.Nie każdy jest tak wszechwiedzący jak ty. Pozdrawiam
Ja równiez pozdrawiam i zapewniam ,że chętnie podzielę się swoją wiedzą z każdym kto traktuje ten zawód poważnie.
Jeżeli oczekujesz pomocy to daj coś również od siebie.
Zapraszam do włączenia się do KCICHIK lub innej organizacji i nie oczekuj prezentów w postaci darmowych porad odnośnie całej listy awarii w autkach.
Inna sprawa,że poziom akurat tych pytań nie jest imponujący i tak:
1.szukać nieszczelności wszelkimi metodami,w przypadku gdy schodzi po dłuższym czasie szczególnie zwrócić uwagę na stronę ssącą i uszczelnienie czołowe kompresora,w drugim przypadku na skraplacz;
2Jeżeli klient chce zimniej to niech kupi sobie izotermę,zmniejsz nadmuch na min i po jakimś czasie pokażesz mu ,że ma niżej;
3,nie obejdzie się bez diagnozy komputerowej,KTS lub inny podobny przyrząd
Czy to takie skomplikowane?nie ma złotych środków
Pozdrawiam

skoda octavia,VW jetta,Mercedes e klasa okular ? - Lee11 - 2012-04-29

Witam AWAX. Moja odpowiedź była kierowana do innej osoby która mi odpisała -ingerencja moderatora.
Co do pytania 1, zapytałem w prosty sposób,chodziło mi o słabe punkty tego modelu tak jak np.opel astra G lecą skraplacze.
W przypadku pytania 2 jak zauważyłeś sam się śmieję i zastanawiam, lecz coraz częściej spotykam się z opinią iż właściciele nowo zakupionych aut porównują je do wcześniej posiadanego modelu, marki. I tu padają słowa "Panie tamten to mi mroził" często tyczy się to właśnie VW. Zmniejszam prędkość nawiewu tak ja piszesz.
Pytanie 3 zadałem ponieważ to mój pierwszy przypadek tego modelu z tymi objawami.
Mogę tu otwarcie powiedzieć że nie mam kilkunastoletniego doświadczenia jak pewnie wielu tu piszących.

Dziękuję za okazane zainteresowanie i odpowiedź. POZDRAWIAM

skoda octavia,VW jetta,Mercedes e klasa okular ? - awax - 2012-04-29

Kolego Lee11 pomimo,że nie Masz kilkunastoletniego doświadczenia to pewnie niejednokrotnie miałeś Klienta,który informował Ciebie co jest zepsute i co Masz zrobić.
To są najczęściej ludzie ,którzy właśnie wchodzą na otwarte fora i sami diagnozują swoją usterkę.
Pomagajmy sobie wzajemnie,ale nie szkodząc jednocześnie.