Forum Klimatyzacja
Odgrzybianie - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Odgrzybianie (/showthread.php?tid=6147)

Odgrzybianie - misiekstm - 2012-05-16

Witam.
Mam pytanko czy w samochodzie BMW 5 E60 układ kanałów i klap, wymaga włączenia klimy żeby obieg powietrza przelatywał przez parownik? Potrzebne jest mi to do odgrzybianie.

Odgrzybianie - radekklimat - 2012-05-16

W kazdej BMW z klimatronikiem po właczeniu klimy właczaja sie i przełaczaja odpowiednie klapy natomiast sama klima nie musi byc właczona bo wentylator pcha powietrze najpierw przez filtr, parownik, nagrzewniczka

Odgrzybianie - misiekstm - 2012-05-16

sprawa wygląda tak czy odgrzybianie ozonem (ultradźwięki) przyniesie jakiś efekt bez włączonej klimy? Czy zawsze powietrze przepływa przez parownik? Nawet kiedy klima jest wyłączona??

Odgrzybianie - csw - 2012-05-22

to jak to jest czym czyścicie klimy samochodowe ??

Odgrzybianie - Tadeusz4321 - 2012-05-23

Ozonem

Odgrzybianie - lucek - 2012-07-01

Prawda jest taka, że jeśli układ jest zapuszczony jak chlew to nic nie pomoże tylko rozebranie i wyczyszczenie mechaniczne. Pianki i inne mazidła pogarszają tylko sprawę i zaklejają wąskie przepusty.
Jeśli filtr kabinowy był zmieniany na czas i auto nie pracowało w jakichś ekstremalnych warunkach to układ wentylacji nie powinien być w złej kondycji.
Po określeniu stanu nagromadzenia syfu w układzie podejmujemy jaką metodę czyszczenia trzeba użyć.
Jeśli jest źle i wymienniki są oklejone tak mocno że utrudnia to przepływ powietrza to rozbieramy i czyścimy mechanicznie a jeśli jest czysto, a najczęściej tak jest to oczyszczamy sprężonym powietrzem i odgrzybiamy ozonem w dużym stężeniu. Jeśli jest skuteczny w rurociągach miejskich i basenach czy szpitalach to czemu nie w samochodach...
Generatory ozonu nie są równe sobie o czym się przekonałem i co wyszło po pół roku używania plastykowego wynalazku o niby 2g wydajności.
Obecnie mamy generator Blue Planet i ozonujemy na 14g/h. Trzeba z tym uważać bo bardzo szybko osiąga pełną moc i dusi w płucach ( nie radzę wdychać).
Klient najczęściej zdaje się na fachowca któremu powierza auto więc z mojej strony mała prośba aby nie psuć sobie rynku pracy i nie odwalać fuszerki byle czym i byle jak.

Odgrzybianie - mark82 - 2012-09-19

lucek napisał(a):Prawda jest taka, że jeśli układ jest zapuszczony jak chlew to nic nie pomoże tylko rozebranie i wyczyszczenie mechaniczne. Pianki i inne mazidła pogarszają tylko sprawę i zaklejają wąskie przepusty.
Jeśli filtr kabinowy był zmieniany na czas i auto nie pracowało w jakichś ekstremalnych warunkach to układ wentylacji nie powinien być w złej kondycji.
Po określeniu stanu nagromadzenia syfu w układzie podejmujemy jaką metodę czyszczenia trzeba użyć.
Jeśli jest źle i wymienniki są oklejone tak mocno że utrudnia to przepływ powietrza to rozbieramy i czyścimy mechanicznie a jeśli jest czysto, a najczęściej tak jest to oczyszczamy sprężonym powietrzem i odgrzybiamy ozonem w dużym stężeniu. Jeśli jest skuteczny w rurociągach miejskich i basenach czy szpitalach to czemu nie w samochodach...
Generatory ozonu nie są równe sobie o czym się przekonałem i co wyszło po pół roku używania plastykowego wynalazku o niby 2g wydajności.
Obecnie mamy generator Blue Planet i ozonujemy na 14g/h. Trzeba z tym uważać bo bardzo szybko osiąga pełną moc i dusi w płucach ( nie radzę wdychać).
Klient najczęściej zdaje się na fachowca któremu powierza auto więc z mojej strony mała prośba aby nie psuć sobie rynku pracy i nie odwalać fuszerki byle czym i byle jak.

Chce kupić dobry generator ozonu do firmy sprzątającej i zainteresował mnie właśnie blue planet DS 32 RH
z allegro http://allegro.pl/generator-ozonu-ds-32-r-rh-na-dofinansowanie-i2629629224.html
Może Pan coś bliżej powiedzieć jak się sprawuje u was w firmie ten generator, chodzi mi o wydajność i wytrzymałość.
Pisałem do nich i zapewniali mnie że to w sam raz sprzęt do mojej działalności, czyli pomieszczenia biurowe, magazyny i samochody ale chce jeszcze zapytać jak działa po jakimś czasie użytkowania? Czy nie ma z nim problemu?

Odgrzybianie - lucek - 2012-09-20

Zajmujemy się głównie klimatyzatorami stacjonarnymi i mobilnymi, naprawa/serwis ale coraz więcej klientów pytało o dezynfekcje chłodni i byliśmy zmuszeni kupić jeszcze jeden ozonator mocniejszy bo 46 g/h i jak na razie jest ok. to znaczy bez zastrzeżeń.

Odgrzybianie - erniiiiiii - 2012-09-27

a co jesli auto nie ma na wyposazeniu f. kabnowego? u mnie filtra nie ma mimo ze mma klimatronika
a czy takie preparaty jak plat w dezodorancie są skuteczne
po uzyciu czuc mily zapach ale po kilku dniach on znika ale czy on odgrzybia z bakterii parownik?>

Odgrzybianie - diam - 2012-09-29

Jak to jest właściwie z odgrzybianiem klimatyzacji? Są jakieś skuteczne domowe sposoby na to, czy tylko ozonowanie w serwisie jest skuteczne? Ile za ozonowanie płacicie w swoich serwisach? Ja 200 zł w PerfectClima.pl, no chyba że razem z przeglądem to dopłacam tylko ok. 50.

Odgrzybianie - erniiiiiii - 2012-09-30

te odgrzybiacze "bomby" w spreyu są skuteczne?