Forum Klimatyzacja
zmiana średnicy rurociągu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: zmiana średnicy rurociągu (/showthread.php?tid=6373)

zmiana średnicy rurociągu - mister - 2012-07-08

trzeba wymienić muliti z dwoma jednostkami w jednym pomieszczeniu na wiekszy on-off. położony jest rurociąg 2x 1/4 oraz 2x1/2 . nowa jednostka potrzebuje 3/8 oraz 5/8. jak myślicie czy można by skolektorować rurociąg na początku i kocńu i puścić na starym rurociągu ( po dwie rury równolegle ) ?

zmiana średnicy rurociągu - klimatolog - 2012-07-08

Nie kombinuj.Prędkość przepływu spowoduje problemy z powrotem oleju.

zmiana średnicy rurociągu - adamdud - 2012-07-08

następny mentor12 a może zapytasz się najpierw o długość rur Big Grin Chyba to ważne NIE !!!! A potem pisz i doradzaj innym. Co tu się dzieje na tym forum masakra szkoda czasu chyba do awax-a trza przystąpić na dobre

Ja wnioskuję że średnica inna.Żadnej wzmianki o długości jak na moje nie widzę.a może zapytasz się najpierw o długość rur Chyba to ważne NIE !!!!

zmiana średnicy rurociągu - awax - 2012-07-08

adamdud napisał(a):następny mentor12 a może zapytasz się najpierw o długość rur Big Grin Chyba to ważne NIE !!!! A potem pisz i doradzaj innym. Co tu się dzieje na tym forum masakra szkoda czasu chyba do awax-a trza przystąpić na dobre

Zapraszam.
Fakt,że teraz przeważają naiwne pytania i włosy jeżą się na głowie na myśl jak wielu amatorów pracuje pod szyldami SERWISU.
Mam nadzieję,że część tych pytających poza korzystaniu z porad na forum stara się chociaż poznać podstawy termodynamiki.
Masakra jest natomiast wtedy gdy odpowiedzi udzielane są przez osoby początkujące co często wprowadza w błąd.
Pozdrawiam i zapraszam wszystkich,którzy chcą podnosić swoje kwalifikacje oraz tych ,którzy nie boją dzielić się własnymi.

awax napisał(a):
adamdud napisał(a):następny mentor12 a może zapytasz się najpierw o długość rur Big Grin Chyba to ważne NIE !!!! A potem pisz i doradzaj innym. Co tu się dzieje na tym forum masakra szkoda czasu chyba do awax-a trza przystąpić na dobre

Zapraszam.
Fakt,że teraz przeważają naiwne pytania i włosy jeżą się na głowie na myśl jak wielu amatorów pracuje pod szyldami SERWISU.
Mam nadzieję,że część tych pytających poza korzystaniu z porad na forum stara się chociaż poznać podstawy termodynamiki.
Masakra jest natomiast wtedy gdy odpowiedzi udzielane są przez osoby początkujące co często wprowadza w błąd.
Pozdrawiam i zapraszam wszystkich,którzy chcą podnosić swoje kwalifikacje oraz tych ,którzy nie boją dzielić się własnymi.
Ja wnioskuję że średnica inna.Żadnej wzmianki o długości jak na moje nie widzę.a może zapytasz się najpierw o długość rur Chyba to ważne NIE !!!!
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

zmiana średnicy rurociągu - mister - 2012-07-09

wszystkie rury są takiej samej długości około 12 m. agregat i parownik na tej samej wysokości.

zmiana średnicy rurociągu - klimatolog - 2012-07-09

Czyli kolektorując prze wymiarowany rurociąg. nowa jednostka potrzebuje 3/8 oraz 5/8.Problemy z prędkoscią czynnika.A co za tym idzie z powrotem oleju.adamdud ma rację kolejny mentor nie mający racji.Zawsze Adamdud asekuracyjnie puszczasz 28 i42.Zrób jak uważasz.Ale jeszcze posłuchał bym odpowiedzi nie uszczypliwych na tym FORUM.

zmiana średnicy rurociągu - klimatolog - 2012-07-10

adamdud ja nie twierdzę że mam rację.