Forum Klimatyzacja
mondeo mk3 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: mondeo mk3 (/showthread.php?tid=6155)

mondeo mk3 - majki - 2012-05-19

sprężarka pracuje tak, na niskim 0,5 bara na wysoki do 30 i wywala presostat sprężarkę ,czynnik na wagę 820 g ,moje podejrzenia to osuszacz ,a co Wy o tym myślicie ???

mondeo mk3 - mg - 2012-05-19

dysza

mondeo mk3 - awax - 2012-05-19

wentylator?

mondeo mk3 - majki - 2012-05-19

sprawa opanowana ,jednak dysza zalepiona,pozdrawiam

mondeo mk3 - awax - 2012-05-19

Dziwne,powinien skroplić w skralaczu i obniżyć HP.

mondeo mk3 - mentor12 - 2012-05-19

A jaka temperatura przed osuszaczem i za? Smile

awax napisał(a):Dziwne,powinien skroplić w skralaczu i obniżyć HP.
Dziwne zakładając że oleju w obiegu jest tyle ile być powinno. Smile

mentor12 napisał(a):A jaka temperatura przed osuszaczem i za? Smile

nie wydaje mi się abyś trafnie postawił pytanie zważywszy że tam odwadniacza niema Smile

A ilość czynnika budzi zapytania.A jaka jest różnica pomiędzy odwadniaczem a osuszaczem?

taka, że bezsensem jest brać pod uwagę różnice ciśnień na ,,odwadniaczu" na linii ssącej układu na dyszy :lol:

bezsensem nie jest branie tego pod uwagę

Każdy filtr w układzie ma prawo się zaśmiecić a twoje rozumowanie jest karygodne nie pomijając faktu różnicy ciśnień która sugeruje wymianę tego filtra.Każdy wymienia filtr sugerując się różnicą parametrów przed i za filtrem. Smile

Znasz konstrukcje odwadniacza na ssącej, tak fizycznie? naocznie? Smile

mondeo mk3 - Shitashii - 2012-05-21

Pozwolę wtrącić... Osuszacz, jak wskazuje nazwa, coś osusza. Co? Pary czynnika chłodniczego z kropel (cieczy) czynnika , które to krople nie zdążyły jeszcze odparować. To osuszacz. A odwadniacz, jak znów wskazuje nazwa, powoduje pozbywanie się wody z krążącego czynnika. Ten jest na linii cieczy. Już raz to tłumaczyłem, ale kolega Mentos nie chciał przyjąć do wiadomości.
Czyż nie mam racji?

mondeo mk3 - mg - 2012-05-21

mentor12 napisał(a):Każdy filtr w układzie ma prawo się zaśmiecić a twoje rozumowanie jest karygodne nie pomijając faktu różnicy ciśnień która sugeruje wymianę tego filtra.Każdy wymienia filtr sugerując się różnicą parametrów przed i za filtrem. Smile

Podtrzymuję swoją wypowiedź na ten temat, nie znasz się na konstrukcji filtrów w układzie na dyszy.
I może przyznałbyś się do błędu...(nierealne) :lol:

mondeo mk3 - majki - 2012-05-22

ale się temat rozwiną ,aż miło popatrzeć ,a sprawa miała się tak że dysza była zatkana na maxa i na niskim schodziło do zera ,po wymianie i płukaniu układu wszystko śmiga ,pozdrawiam i zamykam temat