Forum Klimatyzacja
Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. (/showthread.php?tid=6144)

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - djmichu - 2012-05-16

Witam,

Na wstępie pragnę przywitać się na forum gdyż jest to mój pierwszy post. Postanowiłem się zarejestrować ponieważ jestem zmuszony zainteresować się tematem klimatyzacji a konkretniej opcją ogrzewania pomieszczenia klimatyzatorem.

Temat klimatyzacji jest mi kompletnie nieznany, ale właśnie jestem w trakcie remontu lokalu w którym będę prowadził swoją działalność. W lokalu jedyną rozsądną opcją na zimę jest ogrzewanie za pomocą klimatyzatora.

Zdążyłem się zapoznać z materiałami na temat powyższego sposobu ogrzewania i mam świadomość, że opcja ta powinna być stosowana raczej jako dogrzewanie a nie ogrzewanie. Wiem też, że klimatyzatory nie mogą pracować poniżej określonej przez producenta temperatury jaka panuje na zewnątrz budynku.
Mimo tych przeciwwskazań jestem już prawie zdecydowany jednak nie wiem w jaki sprzęt mam zainwestować.

I tutaj zwracam się do szanownych forumowiczów, którzy mają większe pojęcie niż ja.

Lokal w którym ma pracować klimatyzacja ma powierzchnię 28,10 m2 i wiem tylko tyle że poprzedni właściciel również ogrzewał pomieszczenie poprzez klimatyzację.

Jak już wyżej wspomniałem nie znam się na tych urządzeniach i zależy mi na informacji jaki sprzęt kupić, jakiego unikać żeby się nie zawieźć. Będę wdzięczny za podanie konkretnych modeli lub linki np. do allegro

Liczę że tutaj uzyskam bardziej rzetelne informacje niż od "specjalistów" montujących klimatyzację w moim mieście, którzy będą zachwalać sprzęt, który mają akurat na stanie.

Planuję na ten temat przeznaczyć 2-3 tyś zł. Czy taka kwota wystarczy na dobór odpowiedniego sprzętu?

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - Shitashii - 2012-05-16

djmichu napisał(a):(...)

Planuję na ten temat przeznaczyć 2-3 tyś zł. Czy taka kwota wystarczy na dobór odpowiedniego sprzętu?
Na dobór sprzętu ta kwota wystarczy, zdecydowanie. Teraz szykuj drugie tyle na sprzęt. Cool
A tak na poważnie, to potrzebne Ci urządzenie, które grzeje od -15*C lub od -20*C, a to kosztuje.

PS> Te 2-3 tyś zł to mam nadzieję, że netto.

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - djmichu - 2012-05-16

Miałem na myśli kwoty brutto, jednak jeśli twierdzisz, że to mało to będę szukał dodatkowych funduszy. Możesz bardziej przybliżyć jakie konkretnie urządzenie masz na myśli?

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - awax - 2012-05-17

Jak już uzyskasz wszystkie informacje to pewnie wspomnisz np.,że to będzie kuchnia i będą tam typowe urządzenia jak.piec do pizzy,patelnia itp?
Jeżeli jednak jest to pomieszczenie z płyt obornickich bez okien służące za archiwum i do tego z jedną zewnętrzną ścianą to zmieścisz się bez problemu w planowanej kwocie.
Pozdrawiam
Napisz może skąd jesteś,to powstrzyma od wypowiedzi ""specjalistów" montujących klimatyzację w moim mieście, którzy będą zachwalać sprzęt, który mają akurat na stanie."

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - miezala5 - 2012-05-17

4kW powinny wystarczyc czyli klimatyzacja 3,5 chłodzenie 4kW grzanie
Zamontowalem ostatnio w biurze Samsunga P+ grzanie do -15.
Dawal rade ale jak w przycisnelo przez tydzien po -20C to dzwonili czemu nie grzeje!Smile
Kwestia rejonu w jakim mieszkasz u nas w gorach to -15 to minimum ale sa rejony ze spokojnie bedzie chulac!
3400 netto bez montazu masz teraz Samsunga P+
Zeby miec do -20 to jeszcze 1500 musisz dolozyc!
Ale i tak wyjdzie taniej niz piec gazowy i instalacja i sterowanie i grzejniki.
Jeszcze jesy kwestia czy tam mieszkasz czy przebywasz od 9tj do 18ej i do domu.
No i wiadomo ze z COP 4 przy mrozie -15 zostanie ci strzelam 2?
Pozdrawiam!
Robert

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - awax - 2012-05-17

Jeszcze tylko warto dodać,że po uwolnieniu cen energii elektrycznej -co ma nastąpić w tym roku-podrożeje ona o około 45%.
COP pozostanie ale koszty poszaleją.

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - djmichu - 2012-05-17

miezala5 napisał(a):4kW powinny wystarczyc czyli klimatyzacja 3,5 chłodzenie 4kW grzanie
Zamontowalem ostatnio w biurze Samsunga P+ grzanie do -15.
Dawal rade ale jak w przycisnelo przez tydzien po -20C to dzwonili czemu nie grzeje!Smile
Kwestia rejonu w jakim mieszkasz u nas w gorach to -15 to minimum ale sa rejony ze spokojnie bedzie chulac!
3400 netto bez montazu masz teraz Samsunga P+
Zeby miec do -20 to jeszcze 1500 musisz dolozyc!
Ale i tak wyjdzie taniej niz piec gazowy i instalacja i sterowanie i grzejniki.
Jeszcze jesy kwestia czy tam mieszkasz czy przebywasz od 9tj do 18ej i do domu.
No i wiadomo ze z COP 4 przy mrozie -15 zostanie ci strzelam 2?
Pozdrawiam!
Robert

Dzięki kolego za rzeczową odpowiedź. Z tego co widzę Samsung P+ zgodny z Twoimi parametrami (3,5/4) chodzi na allegro już za 2690 zł brutto:
http://allegro.pl/klimatyzator-samsung-seria-p-3-5-4-0-kw-promocja-i2332173330.html
Czy coś takiego miałeś na myśli?

Urządzenie ma pracować w firmie, gdzie będzie pracowało non stop kilka komputerów i nic poza tym. Nie planuję piec ani smażyć żadnych potraw. Lokal będzie użytkowany codziennie "od do" i nie chcę inwestować tam w niewiadomo jakie instalacje, bo lokal nawet nie jest mój, jedynie użytkuje go na potrzeby swojej działalności. Lokal znajduje się w kamienicy ze standardową witryną sklepową. Z tego co wiem kamienicy tej raczej nie budowano w technologii płyt obornickich Wink

Jeszcze kwestia montażu. Czy jest sens próbować podchodzić do montażu samodzielnie mając minimalną wiedzę na temat tych urządzeń czy też lepiej się za to nie brać bo można coś popsuć?
Dodam, że jednostka zewnętrzna od wewnętrznej będzie polożona w odległości 2 m i jest już nawet odpowiedni otwór w ścianie bo tak jak wcześniej wspomniałem w lokalu pracowała klimatyzacja.
W jakich granicach kształtują się ceny usługi montażu biorąc pod uwagę powyższe informacje?

PS Przepraszam za tych "specjalistów" wciskających klientom byle co bo jak się domyślam mogłem urazić czyjąś dumę, ale najczęściej w handlu tak właśnie jest, że sprzedaje się to co się ma i niestety nie zawsze idzie to w parze z jakością i ceną. Wiem też że są porządne firmy, które uczciwie podchodzą do tematu i nie sprzedają bubli, jednak nie mam wiedzy na temat takich firm w moim mieście (Grudziądzu) dlatego chcę doradzić się tutaj.

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - awax - 2012-05-18

Bez urazy Kolego po prostu w pierwszym poście podając jedynie powierzchnię pomieszczenia popełniłeś podstawowy błąd.Dobór klimatyzatora do powierzchni (kubatury) może być jedynie przybliżony.Najwięcej zalezy od tego jakie ilości ciepła są do tego pomieszczenia dostarczane,czyli ilość osób,komputerów,itp oraz zyski(straty) z wentylacji.

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - miezala5 - 2012-05-18

Tak takiego samsunga mialem na mysli.
Jak to jest brutto to nie wiem jak to mozliwe!
Katalogowo 3400 netto kosztuje taka klima.
Zadzwon i daj znac bo az jestem ciekawy ile ta firma co sprzedaje bierze za montaż.
Jeżeli masz otwór i krótko do jednostki zewnętrznej to koszt montażu można negocjować.
Bez wielu odpowiednich do montażu klim narzędzi nie jestes w stanie sam zamontowac,uruchomic i sprawdzic poprawnosci dzialania klimatyzacji.
Musisz miec odpowiednie materialy materialy:rury chłodnicze o odpowiedniej srdnicy,przewody elektryczne,przewód odprowdzenia skroplin
Musisz na rurach chłodniczych zrobić kołnierze roztłaczarką żeby połączyć przewody,potem musisz zrbic proznie pompa prozniowa oczywiscie przez baterie manometrów dzieki ktorym jak uruchomisz urzadzenie bedziesz mógł skontrolować poprawnosc parametrów pracy.
Wiec sam widzisz.
Nie zapomnij sprawdzic szczelnosci połączeń żeby Ci freon nie uciekł!Wink
Pozdrawiam!
Robert

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - Klima-cool - 2012-05-22

Witam ja bym zaproponował klimatyzator sinclair np. Ośmiele się dodać moim skromnym zdaniem lepszy od samsunga technologicznie napewno czy koledzy się ze mną zgodzą ??????

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - peen - 2012-05-22

Ciekawi mnie również ile za montaż tego samsunga biorą, skoro sprzedają go niewiele drożej od ceny hurtowej.

Swoją drogą, to teraz Fuji Electric w promocji jest do końca maja. Grzeją do -20 i kosztują około brutto:
RSG07LE - 2,1 kW/3 kW - 2400-2600 zł
RSG09LE - 2,5/3,2 - 2500-2700 zł
RSG12LE - 3,4/4,0 - 3000 zł

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - miezala5 - 2012-05-22

peen napisał(a):Ciekawi mnie również ile za montaż tego samsunga biorą, skoro sprzedają go niewiele drożej od ceny hurtowej.

Swoją drogą, to teraz Fuji Electric w promocji jest do końca maja. Grzeją do -20 i kosztują około brutto:
RSG07LE - 2,1 kW/3 kW - 2400-2600 zł
RSG09LE - 2,5/3,2 - 2500-2700 zł
RSG12LE - 3,4/4,0 - 3000 zł

Do -15C gwoli scisłości!Smile

Sinclar co to za firma?Pierwszy raz słysze!

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - peen - 2012-05-23

miezala5 napisał(a):Do -15C gwoli scisłości!Smile
Sinclar co to za firma?Pierwszy raz słysze!

Katalog i sam dystrybutor pisze i mówi o grzaniu do -20 - zobacz katalog: http://www.iglotech.com.pl/uploads/download/092d78265173ce4307a22766d37694b86aad9772.pdf

Sinclair... to taka jedna z bardziej popularnych firm obok Zibro, Fujitsu czy Midea.

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu. - Klima-cool - 2012-05-23

Sinclair to firma która specjalizuje się tylko w klimie a np. samsung robi wszystko dlatego znana i nie porównujcie Sinclaira do Zibro