![]() |
|
Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m (/showthread.php?tid=6357) |
Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - zenek123 - 2012-07-05 Witam, Koledzy jakie macie doświadczenia w montażu krótszych instalacji niż podaje producent. Mam do zrobienia klimatyzator LG w wersji ze skraplaczem zaraz za ścianą, a nie chciałbym robić serpentyn za skraplaczem. 1. Czy odessać część czynnika i badać przegrzanie? 2. Czy te 3m to odległość między śrubunkami? 3. Jak ma się do tego gwarancja? Wiem, że była już jakaś wzmianka na ten temat na forum, ale nie mogę znaleźć. Pozdrawiam zenek123 Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - barbie - 2012-07-05 3 metry nie stanowią problemu ,podłączaj bez żadnych kombinacji . Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - zenek123 - 2012-07-05 No będzie jakiś 1m max 1,5m, a producent podaje min. 3m. Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - barbie - 2012-07-05 ograniczenia długości są w pompach ciepła powietrze-woda.w zwykłych splitach nie ma problemów .we wszystkich instalacjach w kontenerach mieszkalnych są krótkie rury i klimatyzatory działają . Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - stoo - 2012-07-05 Mylicie sie w wiekszych splitach (7kW) te 3 merzy maja znaczenie, wiem na własnym przykładzie, klima miała moze 1,5m instalacji i w upalne dni nie wyrabiała a skraplacz byl czysty, po dodaniu 2m rurociągu chodzi jak należy a czynnika nie dodawalem Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - zenek123 - 2012-07-05 Doczytałem się że Lg w on off nie podaje min długości instalacji, tylko w inverterach. Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - awax - 2012-07-06 stoo napisał(a):Mylicie sie w wiekszych splitach (7kW) te 3 merzy maja znaczenie, wiem na własnym przykładzie, klima miała moze 1,5m instalacji i w upalne dni nie wyrabiała a skraplacz byl czysty, po dodaniu 2m rurociągu chodzi jak należy a czynnika nie dodawalem Może takie "herezje" warto poprzeć jakimś logicznym wyjaśnieniem. W ten sposób to osoby,które chcą naprawdę się czegoś nauczyć ,uczą się bzdur. Porównaj Sobie objętość tych 2 m. rury cieczowej z objętością skraplacza. Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - stoo - 2012-07-08 Awax moze Ty potrafisz mi to jakos logicznie wyjasnic? Ewentualnie skąd mam wiedziec ile wyciągnac z układu gazu jeśli producent przewiduje go na 3m długosci rurociągu. Ciśnienie chyba jest mało miarodaje na takich upałach, mam obserwowac prąd na sprężarce? Jestem tego bardzo ciekaw Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - adamdud - 2012-07-08 Witam Panowie powiem tak samsung wymaga minimalną długość rurociągu 3 metry to jest napisane w DTR więc tak trzeba zrobić a dlaczego Poza tym kolego stoo po co chcesz wypuszczać gaz jak masz w DTR napisane np do 8 metrów instalacji. Zostawiasz bez zmian. Jak dołożysz po wyżej 8 metrów musisz dopuścić. Oj na fizyce chyba spałeś. Chyba nie zajmujesz się zawodowo klimami :lol: Bo się już boje jak ty takie pytania zadajesz na forum :o
Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - stoo - 2012-07-08 mnie tylko ciekawi dlaczego klima z 1m rurociągiem chodzi na wysokim cisnieniu a po dodaniu 2m chodzi na 7bar. ilośc czynnika sie nie zmieniła. jednostka zewnetrzna jest w mocno nasłonecznionym miejscu Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - klimatolog - 2012-07-08 stoo napisał(a):Awax moze Ty potrafisz mi to jakos logicznie wyjasnic? Ewentualnie skąd mam wiedziec ile wyciągnac z układu gazu jeśli producent przewiduje go na 3m długosci rurociągu. Ciśnienie chyba jest mało miarodaje na takich upałach, mam obserwowac prąd na sprężarce? Jestem tego bardzo ciekawAwax ma rację że siejecie herezje.Dodając rurociąg zwiększyłeś przegrzanie eliminując efekt przeładowania.Tego samego mogłeś dokonać odciągając czynnik do prawidłowego przegrzania układu.Jedynym minusem krótkich rurociągów jest słaba amortyzacja wpływająca na elementy skrętne i sam rurociąg. Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - adamdud - 2012-07-08 klimatolog napisał(a):stoo napisał(a):Awax moze Ty potrafisz mi to jakos logicznie wyjasnic? Ewentualnie skąd mam wiedziec ile wyciągnac z układu gazu jeśli producent przewiduje go na 3m długosci rurociągu. Ciśnienie chyba jest mało miarodaje na takich upałach, mam obserwowac prąd na sprężarce? Jestem tego bardzo ciekawAwax ma rację że siejecie herezje.Dodając rurociąg zwiększyłeś przegrzanie eliminując efekt przeładowania.Tego samego mogłeś dokonać odciągając czynnik do prawidłowego przegrzania układu.Jedynym minusem krótkich rurociągów jest słaba amortyzacja wpływająca na elementy skrętne i sam rurociąg. O święty następny "heretyk" Człowieku co ty piszesz. Szok Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - klimatolog - 2012-07-08 adamdud.To jaka jest Twoja interpretacja?Z chęcią jej posłucham. Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - barbie - 2012-07-08 klimatolog=mętor Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - klimatolog - 2012-07-08 Niektórzy mają wiele do powiedzenia nie znając uzasadnienia co do swoich wypowiedzi. Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m - klimatolog - 2012-07-08 Masz tym razem rację barbie |