![]() |
|
koszty utrzymania mroźni - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: koszty utrzymania mroźni (/showthread.php?tid=6115) |
koszty utrzymania mroźni - savitar7 - 2012-05-09 Witam, jestem zupełnie zielony w tym temacie, dopiero zaczynam biznes związany z produktami mrożonymi i mam pytanie odnośnie porównania kosztów utrzymania powierzchni mroźnej. Pierwsza alternatywa to wynajem tej powierzchni od innej firmy. Mam ofertę 20m2 (pewnie 50-60m3) - 2000zł/mc Druga alternatywa to postawienie mroźni z płyt obornickich w pomieszczeniu, które posiadam. Potrzebuję bardziej powierzchnię niż objętość, więc byłoby 20m2 - 40m3 (wysokość 2m). Konstrukcja łatwo rozbieralna - pomieszczenie wynajmowane. Samo pomieszczenie mroźne jestem w stanie zrobić we własnym zakresie wg wytycznych - grubość płyty, łączenia. Do tego kupno agregatu - nie mam zielonego pojęcia jakiego (marka, moc, funkcje), oczywiście najlepiej używany (cena). Do tego fachowe podłączenie i uruchomienie agregatu. Pytanie do doświadczonych osób jest następujące: ile może kosztować powyższa inwestycja (rząd wielkości) oraz jakie koszty miesięczne generuje utrzymanie takiej mroźni? Przykład: jeżeli postawienie takiej mroźni zamknie się w 10000zł a późniejsze wydatki na prąd wynoszą np.500zł miesięcznie to opłaca się bardziej niż wynajem w firmie zewnętrznej. koszty utrzymania mroźni - miezala5 - 2012-05-09 Mroźnie są drogie bo musisz miec plyte z rdzeniem poliuretanowym min 100mm,podłoge z płyt plus nawierzchnie ktora nie bedzie sie wgniatac.Dobre drzwi z grzałkami (min 2000pln).To wszystko musi byc zmontowane tak zeby nie bylo mostkow cieplnych bo bedzie Ci przemarzac.Do tego duza dobra chłodnica i agregat. Czym lepiej wykonasz komora tym mniej bedziesz mial strat i mniej za prad! Ciezko zrobic mroznie systemem gospodarczym! Moze w 20000tys by Ci sie udalo? Wszystko jest kwestia jaki okres amortyzacji chcesz przyjac - 5 - 10 - 15 lat? Płacisz czynsz i nic cie nie obchodzi:utrzymanie,awarie,serwis itp. Trudno doradzic dokladnie ale za dwuletni czynsz bedziesz miał dobra mroznie! ![]() Powodzenia! Robert Daj jakies firmie to Ci wycene zrobi za darmo takiej mrozni. koszty utrzymania mroźni - wit - 2012-05-09 100mm poliuretan na mroźnię to skromnie... jak jest pomieszczenie.... to reszta nie tak drogo -ale kilka zł wyjdzie.... i eksploatacja i prąd też kosztują -a jak się nie ma pojęcia -cóż mroźnia nawet mała to nie lodówka -na początku trzeba się liczyć z awariami... i obsługa... a jeśli pomieszczenie wynajęte -to kiedyś rozebrać to też koszt. przenieść gdzie indziej -to jak zbudować od początku... budowa mroźni ma sens jeśli ładnych kilka latek popracuje i pozarabia na siebie. jeśli działalność na rok czy trzy -lepiej wynajmij powierzchnię. jak na 10 i więcej -buduj własną. koszty utrzymania mroźni - miezala5 - 2012-05-10 min napislem 100mm znalem takich co robili z 100mm steropianu!
koszty utrzymania mroźni - mentor12 - 2012-05-10 Najdroższym kosztem jest koszt złego doboru urządzenia
|