![]() |
|
Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni (/showthread.php?tid=6140) |
Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - klm 77 - 2012-05-15 Witam, jak w temacie , czy mogę uzyskać trochę więcej danych jak to przerabjacie, może być na maila. dzięki J. Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - awax - 2012-05-15 Ja nie przerabiam. Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - barbie - 2012-05-15 nic nie przerabiaj jak dobrze dopasujesz chłodnicę będzie hulało .z chlodnicy wywal zawór rozprężny w agregacie zostaw kapilarę . Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - klm 77 - 2012-05-15 Potrzebuję coś bardziej cichego od tradycyjnych agregatów chłodniczych dlatego szukam opinii na ten temat Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - awax - 2012-05-15 Są agregaty chłodnicze równie ciche jak jz klimatyzacji. Stosowanie jz klimatyzatorów jako agregatów chłodniczych to po prostu tania fuszerka.Cóż,Klient tego nie wie. Przy odpowiednim sterowaniu odszranianiem i obniżeniu ciśnienia parowania to można wykorzystać cały klimatyzator,będzie jeszcze taniej. Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - wit - 2012-05-15 ja natomiast spotykałem się z wykorzystywaniem elementów uszkodzonych IZ klimatyzatorów jako części agregatu chłodniczego. obudowa, skraplacz i wentylator z IZ klimy -a sprężarka chłodnicza. dodatkowo zbiornik cieczy i zabezpieczenia. sterowanie -oczywiście robione pod chłodnictwo. można wykorzystać np jednostki z uszkodzoną elektroniką lub sprężarką... w firmie w której kiedyś pracowałem wykorzystywaliśmy nowe JZ klim przeznaczonych na części -często jako części gwarancyjne firma otrzymywała cały klimatyzator do rozbiórki -lub już pozbawiony pewnych elementów... elektronika, sprężarka klimy wymontowane szły do napraw innych klim. zostawał nowy skraplacz z obudową.... albo nówka na złom -albo przeróbka na obudowę agr. chłodniczego. osobiście tego nie robiłem -ale nie widzę przeciwwskazań. jednak cała JZ klimy jako agregat chłodniczy -to nie najlepszy pomysł.da się -jednak nie jest to optimum... troszkę inne charakterystyki agregatów -a kapilara niekoniecznie jest najlepszym zaworem rozprężnym... natomiast z tzr -normalne JZ raczej nie pociągną. Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - awax - 2012-05-15 Zgadzam się z tym,że można wykorzystać skraplacz i wentylator oraz obudowę. Co do sprężarki zdecydowanie odradzam. Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - miezala5 - 2012-05-16 Nawiazujac do tematu: Mam j.z 5kW 407 i chce zrobic agregat do komory. Ile kW sprezarke na R404a moge wlozyc w ten skraplacz? 2,5 - 3,5kW? Jak myslicie Pozdrawiam! Robert Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - wit - 2012-05-16 na zerówkę ? max 3,5kW wydajności -powinno dać radę. weź poprawkę, że wydajność agregatu zmienia się wraz z odparowaniem. i że skraplacz od klimy jest gęsty -wiec się szybko brudzi. wiec troszkę zapasu warto przewidzieć... jak klima miała 5kW wydajności - to sprężarkę chłodniczą 3,5KW skraplacz pociągnie -ale i tak trzeba okresowo czyścić... + zbiornik cieczy. + presostaty +tzr + styczniki +sterownik chłodniczy +elektrozawór.... i z sensem poprzerabiaj rurki... kapilara won - ciecz do zb cieczy... jak dobrze zrobisz -będzie hulać. Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - miezala5 - 2012-05-17 Tak jak mówisz wit! Pozdrawiam! Robert Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - mentor12 - 2012-05-17 No i jeszcze mamy za darmo zabezpieczenie.Akumulator zimna Podróbka silensis nie oznacza nie fachowości.A sprężarka to kwestja zastosowań.I to wszystko.A wściekanie się że to nieprofesjonalizm jest nie na miejscu stosując to w widełkach i kopertach.
Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - ktaa - 2012-10-06 barbie napisał(a):nic nie przerabiaj jak dobrze dopasujesz chłodnicę będzie hulało .z chlodnicy wywal zawór rozprężny w agregacie zostaw kapilarę . Dzięki - tak zrobiłem na razie ok- temperatura w chłodni od 6 - 7 stopni . O szczegółach z pomiarów postaram się informować w miarę upływu czasu i "żywotności" urządzenia. Szczerze mówiąc na początku poszedłem na łatwiznę - nie wywalałem zaworu z chłodnicy bo po prostu o tym zapomniałem - jednostka zewnętrzna zachowywała się jakbym podczas lutowania zrobił "korek" na cieczowej. W dodatku przygasało światło i waliły eski. Przypomniałem sobie o wywaleniu zaworu i jest ok już przez 2 miechy. Pozdrawiam Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - p.obelix - 2012-10-06 Ja pierdzielę jak fuszerka, ciekaw jestem czy to przeżyje 5 lat. Mam zamontowane agregaty gdzie już 14 lat śmigają bez problemu, ciekawe jak to coś da sobie radę? :lol: Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - awax - 2012-10-06 To coś świadczy o instalatorze. MAKABRA Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - wit - 2012-10-07 -czy można w samochodzie zamiast nowego gaźnika dać rurkę paliwową bezpośrednio do kolektora? - można -ale troszkę zaklep /zaciśnij rurkę. - dzięki -tak zrobiłem ścisnąłem rurkę -benzyna cieknie cienkim strumyczkiem i silnik odpalił. zrobiłem już z kilkanaście km -naprawdę jedzie. prędkość reguluję szmatą na kiju lekko zasłaniając wejście. gratuję skutecznego i prostego rozwiązania. A osobiście widziałem kiedyś nieszczelną lodówkę z dołączoną przez "serwisanta" turystyczna butlą 3,5kg od propanu - napełnioną czynnikiem -i instrukcją dla użytkownika -żeby jak lodówka przestaje chłodzić to odkręcił zawór butli -policzył do 10 i zakręcił. Takie dopełnianie odbywało się podobno średnio co 2-3 tygodnie. działało to co najmniej 2 lata -na pewno dłużej niż roczna gwarancja na "naprawę" co dziwne -użytkownik był zadowolony. "Zakład naprawiający nie dał rady kazali zezłomować -a sąsiad takim prostym sposobem poradził -no bo panie tam się **** znają i tylko człowieka chcą na koszty naciągnąć". Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - miezala5 - 2012-10-07 wit napisał(a):-czy można w samochodzie zamiast nowego gaźnika dać rurkę paliwową bezpośrednio do kolektora? Dobre! Miałem podobny przypadek tylko na bardziej zaawansowanyym poziomie bo do urzadzenia byla dolaczona butla z R134 i manometry a klijent kiedy mu rosla temp. glikolu mial dopuszczac czynnika wedlug instrukcji do 2 bar! No ale tez maszyna byla troche drozsza bo drukarska za kupe kasy! Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - klimatolog - 2012-10-10 I działa do dzisiaj bez wykrycia nieszczelności? Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - ktaa - 2014-08-13 Dla wysokiej klasy "instalatorów" Per pan "p.obelix" , oraz pan "awax" Informuję majestatycznie teoretyków - BEZ ZARZUTÓW DZIAŁA I ZARAZ BĘDZIE 3-CI ROK ![]() Zajmijcie się bardzo skomplikowanym i wymagającym myślenia montażem klimatyzatorów typu split w domach i biurach. Pozdrawiam Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni - p.obelix - 2014-08-14 No to żeś pobił rekord wytrzymałości urządzenia :lol: Znam urządzenia co mają 20 lat i działają bez zarzutów
|