![]() |
|
Suche powietrze a przenośna klima - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Suche powietrze a przenośna klima (/showthread.php?tid=6290) |
Suche powietrze a przenośna klima - tomp - 2012-06-21 Witam Forumowiczów. Jako kompletny laik w temacie klimatyzacji proszę Was o pomoc. W związku z pogodą, jaka od paru dni panuje w Krakowie, wytargałem ze schowka poczciwy biurowy klimatyzator (noname - mac 9010), wyczyscilem go, stwierdzilem, ze dziala i wezwalem szklarzy do zamontowania w oknie wylotu na cieple powietrze. Dzisiaj w koncu mi to zrobili i szczesliwy odpalilem urzadzenie. Temperatura spadla, halas jest do zniesienia, ale... powietrze jest tak masakrycznie suche, ze nie jestem w stanie pracowac przy tym klimatyzatorze Po paru minutach (sic!) przebywania w pokoju pieka oczy, gardlo i jezych suche, nawet palce u dloni wysuszone na wior. W przeciagu 2 godzin pracy klima "wyprodukowala" okolo 1-1.5 litra wody.Stad moje pytanie - jak zrobic, zeby powietrze bylo chlodne i jednoczesnie dalo sie nim oddychac? Jestem na 100% pewien, ze sie da, bo w samochodzie klime mam domyslnie wlaczona caly czas (nawet zima), zrobilem juz z nia 250k km i NIGDY nie odczuwalem objawow takich, jak w moim pokoju, nawet po trasie w ciagu dnia przez cala Hiszpanie, gdzie na zewnatrz bylo +35 C i kompresor musial sie mocno napracowac. Ze wzgledu na lokalizacje budynku (park kulturowy), odpadaja jakiekolwiek instalacje zewnetrzne, musi to byc urzadzenie zainstalowane wewnatrz. Mam nadzieje, ze ten uchwyt w oknie jest w miare uniwersalny i uda sie pod niego podpiac ew. wyloty innych urzadzen. Pozostaje pytanie - jakich? PS: Poniewaz jestem tutaj nowy, a widze, ze na forum poruszony zostal temat jego bezstronnosci, prosze ewentualnie o konkretne nazwy modeli na priv. Suche powietrze a przenośna klima - bart7802 - 2012-06-21 wklep w googlach hasło : nawilżacz powietrza Suche powietrze a przenośna klima - tomp - 2012-06-21 Ale czy taki nawilzacz mozna stosowac doslownie OBOK klimatyzatora? Ew w tym samym pomieszczeniu? Nie wydaje mi sie, zeby Audi w A6 montowalo nawilzacze... Suche powietrze a przenośna klima - byniom - 2012-06-21 Samochód zasysa z zewnątrz powietrze które zawiera wigoć natomiast w pomieszczeniu nie masz nawiewu i klimatyzator je osusza. Kup duże akwarium to będzie na co popatrzeć i wilgotność będzie większa
Suche powietrze a przenośna klima - tomp - 2012-06-21 byniom: myslalem, ze jak jest duza roznica temperatur, to auto mieli powietrze w obiegu zamknietym (mam to na auto ustawione, wiec sobie sam otwiera i zamyka wedle potrzeb). Czyli reasumujac - moge spokojnie postawic obok klimatyzatora wielki nawilzacz i nic sie nie pochrzani? Suche powietrze a przenośna klima - bart7802 - 2012-06-21 postaw go w przeciwległym rogu pomieszczenia,jak najdalej od klimy. Suche powietrze a przenośna klima - tomp - 2012-06-21 Wtedy bedzie tez daleko ode mnie. A czy moge wymienic rure od klimy na jakas dluzsza, czy spadnie wtedy jej wydajnosc? Bo pasowaloby mi postawic wlasnie klimatyzator w przeciwnym rogu, a to oznacza rure o dlugosci 8-10m. Suche powietrze a przenośna klima - bart7802 - 2012-06-21 wrzuć na luz klimy nie ruszaj,dobierz odpowiedniej wydajności nawilżacz i postaw go gdzie Ci pasuje - będzie dobrze.
Suche powietrze a przenośna klima - miezala5 - 2012-06-21 tomp napisał(a):Wtedy bedzie tez daleko ode mnie. A czy moge wymienic rure od klimy na jakas dluzsza, czy spadnie wtedy jej wydajnosc? Bo pasowaloby mi postawic wlasnie klimatyzator w przeciwnym rogu, a to oznacza rure o dlugosci 8-10m. Tak nie rób bo przegrzejesz turbine wentylatora skraplacza i ci sie rozsypie! Maks 2-3 metry jak daja fabryczne spiro! Suche powietrze a przenośna klima - tomp - 2012-06-21 OK, tak tez zrobie! Dzieki wszystkim za pomoc. Jeszcze jedno - czy mozecie poradzic jakas firme z Krakowa, ktora taki klimatyzator przenosny moze przegladnac, wyczyscic i ogolnie odswiezyc? Jest tego duzo w googlu a nie mam zdrowia na wtopy (mimo wszystko mowimy tu o powietrzu, ktorym karmie swoje wlasne bebechy). Macie tu jakis taki klan profesjonalistow - moze jest jakas krakowska spoldzielnia w nim zarejestrowana? Suche powietrze a przenośna klima - peen - 2012-06-23 Do wyczyszczenia takiego klimakteryzatora wystarczy praktycznie wkrętak, kawał druta i szmaty. |